Acasă Imobiliare Primarul Nicuşor Dan: Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei

Primarul Nicuşor Dan: Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei

22

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, clădire monument istoric construită în 1835, relatează Agerpres.

„Proprietarul privat al clădirii o va renova pe cheltuiala proprie, urmând să păstreze toate elementele arhitecturale, dar şi să reconstruiască corpul dispărut al fostei remize de trăsuri. Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită. Precizez că nu va fi permisă nicio altă construcţie modernă, care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul şi zona adiacentă”, a scris Nicuşor Dan, joi, pe Facebook.

El a adăugat că imobilul reprezintă unul dintre palatele-simbol ale Bucureştiului şi că a fost ridicat de Barbu Ştirbei înainte de a ajunge domnitor al Ţării Româneşti şi folosit în timpul domniei drept reşedinţă de protocol.

Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a cumpărat clădirea în 2019, dar abia acum s-a ajuns la obținerea autorizației care permite inițierea procedurii de licitație pentru selectarea antreprenorului general.

Cu o investiție care se va ridica la circa 20 milioane euro conform estimărilor, clădirea palatului va fi consolidată și renovată în întregime, păstrându-se proporțiile și regimul de înălțime, iar fațadele și elementele decorative exterioare și interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului inițial. Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții pentru patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al Bucureștiului, a anunțat compania într-un comunicat, scrie Economedia.ro.

H Stirbei Palace, așa cum a fost numit, va fi primul proiect al Hagag Development dedicat spațiilor de retail. Proiectul prevede și reedificarea corpului anexă al fostei remize de trăsuri, construcție care va respecta volumetria și raportul plin-gol al corpului inițial, prin modelarea golurilor fațadei către Palat, realizat într-o arhitectură și cu materiale contemporane.

<