Austria va renunta, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a retelei de autostrazi pentru a combate incalzirea globala, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Mai multe sosele inseamna mai multe masini si mai mult trafic”, a declarat miercuri ministrul pentru protectia climei, Leonore Gewessler, responsabila si cu transportul.

<

„Nu vreau sa transmit un viitor betonat generatiilor viitoare”, a adaugat reprezentanta partidului ecologist pentru a explica aceasta alegere contestata cu virulenta de celelalte trei mari formatiuni politice ale tarii.

Potrivit acesteia, decizia este una „istorica” deoarece este prima data cand un guvern austriac abandoneaza proiecte de infrastructura pentru a-si indeplini angajamentele de neutralitate a emisiilor de carbon pana in 2040.

„Imi asum responsabilitatea”, a spus ea, promitand ca va ajuta la implementarea unor solutii alternative pentru imbunatatirea mobilitatii.

La inceputul anului 2020, ecologistii au convenit sa se alature pentru prima data unui guvern dominat de conservatori, cu conditia de a putea influenta politica de mediu.

Leonore Gewessler se afla din acel moment in fruntea acestui mare minister, care detine control asupra proiectelor de infrastructura. Ea a redus deja semnificativ preturile la transportul feroviar.

Printre proiectele a caror incetare a fost dispusa miercuri se numara un tunel de autostrada de opt kilometri contestat de mai multi ani de catre ONG-uri, ce urma sa fie sapat sub un parc national din Viena. Proiectul a fost sustinut de municipalitatea social-democrata, dar si de extrema dreapta din opozitie si de conservatorii de la nivel federal, care au considerat ca va contribui la decongestionarea capitalei si la crearea de locuri de munca.