Premierul Florin Citu a sustinut sambata o conferinta de presa in care a prezentat detalii despre discutiile pe care le-a purtat la Bruxelles cu liderii Comisiei Europene (CE) si l-a ironizat pe Marcel Ciolacu, care s-a plans CE de modul in care a fost alcatuit bugetul Romaniei.

<

„Noi am preluat o situatie fiscala dezastruoasa. Asta a facut ca Romania sa intre in procedura de deficit inaintea pandemiei. Trebuie sa aratam investitorilor ca suntem un guvern responsabil. Am prezentat cifrele economice. Ele sunt mai bune decat estima oricine. Am mai discutat despre reforma justitiei. Am primit sprijin si aici si am adus in discutie aderarea la spatiului Schengen.

Am vazut discutii si interpretari eronate despre buget. Ne bazam pe o realitate dura: o guvernare PSD urmata de un an de pandemie. Acest buget aloca resursele obtinute prin taxe celorlalte sectoare din economie.

Am spus de la inceput ca nu sunt de acord sa mentin nenorocirile facute de PSD. Pentru a crea spatiu pentru programul nostru de guvernare trebuie sa eliminam aceste nenorociri. Prin acest buget reparam dezmatul facut de PSD. Asteptam de la tovarasul Ciolacu sa ma sune sa discutam despre buget. Tovarase Ciolacu , cand ai timp, da-mi un telefon!”, a spus Florin Citu.

„Vreau performanta, eficienta si anunt ministrii ca la jumatatea anului vom face o evaluare in privinta executiei bugetare. Pentru ca eu am mai vazut acest film in anii trecuti. Am fost de acord sa marim bugetul, dar vreau sa vad si performanta si acea reforma a companiilor de stat. Am plafonat cheltuielile salariale la nivelul anului 2020 la toti operatorii economici. Au timp pana la jumatatea anului sa inceapa reformele!

In 2020 pentru combaterea pandemiei au fost cheltuiti 16,13 miliarde de lei. O parte dintre aceste masuri se prelungesc si in 2021. Din start, constructia bugetara pentru 2021 a fost suplimentata cu plata a peste 10 miliarde. Acest buget se axeaza pe investitii: 61,4 miliarde de lei. Sau 5,5% din PIB! La Sananatate sunt 11,4 miliarde de lei. Executia de anul trecut a fost de 10,7 miliarde de lei. Nu poti iesi in spatiul public si sa spui ca sunt bani mai putini bani pentru Sanatate. Cu privire la salariile bugetarilor: avem 109,5 miliarde de lei anvelopa salariala iar sporurile sunt de 9,8% din aceasta anvelopa”, a adaugat premierul.

„Cred ca greseala pe care o fac multi azi e sa ne priveasca ca pe un guvern pe termen scurt. Sunt 4 reforme: pensii, salarizare, educatie si administrare fiscala
Nu multi isi asuma riscul de a face reforme. Eu mi-l asum, indiferent de costul politic. Am abrogat anumite legi adoptate de PSD anul trecut si veti vedea mai multe investitii straine in Romania. Ceea ce am facut a dat rezultate. Am reusit sa gestionam economia in pandemie. Acum curatam dupa care intensificam cresterea”, a mai completat Citu.

Transparenta face diferenta