Opera Nationala Bucuresti difuzeaza online cate doua spectacole pe saptamana

Opera Naţională Bucureşti va difuza spectacole online, în fiecare zi de luni şi joi a săptămânii, anunţă instituţia.

<

Prima difuzare va avea loc luni, de la ora 18.30 când va putea fi urmărită înregistrarea spectacolului în regim de premieră „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, eveniment din 18 februarie 2018.

Lucrarea i-a fost solicitată lui Giuseppe Verdi de către oficialităţile Operei din Paris, unde artistul figura ca un urmaş de-al lui Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Vicenzo Bellini, existând părerea că mai tânărul lor confrate se dovedeşte capabil şi el să scrie muzică pe un libret în limba franceză.  

„Don Carlo” poate fi considerată opera de inspiraţie istorică deplin realizată la vârsta maturităţii compozitorului, unde acesta reuşeşte astfel să sintetizeze istorie şi dramă, în destinul personajelor. Astfel, Verdi a creat o impunătoare construcţie muzical romantică, impresionantă şi complexă, aşa cum este şi arta compozitorului ultimelor capodopere.

„La premieră, muzica lui Don Carlo a surprins publicul mai mult decât l-a desfătat; forţa dominatoare care formează fondul geniului verdian se vădeşte aici a fi deplina simplitate care l-a făcut popular şi universal pe muzicianul din Parma, dar aceasta este susţinută de o dezvoltare extraordinară a mijloacelor armonice, a sonorităţilor căutate şi a formelor melodice noi”, afirma scriitorul francez Théophile Gautier.