NATO a solicitat Romaniei sa gazduiasca un detasament de contrainformatii la Bucuresti, iar cererea trebuie aprobata de Parlament dupa o cerere oficiala a presedintelui Iohannis. De ce un centru de contraspionaj NATO la Bucuresti? Pentru ca Romania gazduieste deja doua structuri NATO infiintate dupa summit-urile din Tara Galilor si Varsovia, dar si pentru ca exista „amenintari raportate”. Citeva detalii relevante: Romania va gazdui in luna iulie un exercitiu NATO-mamut cu 30.000 de soldati, iar Rusia isi sporeste constant operatiunile propagandistice indreptate impotriva NATO si UE.
Detasamentul va sprijini trupele si structurile NATO din Romania cu informatii despre presupuse acte de spionaj sau sabotaj din partea unor forte ostile. Chiar daca nici NATO, nici Ministerul Apararii nu o spun direct, e vorba despre protejarea fortelor NATO fata de posibile actiuni ostile din partea Rusiei.
Reamintim ca structurile pe care NATO le-a infiintat in Romania – Unitatea de Integrare a Fortelor NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU, condusa de colonel Catalin Ticulescu) si Comandamentul Multinational de Divizie (condus de gerneral de brigada Ovidiu Uifaleanu) – au aparut ca urmare a anexarii ilegale a Crimeei de catre Rusia si declansarii de catre Moscova a conflictului din estul Ucrainei. La summit-urile din Tara Galilor (2014) si Polonia (2016), NATO a luat decizii majore pentru a asigura aliatii din estul Europei in fata posturii tot mai agresive a Rusiei.
Decizia infiintarii acestui detasament vine pe fondul pregatirilor intense pentru desfasurarea in Romania a celui mai mare exercitiu NATO din istoria tarii: 30.000 de militari din mai multe tari aliate vor veni in Romania, dupa cum a anuntat in premiera ambasadorul SUA la Bucuresti.
Cum explica NATO necesitatea infiintarii acestui detasament de contraspionaj in Romania?
„Detasamentul pentru Contrainformatii al Comandamentului Aliat urmeaza sa ofere sprijin, antrenament si educatie in domeniul contrainformatiilor pentru acele forte NATO din regiune  si sa desfasoare investigatii de contrainformatii in privinta amenintarilor raportate, in parteneriat cu natiunea gazda”, se arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro al biroului de presa al Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SHAPE) pentru HotNews.ro.
De ce a fost aleasa tocmai Romania? „Romania a fost selectata sa gazduiasca detasamentul pentru ca locatia e ideala pentru o sincronizare cu Directia de Informatii a Armatei, cu recent infiintatul Comandament Multinational de Divizie Sud-Est si cu NATO Force Integration Unit (NFIU)”, mai arata arata sursa citata.
Cum va functiona mai exact detasamentul de contrainformatii de la Bucuresti? „Detasamentul ACCI la Bucuresti (ACC/BuDEt) se va subordona Comandamentului Aliat pentru Contrainformatii (ACCI) si isi va desfasura activitatea in cadrul Diviziei Multinationale de Sud – Est (MNDSE), urmand sa actioneze conform procedurilor si regulamentelor NATO pentru a asigura sprijinul contrainformational necesar personalului si activitatilor structurilor NATO dislocate in Romania”, se arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro al Ministerului Apararii Nationale.
Citeste mai multe pe Hotnews.ro

<
Transparenta face diferenta