Candidatul susţinut de PNL la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marți la Digi24 că testarea în masă a bucureștenilor, proiect susținut puternic de primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar fi trebuit făcută până să fie atins vârful epidemiei de coronavirus.

<

„Dacă aş fi fost primar, aş fi avut grijă să existe suficient de multe teste în momentul în care epidemia începea să se propage în Bucureşti şi cu aceste teste nu aş fi testat la întâmplare, ci doar persoane din zone de risc şi oameni pe care existau suspiciuni. Ce se întâmplă acum, după ce vârful a trecut, este o risipă inutilă de bani. Ce se întâmplă în Bucureşti este că se face cu o primă generaţie de teste cumpărate în luna martie şi care dau o rată de eroare foarte mare, deci ăştia sunt nişte bani aruncaţi. Al doilea tip de testare care se întâmplă în momentul ăsta în Bucureşti este o testare primul venit, primul servit, hai să văd dacă ai coronavirus. Sunt pur şi simplu două milioane de lei aruncaţi, pentru că atâta timp cât nu ai o eşantionare evident că 99% din oamenii care se duc acolo nu vor fi infectaţi şi rezultatul este zero”, a declarat Nicușor Dan.

„Lucrul cel mai important pe care Primăria Capitalei trebuia să-l facă, şi parţial l-a şi anunţat şi nu a făcut nimic, era, unu: să echipeze spitalele, nu a făcut-o, doi: să aibă propriul sistem de testare (…) nu s-a făcut nici asta şi trei: să fie testate acele persoane care sunt în zone de risc cum sunt şoferii STB, asistenţii sociali, medicii, funcţionarii care sunt în contact direct cu publicul. Astea erau lucrurile care trebuiau făcute”, a mai spus Nicușor Dan.

Întrebat dacă ar fi ţinut parcurile deschise pe perioada pandemiei, Nicuşor Dan a spus că ar fi putut fi luate măsuri precum accesul publicului în zonele cu iarbă, interdicţia privind consumul de mâncare în parcuri sau amplasarea unor surse de apă, care nu ar fi fost măsuri costisitoare.

Transparenta face diferenta