Intra in contact cu noi

Imobiliare

Primarul Nicusor Dan: Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur

Publicat cu

pe

”Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, marți. Acesta spune că am ajuns aici din cauză că instituțiile de control nu funcționează, astfel că nelegalitățile în construcții nu sunt verificate așa cum ar trebui.

”România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează”, a declarat Nicușor Dan, marți, la conferința ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC News Media Group.

Primarul general spune că în 2008, pe când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a primit răspuns de la ISC că din 200 de autorizații verificate, jumătate erau nelegale, dar în loc să sporească capacitatea de control, au redus-o.

Reclama

”În 2008 am solicitat oficial ISC din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și au verificat cam 200 de autorizații din care au găsit jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate, ci au restrâns aparatul de control. Și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față ISC București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare și a documentațiilor de urbanism. Cam 3 cred că are”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general spune că nici Parchetul nu își face treaba. Acesta spune că la începutul anului a sesizat Parchetul pentru demolarea unui bloc cu 5 etaje, deși autorizația era suspendată, dar Parchetul nu a făcut nimic până acum.

”Mai sunt două Instituții de control, Prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă ISC, și mai este Parchetul. Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează. Vă dau un singur exemplu, în februarie, imediat ce a început războiul din Ucraina, toată societatea românească era preocupată de refugiați și cum puteam să ajutăm în această tragedie umană, iar la intersecția Dorobanți cu Ștefan cel Mare s-a demolat un bloc de 5 etaje cu autorizație suspendată și Parchetul nu a făcut încă nimic. Am sesizat DNA în 2018, am spus că o Primărie de Sector a emis 1000 de autorizații nelegale pe spațiul verde. Nu există încă un răspuns din partea DNA-ului pe partea asta”, a explicat Nicușor Dan.

Reclama

Acesta spune că Primăria Capitalei are nu mai puțin de 500 de litigii pe urbanism, generate de autorizații emise de administrațiile precedente și contestate de vecini.

”Pentru fiecare litigiu avem angajate firme de avocatură, care mai departe au angajat experți pe urbanism. 90-95% din documentațiile pe care le verifică constată că sunt nelegale. Instanțele, cam în 50% dintre litigii, constată că vecinii au dreptate și anulează sau suspendă AC sau documentații de urbanism”, a mai spus Nicușor Dan.

Reclama

Imobiliare

Tranzacție-record pe piața imobiliară: cel mai bogat român a investit zeci de milioane

Publicat cu

pe

Recent, cel mai titrat antreprenor român la nivel internațional, Daniel Dines, fondator și CEO al UiPath (PATH) -companie listată la Bursa de valori din New York, a achiziționat, prin intermediul Icevulcan Properties Ltd, un număr de 31,2 milioane de acţiuni ordinare la dezvoltatorul imobiliar One United Properties, conform unui raport publicat recent de BVB, și citat de Ziarul Financiar.

Tranzacția este un semnal important pentru piața și așa afectată de blocajul construcțiilor, mai ales că prețul pe unitate a fost de 0,92 de lei, suma totală achitată de celebrul miliardar fiind de 28,7 milioane de lei.

„Vânzarea de acţiuni a fost realizată pentru a respecta dreptul de opţiune de cumpărare acordat Icevulcan Properties Ltd. în conformitate cu contractul de cumpărare de acţiuni din data de 31 mai 2021, dezvăluit în prospectul publicat în iunie 2021 în legătură cu oferta publică iniţială desfăşurată de Emitent”, arată raportul separat publicat de One la BVB.

Reclama

Apetitul investitorului din domeniul IT pare să fi fost încurajat și de evoluția companiei ONE United Properties, trendul afacerilor fiind unul pozitiv: indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 5% pe anul în curs, continuând tendința ascendentă din 2022, de 2%. În plus, Societatea a raportat un profit brut de 177,9 milioane de lei în primul trimestru al lui 2023, în creștere cu 60% faţă de primele trei luni din 2022. Pentru 2023, One estimează un profit net de 530 de milioane de lei.

Continua sa citesti

Imobiliare

De ce haos in Capitala? Inspector de stat în construcţii din Bucureşti, reţinut pentru luare de mită!

Publicat cu

pe

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu 26 aprilie, a lui Florin Năforniță, inspector de stat în construcții în cadrul Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov, pentru luare de mită, trafic de influență și fals intelectual.

El urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în perioada aprilie – august 2022, acesta ar fi primit, direct sau prin intermediar, de la doi oameni de afaceri sume de bani și alte foloase necuvenite.

Reclama

Procurorii susțin că Florin Năforniță ar fi primit suma de 2.000 lei pentru a autoriza, fără a se deplasa în teren și a constata stadiul fizic, continuarea lucrărilor la o hală situată pe raza județului Ilfov, ajunse într-o faza determinantă, în condițiile în care la momentul respectiv lucrările depășiseră de mult timp acel stadiu.

De asemenea, este acuzat că a primit foloase necuvenite pentru a nu formula obiecții și pentru a propune admiterea recepției la terminarea lucrărilor în cazul unei alte construcții situată tot pe raza județului Ilfov.

În același context și în aceeași perioadă, ar mai fi pretins și a primit de la aceeași doi oameni de afaceri sumele de 2.000 lei și 200 euro pentru a-și exercita influența, pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor colegi de-ai săi și că i-ar putea determina pe aceștia să dispună eliberarea cu celeritate a unor adeverințe, care să ateste plata taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcții, în valoare de 0,1% și 0,5% din valoarea lucrărilor din autorizațiile de construcție.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Nicusor Dan e convins de un nou mandat: Nu văd o altă persoană care să reuşească să se opună mafiei imobiliare

Publicat cu

pe

Primarul Nicuşor Dan a declarat, miercuri, că este interesat să candideze pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Capitalei, afirmând că nu vede o altă persoană „care să reuşească să se opună mafiei imobiliare”.

„Alegerile vor fi peste mai mult de un an şi jumătate, undeva în septembrie, octombrie, poate şi mai târziu. În momentul de faţă, există o coaliţie cu PNL, USR, PMP care funcţionează, cu scârţâielile inerente oricărei coaliţii şi pe care nu mă străduiesc să le amplific, dimpotrivă, încerc să le mediez. Mă interesează să candidez din nou, pentru că în administraţie lucrurile durează uneori şi patru, cinci ani şi abia mai târziu vezi rezultatul la ceea ce ai început. Mă interesează şi pentru că nu văd o altă persoană care să reuşească să se opună mafiei imobiliare, ca să o spun foarte deschis. Susţinerea o să o vedem în momentul acela. Până atunci eu sunt bucuros că mulţi oameni au înţeles că Bucureştiul are nevoie de o direcţie şi are nevoie de a aşeza lucrurile înainte. Să pui pomişori şi semafoare fără nicio direcţie e uşor, dar să dai o direcţie unui oraş care nu a avut asta e mai greu”, a declarat Nicuşor Dan la Euronews România, scrie Agerpres.

Continua sa citesti
Reclama
Sectorul 612 ore in urma

Sector 6: Primarul Ciprian Ciucu anunță că Centrul de recuperare Floare Roșie din Militari este gata

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu anunță deschiderea Centrului Floare Roșie din Militari, care oferă servicii medicale de kinetoterapie, fizioterapie și...

Politica21 de ore in urma

Robert Negoita raspunde acuzatiilor ANI: ”O fumigenă, nu are nicio fărâmă de adevăr”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat joi, la Digi24, că acuzațiile pe care i le aduce ANI sunt „fumigene” și a...

Transport2 zile in urma

Viceprimarul Bucurestiului: Autobuze electrice pentru traseele de noapte din Capitală – investiție de 50 milioane euro

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, a transmis lansarea în licitație publică pentru achiziția a 70 de autobuze electrice noi. Valoarea...

Bucuresti2 zile in urma

Nicușor Dan: ”Aşa înţelegea să facă administraţie fostul primar, Gabriela Firea: fără acte sau cu acte întocmite ulterior derulării contractului”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că se caută soluţii pentru proprietarii de locuinţe din zece clădiri rezidenţiale la...

Bucuresti2 zile in urma

Incendiu de proportii in sudul Bucurestiului

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care a izbunit la un centru de colectare al deșeurilor, în zona de sud a Capitalei. Incendiul...

Politica3 zile in urma

Nicusor Dan vrea sa continue la Primăria Bucureștiului: Situaţia mea e mai bună decât în 2020. Doresc să candidez din partea dreptei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că, în prezent, are o susţinere mai mare din partea bucureştenilor decât avea în 2020...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: