Acasă Imobiliare RECORD pe piata imobiliara a Bucurestiului! Niciodata in ultimii 25 de ani...

RECORD pe piata imobiliara a Bucurestiului! Niciodata in ultimii 25 de ani nu s-a intamplat asta!

În Bucureşti s-au construit anul trecut aproape 4.500 de locuinţe, cu 34% mai mult decât anul anterior, un record al ultimilor 20 de ani care a dus Capitala la o cotă de 9% din tot ce s-a construit în România, potrivit datelor de la INS. La nivel naţional, recordul a fost atins în 2008, când contribuţia Capitalei era de doar 4%.

La nivel naţional, creşterea a fost de 5%, astfel că totalul a ajuns la peste 45.000 de locuinţe. Casele construite în Bucureşti reprezintă astfel 9% din totalul din ţară, nivel de ase­me­nea record din 1996 până în prezent.

<

„Acum doi-trei ani lucrările de construcţii au mers foarte bine, aşa că dezvoltatorii şi-au planificat fazele ulterioare din proiectele lor re­zidenţiale, de aceea anul trecut a fost un număr mare de livrări. Factorii care au ge­ne­rat acest boom au fost programul Prima casă, de care au profitat mulţi cumpărători, dar şi dobânzile mici, care au făcut ca încrederea oamenilor în depozite bancare să scadă, iar ei să aleagă să-şi investească ba­nii în imobiliare“, spune Andreea Comşa, managing director în cadrul companiei de con­sultanţă imobiliară Premier Estate Management.

Compania a intermediat anul tre­cut vânzări de peste 24 mil. euro şi a vândut în total circa 450 de apartamente, de trei ori mai multe decât în 2014.
Andreea Comşa este de părere că pro­gra­mul Prima casă a fost esenţial în dez­vol­tarea pieţei imobiliare şi a ajutat mulţi tineri să-şi cumpere o locuinţă.
În luna iunie, preţurile medii ale aparta­men­telor vechi au ajuns la maximul ulti­milor cinci ani, adică 79.650 de euro, însă con­sultanţii explicau atunci că preţurile de tran­zacţionare efectivă sunt mai mici decât cele cerute iniţial. Acesta a fost cel mai mare preţ al apartamentelor din Capitală din septembrie 2011 până acum, când me­dia a fost de 80.200 de euro.

„Multe locuinţe s-au construit către marginea Bucureştiului şi mare parte sunt con­strucţii în segmentul low-cost, iar piaţa de calitate este mai puţin satisfăcută. In­ves­titorii au dezvoltat în anii anteriori, au vân­dut tot şi de aceea au fost motivaţi să con­struiască în continuare. În plus, multe lu­cruri s-au aşezat după criză, oamenii au prins curaj să cumpere locuinţe pentru ei, pen­tru copiii lor“, spune şi Sorin Răducu, spe­cialist în negociere şi management în cadrul agenţiei imobiliare Renet Real Estate, care are 25 de specialişti de pe piaţa imobiliară românească.

La nivel naţional, consultanţii spuneau la începutul anului că vor fi finalizate în 2016 peste 30.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale noi amplasate în marile oraşe, potrivit datelor transmise de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, activă pe piaţa de consultanţă imobiliară.

Citeşte în continuare pe zf.ro.