Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul Consiliului National al PNL, ca „PSD a tradat votul oamenilor”. In fata a peste 3.500 de delegati liberali, Iohannis si-a prezentat viziunea pentru o „Romanie puternica”.
Principalele declaratii:
– Este esential sa intelegem ce avem de facut pentruu a recladi Romania normala. Cazul Caracal ne dezvaluie cat de grav este dezastrul produs de politica falimentara a PSD
– PSD a tradat votul oamenilor, niciodata nu s-a vazut asta mai bine decat acum: esec economic, esec legislativ, esec in protejarea infractorilor
– Legi pentru infractori, dispret pentru cetateni, acesta e bilantul guvernarilor PSD din acesti ani
– PSD a promovat incompetenta ca politica de stat, si mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor in sistemul public. Viziunea pesedista a unui stat al pilelor si al complicitatilor de partid, in care doar o casta de privilegiati fac legea si isi impart functiile si banii publici trebuie demolata.
– M-am luptat alaturi de voi liberalii pentru a stopa acest proces, pentru a reduce efectele dramatice ale infestarii institutiilor statului cu vizrus incompetentei.
– Pe 26 mai am primit cel mai important semnal din partea oamenilor ca ne sustin in efortul nostru de a bloca distrugerea Romaniei de catre un partid nociv, care si-a pierdut demult sensul si busola. A fost cel mai puternic vot pro-democratie care a marcat maturizarea societatii romanesti. Romanii vor ca asaltul PSD sa inceteze. Romanii cinstiti care platesc taxe si impozite asteapta ca statul sa functioneze pentru ei.
– Romanii vor autostrazi, servicii medicale performante, acces la educatie de calitate, sa fie tartati cu respect atunci cand interactioneaza cu institutiile. Cetatenii au spus clar ce isi dorecs. Acum statul si politicienii trebuie sa se ridice la nivelul societatii.
– Guvernarile PSD au dus statul in punctul de a esua.
– Avem obligatia sa repunem statul in matca sa si sa redam cetatenilor increderea ca institutiile sunt eficiente. Este ceea ce asteapta romanii de la Presedintele lor si de la Partidul National Liberal, partidul care a castigat ultima runda de alegeri si care, sunt convins, va castiga toate alegerile
– Din pacate, nu exista un buton magic care, odata apasat, ar reseta statul roman. Aceasta reasezare este obligatorie dar este un proces de durata.
– Este un demers pe care vreau si trebuie sa il facem impreuna, iar alaturi de noi vor sta toate fortele politice care impartasesc aceleasi valori.
– Eu vreau sa facem Romania puternica! Si stiu ca si voi aveti acelasi obiectiv, al unei Romanii care functioneaza, o tara in care cetateanul este reperul suprem al bunei guvernari. Romania trebuie sa insemne incredere si respect intre institutii si cetateni, ca baza pentru initiative, decizii, legi durabile si o economie sanatoasa.
– Trebuie sa recladim scara valorilor care sustine dezvoltarea oricarei societati. Reconfigurarea Romaniei nu poate fi imaginata fara promovarea asidua a unui set de valori si principii din randul carora nu au cum sa lipseasca cinstea, increderea, toleranta, intelepciunea, competenta, buna-cuviinta ori creativitatea.
– Iar poporul roman are din plin aceste atribute, doar ca adesea dramele, tragediile, disfunctionalitatile sistemice scot la iveala ce e mai urat si tindem sa credem ca aspectele negative prevaleaza.
– Consecinta directa este ca oamenii isi pierd speranta, capitalul uman emigreaza, iar societatea devine divizata, tematoare si dominata masiv de neincredere la toate nivelurile: in semeni, in institutii, in politicieni, in viitor.
– Este una dintre provocarile majore cu care ne confruntam si trebuie sa ne luptam impreuna pentru a ridica nivelul de incredere al societatii, fara de care dezvoltarea Romaniei este imposibila.
– Aceasta este viziunea mea pentru Romania!
– Cum facem asadar Romania puternica si functionala? Cum ajungem sa traim in sfarsit intr-o tara in care cetateanul se simte bine si in siguranta, asa cum este normal? Ce avem de facut noi, oamenii de stat si politicienii?
– Va spun de la inceput, solutiile presupun multa munca si multa tenacitate, dar stiu ca sunteti deja caliti si obisnuiti cu greul. Ati dovedit

<
Transparenta face diferenta