Acasă Stiri Bucuresti actualitate Primaria Sectorului 1 preia noua cinematografe, unele distruse aproape complet, si vrea...

Primaria Sectorului 1 preia noua cinematografe, unele distruse aproape complet, si vrea sa le aduca la viata!

558
Nouă cinematografe din sectorul 1 trec din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF) în cea a Consiliului Local Sector 1, ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 1, cinematografele Patria, Scala, Excelsior, Dacia, Griviţa, Cotroceni, Giuleşti, Feroviar şi Grădina Parc trec, prin decizia ÎCCJ de marţi, în administrarea Consiliului Local Sector 1. 
Totodată, instanţa supremă a decis şi predarea către Consiliul Local Sector 1 a bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, dar şi a actelor juridice de înstrăinare a acestora.
Primăria sectorului 1 precizează că, în cazul în care parte din aceste imobile au fost înstrăinate ulterior declarării acestora ca aparţinând domeniului public local (în anul 2008), va promova acţiuni în constatarea nulităţii actelor de înstrăinare.
„Chiar dacă în unele cazuri RADEF s-a judecat în nume propriu cu diverşi reclamanţi, având în vedere că sectorul 1 nu a fost parte în aceste litigii, nu îi sunt opozabile, putând demara demersuri judiciare pentru reintrarea în patrimoniul unităţii administrativ teritoriale a cinematografelor (acţiuni în revendicare, acţiuni în constatarea nulităţii, revizuiri împotriva hotărârilor judecătoreşti, dacă este cazul etc.), după analiza situaţiei juridice a fiecăruia dintre imobile”, arată sursa citată.
Primăria sectorului 1 are ca obiectiv reintroducerea cinematografelor în circuitul cultural. În acest context, instituţia va notifica, în perioada următoare, RADEF să pună în executare decizia pronunţată de ÎCCJ şi va încheia protocolul de predare-primire conform legislaţiei în vigoare.
Consiliul Local al Sectorului 1 va proceda la efectuarea unor sondaje de opinie în cazul proprietarilor sau coproprietarilor acestor clădiri în vederea exprimării consimţământului lor cu privire la reabilitarea şi consolidarea acestor imobile, urmând ca investiţia să se realizeze din bugetul local în cadrul unor proiecte de anvergură.
„Reintroducerea cinematografelor în circuitul cultural va crea o infrastructură capabilă să susţină, în mod esenţial, proiecţia de film cinematografic, dar şi alte spectacole cinematografice, precum şi orice formă de activitate culturală: festivaluri de film, concerte muzicale, expoziţii de artă, spectacole de varietăţi sau alte manifestări culturale în cadrul unor programe/proiecte culturale derulate de către Consiliul Local al Sectorului 1, în parteneriat cu Ministerul Culturii, în baza unui protocol de colaborare”, mai precizează Primăria sectorului 1. AGERPRES
<