Războiul din PSD duce la crimă! Clanul Borgia din Bistrița – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Art Safari

Politica

Războiul din PSD duce la crimă! Clanul Borgia din Bistrița

Din declarația făcută de Doina Pană, fostul Ministru al Apelor și Pădurilor, aflăm că operațiunea „de otrăvire a ei cu mercur” a implicat o „schemă elaborată la care au fost suspectați mai mulți oficiali guvernamentali, dar cercul s-a restrâns apoi doar la unul, de cea mai mare greutate”. Fostul Ministru a declarat pentru un ziar local că șeful  de cabinet de la acea vreme este suspectul principal. Din sursele noastre însă, cel suspectat de fostul ministru că ar fi pus la cale întreaga operațiune este nimeni altul decât fostul său protector: Radu Moldovan, șeful PSD Bistrița și cel care a împins-o pe Doina Pană în poziția de ministru.

Ce-ar fi putut determina un asemenea act? Cine s-a bucurat de căderea Doinei Pană? Pe cine a incomodat ea și proiectele ei legislative de modificare a Codului Silvic? Căror interese din partid și din afara lui s-a pus ea de-a curmezișul de s-a ajuns atât de departe? Cum să fii trădat de apropiații tăi, din același partid, din același oraș, cu care ai lucrat ani de-a rândul?Răspunsul este că inițiativele legislative propuse de Doina Pană (în special modificarea Legii nr. 46/2008) au deranjat nu doar exploatatorii de lemn mici și mari, ci și toată încrengătura rețelei de afaceri a baronilor locali din Bistrița.

Doina Pană este bistrițeancă și pe unde a mers s-a înconjurat de bistrițeni de-ai ei, „de încredere”. Istrate Ștețco, secretar de stat la Ape și Păduri din martie 2017, pe vremea când Doina Pană era ministru, este bistrițean. Maria-Felicia Szucs, șeful de cabinet al fostului Ministru Doina Pană, tot bistrițeancă. Ioan Deneș, cel care i-a urmat pe scaunul de Ministru, este tot bistrițean. Pe față, toți bistrițenii ei au lăudat-o pentru ce-a făcut în timpul ultimului mandat de ministru. Președintele PSD Bistrița-Năsăud și actualul Președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, un baron local, a declarat la momentul în care Doina Pană și-a dat demisia:

Nu mă bucură deloc astfel de vești, mai ales că Doina Pană a făcut multă treabă bună la ministerul pe care l-a condus. Dar, e vorba de probleme personale, de sănătate, iar în viață vin și asemenea momente când trebuie să iei decizii grele. Repet: Nu este tocmai vestea pe care o așteptam. (…) Mi-a spus de aceste probleme, știam de ceea ce urmează, dar nu e un lucru care să mă bucure, chiar sunt trist”.

Cum ar fi putut să-l bucure pe un președinte local PSD demisia unui ministru pesedist? De ce această declarație nu este absolut pozitivă? Povestea este mult mai complexă decât pare.

Un alt baron local, Emil Iugan, un apropiat al lui Radu Moldovan și patron al grupului de firme Montana IuganSilvania MIS Grup Anieș, a ieșit public și a susținut pe față modificările Codului Silvic pe care Doina Pană a încercat să le implementeze în timpul ultimului său mandat, victimizându-se că această susținere i-ar fi adus persecuții din partea unor „instituții”, controale peste controale, care erau gata să se soldeze cu închiderea uneia din firmele sale. Dar imediat după ce Doina Pană și-a dat demisia, Emil Iugan s-a grăbit să lase de înțeles (într-o declarație făcută pentru timponline.ro) că aceasta nu a reușit să schimbe nimic din situația grea a sectorului și că i-a lăsat succesorului său, Ioan Deneș, o moștenire otrăvită:

Sunt atâtea de făcut încât nici nu ştiu cu ce să încep: să readucă Codul Silvic la forma iniţială la care a fost. După anularea modificării Codului Silvic, care a fost în vară, să modifice Regulamentul de vânzare a masei lemnoase care acum e blocat tocmai din cauza suprareglementării şi să scoată o lege a biomasei forestiere şi agricole care să suplinească criza lemnului de foc. Trebuie pusă urgent în valoare fiindcă acum, dacă nu e reglementată, putrezeşte în păduri, iar noi avem resurse să încălzim Europa, nu România, dacă sunt puse inteligent în valoare.

Emil Iugan a figurat multă vreme în Topul Forbes al celor mai mari averi din România. Afacerile lui Iugan nu au fost periclitate, așa cum se poate crede la prima vedere, de concurența din domeniul lemnului, ci de stabilitatea legăturii sale cu CJ Bistrița și cu banii statului. Firma MIS Grup a câștigat licitații pe bandă rulantă în Bistrița-Năsăud, încasând peste 60 de milioane de euro din bani publici din 2007 încoace. O adevărată rețea familială (fiica, ginerele, nora, fiul) și o rețea de firme specializate în diverse operațiuni de construcție clădiri, drumuri, exploatare forestieră, prelucrare a lemnului au dus grupul lui Emil Iugan la un succes local fără egal. Dar criza din sectorul lemnului a adus firma Silvania într-o situație dificilă, aceea a lipsei de materie primă. Doina Pană nu a reușit să rezolve această problemă pentru Emil Iugan, nici pe cea a biomasei, lucrurile cele mai importante pentru afacerea acestuia din urmă.

O altă bistrițeancă „de încredere” din echipa Doinei Pană a fost șeful ei de cabinet, Maria-Felicia Szucs, care și ea are legături cu Președintel CJ Bistrița, Radu Moldovan. Acesta a încheiat contracte de media, prin CJ și instituțiile subordonate, cu firmele de media ale Mariei-Felicia Szucs. Aceasta este acționar unic și respectiv majoritar (90%) în  următoarele firme de comunicare: Media Comunication SRL și Agenția de imagine SRL.

În timpul alegerilor din 2016, Maria-Felicia Szucs a făcut campanie pentru PSD în Bistrița și apoi a devenit un om foarte important în mai multe Ministere ale Guvernelor Grindeanu și respectiv Tudose: consilier Cabinet Secretar de Stat la Ministerul Turismului în 2018, Consilier Cabinet Secretar de Stat al lui Istrate Ștețco la Ministerul Apelor și Pădurilor în 2018, Director de Cabinet Ministerial la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în 2018, șefă de cabinet a Ministrului Doina Pană în 2017, Consilier Personal al Ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre în 2016-2017, Consilier Cabinet Ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în 2014-2015.

În ultimele zile, presa a speculat declarațiile Doinei Pană în direcția austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, cei care au fost extrem de „deranjați” de măsurile luate de fostul ministru în timpul mandatului său. Se pare însă că, deși în aparență toți bistrițenii cu care a lucrat au lăudat-o, Doina Pană a lăsat în urmă o moștenire otrăvită, care a contracarat clar interesele baronilor bistrițeni locali, mai ales în domeniul silviculturii. Divorțul Doinei Pană cu baronii bistrițeni are însă o cauză foarte simplă: fostul Ministru a propus o măsură legislativă de interzicere a exploatării de către Romsilva a lemnului „pe picior”. 

anchetă G4media arată clar că această măsură a dus la boicotul tuturor agenților economici implicați în sector. Implicit a celor din Bistrița. Un motiv suficient de puternic ca Doina Pană să fie înlăturată din funcția de ministru și ca articolul 59 din Codul Silvic să fie adoptat după plecarea ei din Minister. Iar mâna acuzată de fostul ministru că ar fi încercat înlăturarea ei definitivă a fost tot una bistrițeană, aceea a Mariei-Felicia Szucs.

Sursa: evz.ro

Loading...
Art Safari

Ultimele stiri

Bucuresti12 ore inainte

Incident socant in Bucuresti: Un capac de canal, aruncat cu violenta, a cazut pe o masina!

O întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc astăzi, în Capitală, după ce un camion a aruncat în aer capacul...

Politica19 ore inainte

Presedintele Iohannis a umilit-o pur si simplu pe Viorica Dancila: Ordinul lui, deasupra vointei PSD!

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția...

Actualitate19 ore inainte

În ciuda opoziției Guvernului PSD, Laura Codruta Kovesi a fost votata procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în COREPER. Decizia a fost luată cu...

Sanatate23 de ore inainte

Protectia Consumatorului: Ciocolata Milka, sucul Fanta si gustarea Kinder au alta compozitie in Romania decat in Europa de Vest

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a analizat 79 de produse care sunt comercializate în Europa, constatând diferențe între produsul vândut...

Imobiliare24 de ore inainte

Au inceput demolarile pentru modernizarea Prelungirii Ghencea

Primăria Capitalei a început să demoleze primele construcții de pe terenurile expropriate pentru lărgirea și modernizarea Bulevardului Prelungirea Ghencea. Primele...

Politica24 de ore inainte

Dancila anunta ca la ordinul PSD Romania va vota impotriva candidatului roman Laura Codruta Kovesi

Vioroica Dancila a anuntat, miercuri, dupa sedinta CEX ca „nu o sustinem” pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de sefa...

Politica2 zile inainte

Fiul puscariasului Adrian Nastase participa la sedintele de guvern de parca l-ar fi ales cineva!

Fiul cel mic al lui Adrian Nastase, Mihnea Nastase, a participat, marti, la sedinta de Guvern. El este „consilier onorific”...

Bani2 zile inainte

In plina campanie electorala pensiile nesimtite vor fi impozitate! Exista romani care primesc unar 40.000 de lei pensie

Legea de impozitare a pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu 76 de voturi pentru și 16 abțineri. Actul...

Politica2 zile inainte

”Ipocriti si populisti”. PSD pierde sustinerea celor mai mari suporteri din ultimii 29 de ani

Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA a acuzat, miercuri, pactul pentru pensii și salariile din sistemul bugetar propus de Viorida Dăncilă...

Actualitate2 zile inainte

VIDEO-Politia Locala Bucuresti a intervenit pentru a aplana o altercatie intr-un film

Moment inedit la turnarea unui film în Centrul Vechi al Capitalei. Un polițist local, care patrula prin zonă, a intervenit...

Share Page

Close