Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut, joi, ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, să crească efectivele de poliţişti care operează în civil și verifică dacă populația poartă mască şi să îi ofere un „răspuns potrivit” pe această temă Avocatului Poporului, care solicitase să i se comunice temeiul legal al unor astfel de acțiuni.

<

„Am să încep prin a vă solicita o mobilizare exemplară a tuturor ministerelor şi instituţiilor care sunt implicate în bătălia contra răspândirii coronavirusului. Domnule ministru Vela, am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii, care ne-au fost raportate, în care se strigă ‘Şase!’ la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă situaţiile cum sunt ele în realitate”, a afirmat premierul, la începutul ședinței de guvern.

Mai mult, Ludovic Orban a insistat și pe operaţionalizarea unui TELVERDE unde cetăţenii pot semnala încălcări ale regulilor de protecţie sanitară, tocmai pentru ca în acele zone să fie trimiși cu precădere polițiștii în civil. „TELVERDE să-l operaţionalizaţi şi să-l popularizaţi, să putem să direcţionăm controalele în funcţie de semnalele primite de la cei care au o participare civică în semnalarea încălcărilor regulilor de protecţie a sănătăţii”, i-a cerut Ludovic Orban lui Marcel Vela.

Totodată, premierul a cerut instituţiilor de control, de la MAI până la Inspecţia Muncii, Inspecţia de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, Direcţiile de Sănătate Publică, ANSVSA, „mobilizare maximă în asigurarea respectării regulilor”.

Transparenta face diferenta