Intra in contact cu noi

Bucuresti

Primarul Sectorului 5, Popescu Piedone, cere o pedeapsă mai mică în procesul Colectiv

Publicat cu

pe

Zi importantă, astăzi, la Curtea de Apel București, pentru supraviețuitorii și rudele celor care au murit în incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv.

Astăzi are loc încheierea de ședință cu dezbaterile pe schimbarea de încadrare juridică, de la abuz în serviciu la neglijență în serviciu.

Răniții din Colectiv și familiile celor care au murit în urma acestei tragedii au atras atenția într-o scrisoare deschisă că, dacă acest lucru se va înfăptui, ”ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină și la „îndulcirea” până la derizoriu a pedepselor acordate”.

Reclama

Conform sursei citate, dacă se va schimba încadrarea juridică, ”inculpații s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiție din România”.

La termenul din instanță care a avut loc în 14 aprilie 2021, s-a anunțat că ”se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor inculpaților”. 

De asemenea, la termenul din 28 mai 2021, avocatul lui Antonina Radu, unul dintre cei doi pompieri inculpați, a cerut schimbarea încadrării juridice, din abuz în serviciu, în neglijență în serviciu, apreciind că forma de vinovăție, în cazul în care inculpata va fi găsită vinovată, este culpa.

Reclama

În replică, procuroarea DNA a susținut că tragedia s-a produs datorită unui cerc vicios, format din acțiunile și inacțiunile inculpaților, care au contribuit în mod egal și interdependent la producerea unui ”sinistru”, fără a exista vreun criteriu de ierarhizare a vinovăției.

În opinia sa, ar fi fost suficient ca doar una dintre aceste acțiuni sau inacțiuni să nu fi existat, pentru a se întrerupe ”lanțul cauzal” al producerii tragediei din clubul Colectiv.

Procuroarea DNA a fost de părere că între infracțiunea de abuz în serviciu și vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor persoanelor care s-au aflat în data de 30.10.2015 în clubul Colectiv există o legătură de cauzalitate.

Reclama

În opinia sa, îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpații Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa a făcut posibilă funcționarea clubului Colectiv. Aceștia au întocmit, avizat și emis acordul și autorizația de funcționare, deși Clubul Colectiv nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Practic, primarul și cei doi funcționari știau că spațiul ce se solicită a fi autorizat era o hală de producție, dar au permis – totuși – ca hala de producție să funcționeze ca spațiu de alimentație publică, discotecă, club, bar, conform codurilor CAEN înscrise pe autorizația de funcționare.

În felul acesta, ei au permis, implicit, susținerea concertului trupei Goodbye to Gravity într-un spațiu improvizat, punându-l la dispoziția publicului, considerându-l sigur – a mai arătat procuroarea DNA.

Reclama

Concluzia, în opinia sa, este faptul că folosul necuvenit pentru altul și vătămarea drepturilor ale persoanelor are legătură cu siguranța fizică a cetățenilor din localurile de alimentație publică.

De altfel, procuroarea DNA a prezentat, în expunerea sa, declarația martorului Daniel Băluță (la acea vreme era viceprimar al sectorului 4), potrivit căreia ”schimbarea destinației unui spațiu în situația în care se cerea de la primărie o autorizație de funcționare se constată chiar de primărie. În momentul în care se solicită de la primărie o autorizație de funcționare este obligatorie depunerea la dosar a unei autorizații de construcție. Dacă spațiul destinației a fost schimbat atunci este obligatorie depunerea unei autorizații de construcție. În această situație autorizația PSI este parte componentă a autorizației de construcție care face dovada schimbării legale a destinației spațiului.”

În concluzie, a mai arătat procuroarea DNA, în contextul celor prezentate, a scoate din lanțul cauzal activitatea infracțională a inculpaților Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminița Larisa, Radu Antonina și Matei George Petrică ”presupune a nega evidența”.

Reclama

Ea a subliniat faptul că încadrarea juridică corectă este cea care a fost dată prin rechizitoriu, pentru care s-a dispus condamnarea prin sentința primei instanțe și, evident, cu obligarea, în solidar, a inculpaților, cu părțile responsabile civilmente.

La termenul din 28 mai, unul dintre avocații lui Piedone, Florin Cojocaru, a susținut că, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, consecinţele nu pot consta în vătămarea corporală sau decesul unor persoane.

El a făcut referire la o hotărâre a Curții Constituționale, care a decis că, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, singura formă de vinovăţie posibilă este intenţia.

Reclama

Asta înseamnă că, în îndeplinirea actului care i se impută funcţionarului public, acesta prevede rezultatul faptei sale şi, fie urmăreşte producerea lui, fie nu urmăreşte, dar acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat.

În opinia sa, dacă acest rezultat pe care îl prevede funcţionarul public poate consta în moartea unor persoane ori în vătămarea corporală a unor persoane, ”nu mai poate subzista încadrarea pe abuz în serviciu”, ci ar deveni incidente, dată fiind intenţia, cel puţin indirectă.

Reclama

Bucuresti

Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Publicat cu

pe

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe Șoseaua Fundeni din Capitală, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.

Cele două victime fac parte, potrivit unor surse judiciare, din clanul Chira.

„La data de 30 Noiembrie a.c., în jurul orei 17.20, Brigadă Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulație. Conducătorul unui autovehicul care se deplasa pe Șos. Fundeni, dinspre Șos. Colentina către Șos. Pantelimon, când a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 161, a surprins și accidentat doi pietoni”, anunță Brigada Rutieră.

Polițiștii precizează că cei doi pietoni, doi bărbați în vârstă de 38, respectiv 20 de ani, au fost răniți și duși la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

„Conducătorul autovehicului a fost testat cu aparatele etilotest și DrugTest, rezultatele indicate fiind pentru consumul de băuturi alcoolice și pentru consumul de substanțe interzise. ~În continuare, polițiștii Brigăzii Rutiere efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii accidentului de circulație”, se arată în finalul comunicatului.

Continua sa citesti

Bucuresti

Firea: „Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate”

Publicat cu

pe

Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general, acuză Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

„Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general.

Zilele trecute, am văzut cu toții în presă cum a ajuns să arate singura construcție de tip Park&Ride realizată de Municipalitate, în zona Pantelimon. Coșurile de gunoi erau pline până la refuz, semn că nimeni nu le mai curățase de săptămâni întregi. Multe dintre instalații sunt vandalizate, pereții mâzgâliți cu tot felul de desene, iar locurile de parcare ocupate de mașini abandonate, cu praful pe ele de luni întregi.
Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2 nu fac nimic pentru a-i încuraja pe șoferii care intră în București dintre Cernica sau Pantelimon să-și lase mașinile în parcare, cât timp sunt la serviciu sau în oraș cu alte treburi. Au luat o singură măsură, zero taxe, dar care nu este suficientă. În plus, cele două primării nu se înțeleg nici măcar să țină funcțională parcarea care a costat aproape 13 milioane de euro.
Chiar dacă în urma articolelor din presă au dispărut mormanele vizibile de gunoaie, restul problemelor au rămas.
În 2016 am găsit aici, la intersecția șoselelor Pantelimon și Vergului, o mare groapă și atât. În septembrie 2020, lucrările erau aproape gata. Dar au venit alegerile, s-a schimbat primarul și lucrările s-au oprit la 99%. Abia în iulie 2021, după opt luni, Primăria Capitalei a reușit să termine și acel rest de 1% și să deschidă parcarea. De atunci, vedem cu toții ce s-a întâmplat…”, scrie Gabriela Firea.

Continua sa citesti

Bucuresti

Cum se lucrează în București? Nicușor Dan: ”Proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze”

Publicat cu

pe

Tribunalul Bucureşti a confirmat că lucrările de construire la clădirea de pe strada Visarion nr. 8 au fost ilegale, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

„Autorizaţia a expirat, noi nu am prelungit-o, iar proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze. Se face un an de când am sesizat Parchetul, singurul organ competent să oprească lucrările, nu am avut niciun răspuns”, a scris Nicuşor Dan, vineri, pe Facebook.

El a atras atenţia că se înregistrează „o disoluţie a autorităţii în urbanism”, care începe cu Parchetul.

„Cathedral Plaza, Visarion 8, Icoanei 2-8 sunt clădiri care vor fi demolate, chiar dacă vom mai pierde ani în procese”, a adăugat Nicuşor Dan.

Primarul Nicuşor Dan a declarat, pe 12 februarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru oprirea lucrărilor de construcţie la blocul aflat pe strada Visarion nr. 8, pe motiv că „sunt multe ilegalităţi şi falsuri”.

„După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizaţie, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizaţie pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalităţi, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a găsit nimic ilegal”, afirma Nicuşor Dan.

Pe 7 iunie, edilul general al Capitalei îşi manifesta nemulţumirea că solicitările Municipalităţii de oprire a lucrărilor de pe străzile Visarion şi Icoanei nr. 2-8 nu au fost soluţionate de parchete.

Continua sa citesti
Reclama
Transport7 ore in urma

Efectul autobuzelor si tramvaielor noi: A crescut numarul bucurestenilor care folosesc transportul in comun

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că tot mai mulţi bucureşteni aleg transportul public, dovadă fiind faptul că în primele nouă...

Monden7 ore in urma

Dorian Popa, dupa ce a fumat canabis: ”Nu voi mai aprinde un cui de aici încolo, cât voi mai trăi” 

Dorian Popa, cunoscut influencer în rândul tinerilor, prins la volan în timp ce se afla sub influența canabisului, la sfârșitul...

Sectorul 67 ore in urma

Sectorul 6, tot mai periculos: Jaf intr-un magazin, vanzatoarea a fost amenintata cu un cutit

Un tânăr a intrat, luni, într-un magazin din Sectorul 6 al Capitalei și, sub amenințarea cuțitului, a obligat vânzătoarea să...

Sectorul 421 de ore in urma

VIDEO-Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier. Băluță: Înainte, pentru câteva ore pasajul va fi pietonal, la cererea locuitorilor Sectorului 4

Pasajul Europa Unită se deschide marți traficului rutier, a anunțat Primăria Sectorului 4. Potrivit autorităților locale, acesta va fi deschis inițial pentru pietoni. „Înainte,...

Banio zi in urma

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe...

Timp libero zi in urma

O celebra berarie din Viena a deschis o franciză la București

Celebra berărie Salm Braeu din Viena, Austria, a deschis o franciză la București. Aceasta este situată pe Bulevardul Bucureștii Noi, nr. 48....

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: