Primarul Sectorului 1 anunta ca va reabilita termic si casele din Bucuresti, nu doar blocurile

Din martie se demarează reabilitarea termică a caselor din Sectorul 1, anunta primarul Tudorache.
Primăria Sectorului 1 va reabilita gratuit casele familiilor cu un venit maxim de 4.000 de lei și cu o suprafață desfășurată de maximum 160 m pătrați.
Daniel Tudorache: „Mă țin de cuvânt. Din primăvară, încep reabilitarea termică a caselor!”
Edilul Daniel Tudorache a anunțat că, din primăvară, va demara reabilitarea termică a locuințelor unifamiliale, adică a caselor din Sectorul 1.
În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local, cea din 8 octombrie, edilul din Banu Manta a reușit să-i convingă, chiar și pe o parte dintre consilierii opoziției, să fie de acord cu reabilitarea termică a primului lot de 50 de locuințe unifamiliale.
Răzvan Munteanu, consilier al primarului Tudorache, a declarat pentru București FM că, după aprobarea programului-pilot de către Consiliul Local, urmează semnarea contractului de mandat cu cei 50 de proprietari ai caselor din proiectul-pilot.
Se va trece, apoi, la faza de proiectare, iar, din luna martie a anului viitor, va demara execuția lucrărilor.
„Casele din proiectul-pilot au fost alese din toate zonele Sectorului 1. Nu au fost incluse în program case monument sau locuințe unifamiliale situate în zone protejate. Asta pentru că, în cazul acestora, procedura de avizare este mult mai laborioasă, necesitând aviz din partea Ministerului Culturii și autorizarea de către Primăria Capitalei”, explică Munteanu.
Punem și panouri solare, acolo unde construcția permite …
„Dintre categoriile de lucrări pentru eficientizarea energetică a locuințelor unifamiliale, se vor executa izolarea cu polistiren sau vată minerală, instalarea de geamuri termopan dar și montarea de panouri solare, acolo unde structura de rezistență a imobilelor o va permite”, a mai declarat consilierul edilului Daniel Tudorache.
Răzvan Munteanu mai spune că reabilitarea termică a locuințelor unifamiliale este mult mai complicată decât cea a blocurilor de locuințe. Asta deoarece, în cazul blocurilor, au existat două-trei tipuri constructive și au fost alcătuite tot atâtea tipuri de proiecte de reabilitare termică.
„Casele sunt mult mai eterogene, din punctul de vedere al structurii și, de aceea, în cadrul proiectului-pilot, se va recurge la soluții de proiectare individuale pentru fiecare dintre cele 50 de imobile. Din aceste proiecte, vor reieși soluțiile comune, care vor putea fi generalizate la scara întregului sector”, spune Munteanu.
Tot din primăvara ce vine, Primăria Sectorului 1 va pune la dispoziția celor interesați o procedură foarte clară de înscriere în programul de reabilitare a locuințelor unifamiliale.
„Ceea ce este, însă, foarte clar, încă de pe acum, este că proprietarii care doresc să se înscrie în program, începând din primăvară, trebuie să își pună ordine în acte”, avertizează Munteanul.
Astfel, ei vor trebui să prezinte cadastrul, intabularea și un extras de carte funciară, valabil la data înscrierii în program. Documentele nu vor fi reținute la Primăria Sectorului 1 decât sub formă de copii, dar acestea vor trebui confruntate cu originalele.
„Documentele sunt necesare pentru obținerea certificatului de urbanism”, a explicat consilierul primarului Tudorache.
Cine beneficiază de reabilitare termică gratuită?
De asemenea, sunt foarte clare și două dintre criteriile esențiale pentru accesarea gratuită a programului de reabilitare termică a locuințelor unifamiliale. Este vorba de un venit de maximum 4 mii de lei pe familie și de o suprafață desfășurată de maximum 160 de metri pătrați, conform lui Răzvan Munteanu.
Combatem sărăcia energetică, în Sectorul 1 …
Deși în Sectorul 1 nivelul de trai mediu este unul mai ridicat decât în restul țării și chiar în restul Bucureștiului, există și aici, încă, multe familii care suferă de sărăcie energetică. Cu alte cuvinte, sunt familii care nu reușesc să își achite facturile la utilități, astfel încât să se poată bucura de un confort normal pentru anii aceștia.
Primarul Daniel Tudorache a cerut ca tocmai către aceste familii să se îndrepte proiectul de reabilitare termică a locuințelor unifamiliale. De aceea, există criteriul venitului maxim pe familie și cel al suprafeței maxime.
„Scopul programului este de a interveni exact în cazurile familiilor cu venituri mai mici, care suferă de această sărăcie energetică”, a explicat Răzvan Munteanu, consilierul primarului Daniel Tudorache.
Sursa: bucurestifm.ro

<