In premiera pentru Bucuresti, o primarie a decis sa ia din banii alocati bisericii pentru a plati din datoriile unui spital. Astăzi, la ora 16, Consiliul Local al Sectorului 2 al Capitalei are în față un amendament în premieră:bani luați de la culte și transferați către un spital, anunta jurnalistul Catalin Tolontan.
De atâtea ori în dispută, cei 27 de consilieri de la 7 partide (PNL, PSD, ALDE, PMP, UNPR, PER, USR) par acum aproape de a stabili recordul unui consens.

<

9milioane de lei sunt datoriile pe care „Sf. Pantelimon” le-a trimis către Primăria Sectorului 2, ca să fie ajutat

”Am aflat din presă că sunt mari probleme la Spitalul Sf. Pantelimon și am rugat Comisia de buget să căutăm bani. Am găsit bani disponibili la culte. În comisie am avut unanimitate”,spune Adrian Alexandru, consilier USR. El a luat inițiativa.

”Suntem mâhniți că n-am fost înștiințați oficial că putem sprijini spitalele din sector și că aflăm din presă! Am votat pentru în comisie și sper să votăm la fel azi în Consiliul Local”,confirmă și Silviu Feroiu, consilier PNL.

”E adevărat că suntem toți de acord să luăm bani de la biserici și să dăm la spital 2,4 milioane de lei ca să-și plătească în primă instanță utilitățile”, îl completează Cătălin Mihăilă, de la PSD.

2,4milioane de lei sunt supuși azi la vot la Primăria Sectorului 2 pentru plata celor mai urgente datorii ale spitalului

Drumul ideii explicat de Adrian Alexandru, inițiatorul propunerii:

  • Consultarea aparatului administrativ al Primăriei, ”doamna director economic Amariției a identificat sursa”.
  • Discuție cu managementul de la „Sf. Pantelimon”, ”care ne-a trimis balanța de cont cu furnizorii neplătiți”.
  • Dezbatere și votul în Comisia de buget (unde PNL, PSD, ALDE, UNPR, USR și PER au votat 7 ”pentru” și zero ”împotrivă”).
  • Azi susținerea amendamentului în ședința Consiliului Local Sector 2.

PMP, un partid care n-au avut reprezentat în comisia de buget, este și el de acord.
”E nevoie de bani în multe zone. De la început, noi am zis că nu e normal să alocăm 10 milioane la biserici și să nu avem nici o creșă în sectorul 2. Iar acum au apărut și problemele cu spitalele”, spune Cătălin Militaru, consilier local PMP și șeful organizației partidului său de la Sectorul 2.

”Bisericile au fost privilegiate în epoca Onțanu. Suntem de acord să dăm banii aceștia la spital. Cerem însă ca totul să fie legal și aparatul primăriei să găsească mijloacele de a o face”Cătălin Militaru, PMP

Problemele de la „Sf. Pantelimon” au apărut recurent în spațiul public în ultimii doi ani.
Prima oară, în 2 iunie 2016, Gazeta a publicat mărturia unui medic care și-a înregistrat șefa cum împărțea șansele de viață ale pacienților.
Chiar în noaptea Zilei naționale, 1 Decembrie 2017, un alt medic de la „Sf. Pantelimon” a sunat la 112 și a lipit afișe în spital prin care anunța pacienții că secția de ginecologie este închisă noilor internări din cauza lipsei medicamentelor și analizelor.
În aceeași noapte o femeie a născut prin cezariană fiind anesteziată cu xilină, ”care n-a ținut și i-a dat dureri foarte mari”, conform declarațiilor corpului medical pentru ziar.
Citeste mai multe pe tolo.ro