Clotilde Armand a anuntat, miercuri dimineata, ca gunoiul a inceput sa fie ridicat dupa ce Primaria Sectorului 1 i-a platit direct pe sortatori. 

<

„Primaria Sectorului 1 a reusit sa deschida astazi dimineata portile sortatorilor si sa-i plateasca direct (in ciuda piedicilor puse de Romprest) iar gunoiul a inceput sa fie ridicat. In doar 3 ore de la deschidere Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi.

Scurt istoric: Operatorul de salubritate nu si-a platit sortatorii. Sortatorii si-au inchis portile si operatorul a lasat gunoiul (lucru interzis de lege si de contractul de delegare) pe strazi. Primaria a gasit o solutie sa plateasca direct spre sortatori datoriile operatorului. Dar ce credeti? Compania Romprest Service S.A. s-a impotrivit vehement. Si a urmat multe zile de munca pentru aparatul primariei sa gaseasca solutii. Si am gasit.

Tot astazi, Primaria Sectorului 1 a notificat Compania Romprest Service S.A. sa reia, in 24 de ore, prestarea serviciului public de salubrizare, in caz contrar, dupa expirarea termenului, contractul cu aceasta societate va fi reziliat de drept”, a anuntat Armand.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus, marti, consilierilor locali rezilierea contractului cu compania de salubritate Romprest. Ea arata in expunerea de motive ca Romprest are pretul practicat de Romprest pentru salubrizarea stradala este cu 1300% mai mare fata de Oradea.

„Oradea si Sectorul 1 sunt UAT similare din Romania ca populatie, buget, suprafata si nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizarii in Sectorul 1 este necompetitiv. Pretul unitar al salubrizarii stradale pe km² in Sectorul 1 este cu 1300% in plus fata de Oradea. Pretul unitar pe metru cub pentru colectarea si transportul deseurilor de la populatie in Sectorul 1 este cu 266% mai mare decat in Oradea.

Ponderea salubrizarii stradale in bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferenta de la PMB) este de 9,56%, fata de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferente indica un comportament monopolist al operatorului delegat in Sectorul 1.

Salubrizarea in cele doua UAT este delegata unor operatori privati. Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea catre RER in 2020 prin contractul 335.532/20.08.2020. Sectorul 1 a delegat salubrizarea catre Romprest in 2008 pentru 25 de ani prin contractul J077/S/30.06.2008 si cele 11 acte aditionale semnate intre 2008 si 2019. Observatie: Oradea s-a angajat la o durata de delegare de trei ori mai scurta decat Sectorul 1”, se arata in expunerea de motive.