Mircea Eliade, în lucrarea sa, Istoria Ideilor si Credințelor Religioase, scria despre dansul Calușului: În mod tradițional, dansul se executa în săptamana de dinaintea Rusaliilor si are scop cathartic, tamaduitor…
Premiera filmului Dansul Soarelui va avea loc la Muzeul Țăranului Român, vineri, 6 octombrie, la ora 18.00.
Selectat în festivaluri, precum Festival des Films du Monde Montreal 2017, CINEMED – Montpellier, etc. Dansul Soarelui este un documentar despre obiceiul Călușului precum si desacralizarea acestui dans străvechi. Urmărit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manieră directă, naturalistă, Călușul devine pe parcursul filmului o secvență de antropologie visuală modernă, surprinzând relația omului contemporan cu trecutul și moștenirea sa etnică.

În timpul echinoxului de primăvară, Cavalerul Trac murea și renăștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale : Zeul Cabalin care se încarna în om, și Omul care se deghiza în Cal. Acesta, numit călușar, alungau spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual, care dramatizează opoziţia între Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut. Călușul se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii. Din 2008 el face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Corneliu Gheorghiță, regizor scenarist producător, este profesor la Universitatea – Toulouse (facultatea de film)  autorul filmelor de lung metraj fictiune : Europolis (2010), Cripta (2014), precum și documentare Mascarade 2002, Fanfaron, Fanfaron 2007, filme selectate in numeroase festivaluri internationale si difuzate pe posturile de televiziune tot internationale.
Mai multe detalii gasiti pe:
https://www.facebook.com/dansul.soarelui.7
http://www.dansul-soarelui.com/

<