Două dintre personalitățile cu care Gabriela Firea vrea să câștige voturi de la bucureșteni s-au atacat dur în 2010, pe tema Revoluției din 1989. Cornel Dinu l-a acuzat pe Petre Roman că a vrut să aducă trupele sovietice. Petre Roman l-a făcut pe Cornel Dinu senil.

<

Pe lista de candidați pentru Consiliul General al Bucureștiului, cu care actualul primar Gabriela Firea ar vrea să administreze Capitala dacă ar obține un nou mandat, se află Petre Roman, acuzat de infracțiuni contra umanității în Dosarul „Mineriadei“ și ocolit milimetric de procurori în dosarul „Revoluției“, dar și Cornel Dinu, care în decembrie 1989 era antrenorul echipei de fotbal din Scorniceşti, oraşul natal al lui Nicolae Ceauşescu.

Cei doi ar urma să colaboreze, teoretic, pentru bunăstarea orașului, dar politicianul idol al femeilor și fotbalistul idol al bărbaților, în anii 1990, s-au acuzat reciproc dur în urmă cu zece ani. 

În 2010, Cornel Dinu a intervenit telefonic la emisiunea „Naşul”, de la B1 TV, în cadrul dezbaterii pe tema evenimentelor din decembrie 1989. 

Antrenorul a vorbit din perspectiva unui martor ocular, pentru că fost prezent în noul centru de putere ce îşi desfăşura activitatea în clădirea televiziunii după fuga lui Nicolae Ceaușescu, pe 22 decembrie.

Cornel Dinu a declarat că au existat discuţii privind intervenţia trupelor sovietice în România, în acea seară, cu unul din consilierii Ambasadei Uniunii Sovietice, în absenţa din România a ambasadorului URSS.

Discuţiile ar fi fost purtate în biroul de la etajul 11 al Televiziunii Române, undeva în jurul orelor 3.00-4.00, în limba rusă, de către Ion Iliescu şi Petre Roman.

Antrenorul, unul dintre simbolurile echipei Dinamo, a afirmat că a remarcat la Petre Roman exprimarea extrem de fluentă în limba rusă, şi că a intervenit de mai multe ori în cadrul discuţiei cu diplomatul rus, fiind cel care cerea cu insistenţă ajutorul trupelor sovietice.

„Eu am stat în aceeaşi încăpere cu Ion Iliescu în noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Televiziunea Română, de la 9 seara până dimineaţa la 7:20.

Ion Iliescu este un patriot şi şi-a păstrat tot timpul cumpătul. Cel care s-a speriat a fost Petre Roman, care voia să salveze.

Ce să salveze că totul era o diversiune cu 4-5 scenarii. Petre Roman a fost cel care, într-o rusă perfectă, a vorbit la telefon cu consulul Uniunii Sovietice, solicitând intervenţia trupelor sovietice. 

A existat  o variantă ca aceste trupe să intervină să facă o logică antiteroristă. Domnul consul a explicat clar: «Nu ne amestecăm. Trupele sunt debarcate, în două ore sunt în centru, dar nu ne putem amesteca»”, a declarat Cornel Dinu, în 2010, la B1 TV.

Petre Roman, despre Cornel Dinu: Mă întreb dacă mai are o judecată normală

Actualul partener pe listele PSD prezentate de Gabriela Firea pentru Consiliul General al Bucureștiului nu a rămas dator și i-a transmis a doua zi, în 2010, lui Cornel Dinu că minte.

„Toate declaraţiile lui Dinu sunt formate numai din minciuni sfruntate şi absurdităţi. E aberant. În noaptea aceea nu aveam nicio calitate, nicio atribuţie să contactez pe cineva de la Ambasada Sovietică”, a afirmat Petre Roman pentru cotidianul.ro.

Fostul lider al FSN a apreciat drept false şi alte declaraţii ale lui Cornel Dinu.

„Chestiunea cu trupele sovietice. E o nebunie. Nu există nici un fel de elemente referitoare la asta. Eu nu am în memorie aşa ceva.”

„Mai sunt şi alte lucruri urâte. În primul guvern provizoriu, el (Cornel Dinu – n. red.) a cerşit să fie în acest guvern. Să fie minsitru pentru sport. A ajuns pe post de secretar de stat. Dar a fost un element foarte slab al guvernului”, a povestit Petre Roman despre Cornel Dinu.

Roman a declarat că nu poate vedea decât resentimente de ordin personal în declaraţiile lui Dinu şi se întreabă dacă acesta „mai are o judecată normală”.

Transparenta face diferenta