Mișcarea #Rezist din România se solidarizează cu protestatarii anticorupție din Rusia. Un protest în fața Ambasadei Rusiei din București va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 18.00. Evenimentul este organizat de „Inițiativa România”, organizația care a depus la DNA denunțul împotriva Guvernului Grindeanu și a generat astfel anchetarea neconstituțională (potrivit CCR) a OUG 13.
 

<

„Sute de cetățeni ai Federației Ruse au fost arestați în timpul recentelor proteste anticorupție din această țară. Zeci de mii de oameni din zeci de orașe din Rusia au protestat împotriva corupției și regimului politic autoritar al lui Putin. Toți cei care luptă pentru libertate, dreptate, integritate și stat de drept trebuie sprijiniți. Vă invităm vineri, între orele 18 și 20, în fața Ambasadei Rusiei la București, să ne exprimăm sprijinul și solidaritatea cu acești oameni care, ca și noi, doresc să trăiască liber într-o societate prosperă și democratică. Protestele anticorupție din februarie din România au fost privite cu admirație în întreaga lume și am simțit sprijinul întregii lumi. Nu am fost singuri. Trebuie să le arătăm și rușilor că nu sunt singuri în fața tiraniei și criminalității la nivel statal. Vă așteptăm. Am depus cerere la primărie pentru autorizație de protest”, se arată pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Mii de persoane au ieșit duminică în stradă în Rusia, sute dintre ele fiind arestate. Mulți erau adolescenți, care nu-și pot aminti vremurile de dinainte de Vladimir Putin, care a sosit la putere în urmă cu 17 ani. Cu un an înainte ca Putin să candideze probabil pentru un al patrulea mandat, au avut loc cele mai mari proteste de la precedentele alegeri prezidențiale din 2012. Forța motrice a protestelor a fost Aleksei Navalnîi (40 de ani), militant anticorupție, care a folosit Internetul pentru a-și propaga mesajul, ocolind posturile de televiziune aflate sub controlul statului, de la care se informează aproape toți rușii mai în vârstă. Navalnîi, care a fost arestat în cursul unuia dintre protestele de duminică, și-a adaptat mesajul pentru YouTube și VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Transparenta face diferenta