Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a analizat 79 de produse care sunt comercializate în Europa, constatând diferențe între produsul vândut în vestul Europei și cel vândut pe piața românească în 18 cazuri
Un studiu realizat de ANPC arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în Vestul Europei, potrivit lui Paul Anghel, director general al autorității.
„Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel, citat de Agerpres.
El a precizat că ANPC nu doreşte sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard.
Printre produsele la care s-au identificat diferenţe, Paul Anghel a menţionat printre altele Freeway, Fanta şi Milka.
Astfel, în România sucul Freeway conţine 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.
La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%.
În cazul cubului Knorr, în România extractul din carne de pui conținut este în proporţie de 0,1 la sută pe când în Franţa, Danemarca, Cipru carnea de pui este în proporţie de 1 la sută.
Conţinutul de lapte din prăjitura Kinder este în ţara noastră de 21 la sută, pe când în Danemarca, Finlanda, Franţa ajunge la 24 la sută. De asemenea, conţinutul de proteine la aceeaşi prăjitură este în România şi în Bulgaria de 5,3 la sută, iar în Danemarca, Finlanda, Franţa – 7 la sută.
Comisarii ANPC au analizat şi iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conţinut de proteine de 3,5 la sută, iar în alte ţări ajunge şi la 5 la sută, iar conţinutul de calciu (exprimat în procent din Valoarea Nutriţională de Referinţă) este 121 la sută în ţara noastră, în Polonia de 148 la sută, iar în Finlanda – 168 la sută.
Studii comparative efectuate în mai multe state din Europa Centrală și de Est au identificat diferențe de calitate între produsele comercializate pe piețele locale și cele vândute sub același brand în supermarketurile din vest încă de acum cinci-șase ani, dar discuția s-a intensificat în ultimii ani și inclusiv Comisia Europeană a fost nevoită să reacționeze.
Executivul UE a venit cu o metodă comună de testare, după ce inclusiv președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a criticat această practică.
Și, deși un studiu efectuat anul trecut a găsit și în România diferențe față de produsele vândute pe piața occidentală, ANPC a decis să nu participe la studiul european privind dublul standard alimentar.

<
Transparenta face diferenta