Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la o dezbatere pe tema pe tema transportului sustenabil in Romania, ca Bucurestiul nu este un exemplu bun in managementul traficului, dar afirma ca exista solutii. ”Nu exista o solutie minune, cum nu exista o reteta minune”, a declarat seful statului.

<

Klaus Iohanns a fost intrebat, joi, daca un oras cu artere blocate este un om cu artere blocate si a afirmat: ”Bucurestiul nu este un exemplu bun in managementul traficului, dar exista solutii in alta parte (…) In Bucuresti pana acum s-au facut mult prea putine”.

Presedintele a precizat ca nu-si doreste nimeni sa mearga in oras si sa fie prins intr-un ambuteiaj.

Seful statului sustine ca, daca transportul in comun functioneaza bine, oamenii il vor folosi, daca pistele de biciclete sunt bune, oamenii le vor folosi, la fel cum vor folosi trotuarele daca sunt bine facute.

”Nu exista o solutie minune, cum nu exista o reteta minune. Toate aceste lucruri fac un intreg care se numeste oras functional (…) Investitiile sunt multiple care trebuie facute, sa nu ne imaginam ca este suficient sa tragem o linie pe prima banda, e poate o idee care duce undeva, daca este combinata cu multe alte masuri care vin sa puna respectivul proiect in practica”, a precizat seful statului, citat de news.ro.

Acesta a precizat ca este nevoie si de investitii substantiale in infrastructura.

”Aceasta nevoie a fost recunoscuta de noi si de aceea a lucrat luni de zile impreuna cu Guvernul si am conceput un plan, PNRR care prevede sume importante pentru investitii in transport si nu doar investitii in drumuri, ci inclusiv investitii semnificative in infrastructura pentru transportul alternativ (…), prevede sume importante pentru achizitii de mijloace de transport in comun moderne, nepoluante si toate aceste trebuie puse in practica intr-un timp record, pana in 2026. In afara de aceste sume avem la dispozitie si celelalte fonduri europene pentru a rezolva aceste probleme.

Suntem foarte departe de problemele pe care le-am avut, de exemplu, in anii 90 sau la inceputul anilor 2000 cand pur si simplu bani pentru investiti nu au fost. Acum bani sunt. Este nevoie de strategii, de planuri, de proiecte si de implementare daca la primele stam bine la implementare mai avem ceva de lucru si, daca ne straduim cu totii, atunci in putini ani lucrurile vor arata mult mai bine”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.