Bucureștiul, mai respirabil sau doar mai sărac? Ce se află în spatele inițiativei lui Nicușor Dan, Mihai Goțiu si compania de a retroceda spațiile verzi ale Capitalei?
Mai nou deputatul USR și fostul activist de mediu, Nicușor Dan împreună cu alți trei parlamentari USR, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cosma Lavinia, cu Adrian Dohotaru, plus alți trei parlamentari PSD, Florin Manole, Victor Cocoș și Andrei Pop, au inițiat o serie de modificări la Legea spațiilor verzi.
Inițial Nicușor Dan a susținut public că ar fi circa 200-300 hectare de spații verzi retrocedate doar în București, iar factura s-ar ridica la cel puțin 2-3 miliarde de euro. Modificările la Legea spațiilor verzi susținute de USR ca partid și de Nicușor Dan se află acum în comisiile de specialitate din Camera Deputaților cu șanse să fie adoptate în această sesiune parlamentară după ce au trecut prin Senat la sfârșitul anului trecut.
La prima vedere, pare o inițiativă menită să facă din București un oraș mai respirabil, iar trecutul (oficial) de activiști ecologiști al unor nume din lista de inițiatori precum Nicușor Dan sau Mihai Goțiu creditează și mai onorabil demersul. Doar că între timp, cei doi au devenit politicieni și joacă după regulile politicii dâmbovițene. Dovadă că Nicușor Dan se contrazice cu seninătate, ca un politician, în declarații – de pildă, nu se decide dacă e vorba de până la 300 de hectare de spații verzi ce urmează a fi retrocedate sau doar de 100 și atunci nota de plată pentru primărie ar fi de doar 100 de milioane de euro. Apoi, într-o discuție cu discoverproject.ro, spune că de fapt proiectul de lege nu va fi adoptat prea curând, că ar avea probleme de neconstituționalitate, ba chiar că megaescrocheria de la Parcul Verdi se va repeta la Parcul Brâncuși: “Da, este o șansă în acest sens, să dăm banii mafiei imobiliare din retrocedări. Și la parcul Brâncuși vom ajunge exact în situația de la Parcul Verdi“, o spune el cu subiect și predicat. Atunci de ce o susține?
Cel mai mare beneficiar al modificărilor legislative inițiate de Nicușor Dan este Maria Cocoru, (85 de ani) care a beneficiat în timp de zeci de retrocedări în București. Două dintre ele sunt de notorietate – 112.399 metri pătrați în Parcul IOR prin dispoziția 4333/18.05.2005 emisă de PMB condusă de Adriean Videanu și 14.310 metri pătrați în Parcul Brâncuși prin Dispoziția 13.660 din 03.04.2011 emisă de Primăria Bucureștiului condusă de Sorin Oprescu.
Recent, Nicușor Dan îl îndemna public pe primarul sectorului 3, Robert Negoiță, să îi cumpere terenul proprietarului, dar nu a pomenit numele acestuia – Maria Cocoru. Neașteptat pentru un activist de mediu de peste 15 ani, Dan susține că nu știe cine este sau cine s-ar afla în spatele doamnei de 85 de ani. “Noi nu ne-am specializat pe ce înseamnă retrocedări și care sunt ilegalitățile din retrocedări, ne-am concetrat pe momentul de certificate de urbanism și autorizație de construcție incolo. Pe zona de retrocedări n-am avut resurse să investim. Despre Maria Cocoru am citit în urmă cu 7-8 ani că era apropiată de Videanu, nu am alte informații“, a declarat Dan pentru discoverproject.ro.
Greu de crezut, în condițiile în care despre Maria Cocoru s-au scris zeci de articole în presa vremii – ar fi una din interpusele unei rețele celebre ale mafiei imobiliare apropiate fostului primar PD-L al sectorului 3, Liviu Negoiță, fie o interpusă a lui Marius Mihăiță, de peste 20 de ani secretar al Primăriei Sectorului 3 și fin al omului de afaceri controversat și foarte discret, Dragoș Dobrescu. Când mizele sunt de miliarde de euro, este greu de crezut că Nicușor Dan, un matematician riguros medaliat internațional nu își face temele și se aruncă într-o luptă care nu este a lui.
 
 
 
 

<
Transparenta face diferenta