Stiri Bucuresti actualitate
Pentru ca primariile Bucurestiului nu au facut nimic in vederea colectarii selective a gunoiului, bucurestenii vor plati amenzi!
Luna iunie a fost una dură pentru autoritățile locale în ceea ce privește colectarea selectivă. Asta deoarece, în această lună, a fost promulgată Ordonanța 68/2016 privind modificarea Legii 201/2011, care prevede obligativitatea aplicării principiului „plătește pentru cât arunci”, în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Asta ar însemna că autoritățile locale ar trebui să-i taxeze suplimentar pe cei care nu colectează selectiv, anunta bucurestifm.ro.
Tot în luna iunie, a fost modificată Legea Fondului de Mediu, care instituie ca țintă reducerea cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi cu 25% față de anul trecut. Această țintă nu este una ușor de îndeplinit. Spre exemplu, pentru anul trecut, cantitatea de deșeuri depozitată la gropile de gunoi ar fi trebuit redusă cu 15% față de 2015. Dar această țintă nu a fost atinsă.
Pentru cantitățile care vor depăși această țintă, se vor plăți penalizări de 100 de lei pe tonă, spune Magda Iuga, șefa Direcției de Utilități a Primăriei Capitalei și autoarea Strategiei de Salubrizare a Municipiului București.
Cum Legea salubrizării dă în competența celor șase primării de sectoare serviciul public de salubrizare, acestea vor trebui să raporteze cantitățile de deșeuri depozitate la gropile de gunoi și, dacă vor apărea depășiri ale țintelor, să plătească penalizările către Fondul de Mediu, până pe 25 noiembrie, anul acesta, explică Magda Iuga.
Deci, reglementări apărute sau modificate la mijlocul anului, instituie obligații de îndeplinit până la finele acestuia și sancțiuni aspre în caz de neîndeplinire. Cum ar putea primăriile de sectoare să se conformeze acestor cerințe, pentru a nu fi penalizate.
În aceste condiții, primăriile de sector par a nu avea, încă, o politică coerentă privind colectarea selectivă. Nu se știe, deși suntem trecuți de jumătatea anului, ce măsuri concrete se vor lua, pentru a încerca, măcar, atingerea țintei de reducere cu 25% a cantităților de deșeuri depozitate la groapa de gunoi.
Șefa Utilităților de la Capitală spune că ar fi necesară o adaptare a infrastructurii de colectare a deșeurilor. Astfel operatorii de salubritate ar trebui să înlocuiască actualele pubele cu unele cu microcip, care să permită cântărirea exactă a cantității de deșeuri preluate de la asociațiile de proprietari, de la persoane fizice, agenți economici sau instituții. Este vorba, însă, despre zeci de mii de pubele și un termen rezonabil pentru schimbarea lor ar fi de un an, un an și jumătate, apreciază Magda Iuga.
Specialista de la Primăria Capitalei mai spune că tot operatorii de salubritate ar trebui să pună la punct, împreună cu autoritățile locale, programe de colectare „Door-to-door” a deșeurilor reciclabile. Astfel firmele de salubritate ar trebui să distribuie saci de culori diferite, pe tipuri de deșeuri, inscripționați cu datele asociației de proprietari și ale apartamentului respectiv, pentru a se putea urmări cu precizie colectarea selectivă.
În colaborare cu asociațiile de proprietari, operatorii de salubritate ar trebui să stabilească programe de ridicare a deșeurilor reciclabile, în funcție de caracteristicile fiecărui cartier, mai spune Magda Iuga.
În plus, sunt necesare campanii de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, crede experta de la Primăria Capitalei.
Pentru refuzul de a colecta selectiv, primăriile de sector pot aplica amenzi între 500 și 2000 de lei. Trebuie să înțelegem că legislația în ceea ce privește colectarea selectivă, valorificarea și reciclarea deșeurilor se va înăspri an de an, fiindcă, până în 2020, trebuie să atingem un nivel de valorificare și reciclare de 50%, avertizează șefa Direcției de Utilități a Municipalității, Magda Iuga. Ea spune că, de acum înainte, autoritățile nu vor mai putea să mai ia măsuri pe hârtie și să simuleze implementarea unor cerințe. Dacă te înregistrezi cu depășiri de cantități la deșeurile depozitate, vei lua sancțiune!
Stiri Bucuresti actualitate
Magnus Carlsen, de cinci ori campion mondial, a câștigat prima etapă Grand Chess Tour
Prima etapă a Grand Chess Tour (GCT) s-a încheiat cu o serie spectaculoasă de zece victorii consecutive ale numărului 1 mondial, Magnus Carlsen, de cinci ori campion mondial. După un parcurs foarte bun al Marelui Maestru chinez Wei Yi, care părea că va câștiga etapa de la Varșovia, Carlsen a revenit surprinzător și s-a impus cu 26 de puncte, urmat de Wei Yi cu 25,5 puncte și de polonezul Jan-Krzysztof Duda cu 19,5 puncte. Victoria i-a adus în cont 40.000 de dolari, fondul total de premiere al etapei de la Varșovia fiind de 175.000 de dolari. În total, Grand Chess Tour are premii de 1,5 milioane de dolari și include cinci etape desfășurate în trei țări europene și în SUA.
„Felicitări lui Magnus Carlsen pentru victoria sa la Superbet Rapid & Blitz Poland și mulțumiri către toți jucătorii pentru partidele incredibile reușite. Așteptăm cu nerăbdare începerea Superbet Chess Classic în București la finalul lunii iunie. Pentru fundația noastră, investiția în șah înseamnă investiție în oameni. Evenimente precum Grand Chess Tour inspiră oameni din toate categoriile sociale să înceapă să joace șah, iar acest lucru este cu adevărat remarcabil”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet, sponsor și organizator a trei dintre cele cinci etape ale circuitului fondat de Garry Kasparov.
„Știam că dacă am o zi bună, am o șansă. M-am simțit mai calm astăzi și știam că am reușit asta înainte. A fost o performanță incredibilă a lui Wei Yi și am fost norocos să câștig din nou astăzi. Sunt recunoscător tuturor celor care mă susțin de aproape și de departe”, a spus Carlsen.
Grand Chess Tour este un circuit internațional, care se desfășoară anual pe parcursul a cinci etape. Primele trei au loc în Europa – București, Varșovia și Zagreb și sunt susținute și organizate de Fundația Superbet. Ultimele două etape se joacă în SUA, la Saint Louis. Anul acesta, etapa a doua va avea loc la București între 24 iunie și 6 iulie și va fi de șah clasic.
Premiile întregului circuit au crescut în 2024 la 1,5 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid & blitz. Ediția de anul acesta va avea un fond de premii bonus mărit de la 175.000 de dolari, cât a fost anul trecut, la 275.000 de dolari.
Stiri Bucuresti actualitate
Atentie la cine va suna pe WhatsApp: Un român s-a trezit fără niciun ban și cu un credit la bancă de 37.800 lei
Un bărbat din Suceava s-a trezit dator la bancă cu 37.800 lei și a pierdut 3.750 lei după ce a sunat la un număr de telefon de pe Facebook, la un anunț care promitea câștiguri fabuloase în schimbul unor investiții în acțiuni Romgaz.
Un bărbat din Suceava a sesizat poliția că a fost păcălit cu o sumă mare de bani după ce a răspuns unui anunț fals de pe Facebook, care promitea câștiguri mari prin cumpărarea de acțiuni la Romgaz, scrie Obiectiv de Suceava.
Păgubitul a pierdut 3.750 lei și s-a trezit cu un credit bancar de 37.800 lei, doar pentru că a sunat la acel număr de pe Facebook și a crezut ce-i spun escrocii.
Bărbatul a povestit polițiștilor că, în luna septembrie 2023, a văzut pe Facebook un anunț prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea respectivă. Bărbatul a apelat numărul de telefon din anunț, ocazie cu care a discutat cu o persoană ce s-a recomandat a fi din cadrul Romgaz.
În timpul discuției telefonice, persoana vătămată a acceptat să învestească suma de 1.250 lei, motiv pentru care i-a comunicat acelei persoane, telefonic, datele înscrise pe cardul bancar precum și cele de pe cartea de identitate.
În continuare, după ce i-a fost retrasă suma de 1.250 din contul bancar, persoana vătămată a fost contactată telefonic, de către o altă persoană, ce s-a recomandat a fi din partea aceleiași societății energetice, aceasta solicitându-i bărbatului depunerea a încă 2.500 lei la un ATM de monede virtuale, pentru a putea retrage câștigul inițial. Bărbatul din Vadu Moldovei s-a deplasat în municipiul Suceava și a depus la ATM suma de 2.500 lei.
Pe 11 decembrie, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al Romgaz, bărbatul și-a deschis cont bancar separat, în cursul aceleiași zile fiind contactat telefonic de aceeași persoană ce i-a solicitat deschiderea contului și permițând accesul acesteia la telefon, prin aplicația informatică Any Desk, care permite control de la distanță, potrivit Monitorul de Suceava.
Pe 14 decembrie 2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde și-a deschis contul, omul din Vadu Moldovei a aflat faptul că pe 11 decembrie 2023 a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei.
Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11.12.2023 suma de 37.800 lei, la aceeași dată fiind și transferată aceeași sumă către alt cont.
Păgubitul a povestit că persoana care l-a contactat și s-a recomandat a fi reprezentant al Romgaz i-a solicitat să efectueaze mai multe acțiuni, respectiv fotografierea cărții de identitate și o fotografie de tip selfie, în timp ce aceasta prin intermediul aplicației informatice efectua diferite acțiuni în telefonul persoanei vătămate.
Polițiștii au întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Cum se pune în practică o fraudă cu investiții?
Polițiștii suceveni au explicat că prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități pentru a-i atrage pe oameni să investească în escrocheriile lor.
Se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.
Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.
Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă.
”Insistăm tocmai pentru a preveni victimizarea persoanelor și în acest sens reamintim că educația financiară este primordială pentru protecție în cazul investițiilor financiare”, spun polițiștii suceveni.
Sursa: StirilePROTV
Stiri Bucuresti actualitate
Spaga de 9.000 de euro in Politia Capitalei pentru cateva favoruri
Un polițist de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv București a fost reținut de procurori, fiind acuzat că ar fi primit mită peste 9.000 de euro de la un bărbat arestat preventiv, în schimbul mai multor favoruri. Banii ar fi fost primiți în tranșe de la deținut sau iubita acestuia, pe o perioadă de un an și jumătate.
Conform Parchetului Tribunalului București, polițistul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus în instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru luare de mită în formă continuată.
Procurorii spun că în perioada mai 2022 – decembrie 2023 bărbatul, în calitate de agent de poliție la Poliția Capitalei – Serviciul de Reținere și Arestare Preventivă, a cerut și primit, în mai multe rânduri, de la un bărbat arestat preventiv sume de bani cuprinse între 500 și 3.600 de euro. În total, el a cerut suma de 9.600 de euro, din care a primit 9.200 de euro, banii fiind dați direct de către bărbatul aflat în arest, care este și denunțătorul, sau prin intermediul prietenei acestuia.
Polițistul a fost prins în flagrant joi, în timp ce primea 300 de euro de la deținutul respectiv.
Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor polițistul i-a permis celui aflat în arest să primească pachete care să depășească limita de greutate impusă de regulament, l-a pontat suplimentar pentru muncaa din arest̆, i-a permis să părăsească centrul fără documentația necesară în acest sens, i-a cumpărat produse alimentare și băuturi alcoolice sau a facilitat mutarea unor deținuți în alte celule.
Polițistul ar fi primit în continuare mită de la bărbatul respectiv și după plasarea acestuia în arest la domiciliu, în octombrie-noiembrie 2023, ca „recompensă pentru avantajele acordate”.
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucur3sti/domains/bucurestiul.ro/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te