Premierul Dacian Cioloş consideră că transformarea Dâmboviţei într-o coloană vertebrală verde a Bucureştiului, cu doi plămâni la cele două capete, la intrare şi la ieşire din oraş, i se pare o idee inteligentă, unul dintre aceste capete fiind Lacul Văcăreşti.
Afirmaţia a fost făcută la vernisajul expoziţiei „România – Powered by Nature/RO inspirată de natură”, o iniţiativă a Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, care şi-a propus găsirea unor soluţii pentru promovarea capitalului natural al României.

<

„Cred că partea inteligentă a ceea ce puteţi face este de a aduce acest tip de abordare ecologic sau durabil în mediul urban, în oraşe, folosind într-un mod inteligent resursele naturale pe care le avem în multe din oraşele României şi aici ideea aceasta de a face din Dâmboviţa o coloană vertebrală verde a Bucureştilor mi se pare o idee inteligentă, cu doi plămâni la cele două capete, la intrare şi la ieşire din Bucureşti. La unul din aceste capete v-am dat şi noi o mână de ajutor cu recunoaşterea Lacului Văcăreşti ca şi parc natural, se poate face ceva similar sau adaptat şi la capătul celălalt şi de-a lungul Dâmboviţei. Ştiu că sunt multe proiecte care pot lega între ele aceste idei. Cred că este una din platformele pe care s-ar putea construi în Bucureşti, sigur, să vedem ce se întâmplă după alegerile locale şi care vor fi ideile noilor aleşi, însă Guvernul s-a angajat să sprijine financiar proiecte în toate cele 12 oraşe care au candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a declarat premierul la deschiderea expoziţiei.

Dacian Cioloş a adăugat că economia României poate să fie relansată pornind de la o valorificare inteligentă a resurselor naturale pe care le are, o valorificare nu atât prin exploatare, cât printr-o mai bună punere în valoare.

„Este vorba de o valoare adăugată faţă de ceea ce poate să ofere natura şi o modalitate de punere în valoare a acestor resurse într-un mod regenerator. Eu cel puţin aşa am perceput încă de la început acest proiect, România inspirată de către natură, sau altfel spus natura din România ca sursă de dezvoltare durabilă. Aici există componenta ecologică, pe care eu nu o văd ca pe una gen rezervaţie, care să prezerve o anumită resursă, ci să o pună în valoare. În percepţia unora, Delta Dunării ar fi trebuit să fie complet protejată şi pe cât posibil protejată mai ales de intervenţia omului. Eu, dimpotrivă, cred că omul inteligent, cu inteligenţa aceea nativă, apropiată de armonia care izvorăşte din natură, poate să fie un factor constructiv în natură prin punerea în valoare a acesteia, şi nu prin epuizarea ei”, a precizat Cioloş, conform Agerpres.