Un incident deosebit de grav pentru protejarea naturii in zona Marii Negre a avut loc pe raza localitatii Corbu in data de 12 martie. Informatia a fost ignorata de autoritatile din Romania si de mass-media, dar pana la urma incidentul, pentru care singurul suspect este OMV Petrom, a iesit la suprafata.

Potrivit sesizarii locuitorilor din satul Vadu, comuna Corbu, in 12 martie 2019 au constatat o pata mare de petrol. Oamenii au sesizat Garda de Mediu Constanta si APM Constanta, apoi s-au prelevat probe din sol care au fost predate laboratorului de mediu al Rompetrol Quality Control. Rezultatul avea sa confirme suspiciunile locuitorilor. Sunt depasite cu mult pragurile de alerta pentru hidrocarburi din petrol. Zona vizata face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii iar de mai bine de o luna OMV Petrom desfasoara lucrari la conductele subterane, ceea ce face ca principalul suspect pentru acest grav atentat la protejarea naturii sa fie OMV Petrom.
Autoritatile confirma, OMV Petrom se face ca ploua

“Dupa ce am ajuns la fata locului am constatat ca zona este pasunea comunei Corbu din zona localitatii Vadu unde pe lungimea conductei am gasit hidrocarburi ce au contaminat solul nisipos ca si panza freactica, aceste hidrocarburi fiind solidificate la suprafata. Terenul din zona UAT Corbu este proprietatea privata a OMV Petrom si pentru continuarea verificarilor va fi contactata OMV Petrom in vederea clarificarii situatiei si stabilirii poluatorului.”, se arata in actul de constatare a agentului constatator de la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
CLARIFICAREA SITUATIEI

Pentru a pune batista pe tambal, OMV Petrom in complicitate cu Primaria Comunei Corbu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea” pun la cale o manipulare ordinara prin care chipurile, solicita ca in data de 20 martie 2019 sa aiba loc un exercitiu de alerta de explozie exact in zona de productie OMV Petrom.

<
Transparenta face diferenta