A murit ”Sarpele rosu”, cel mai cunoscut carciumar din tot Bucurestiul! Toti marii actori au baut aici!

La intersectia strazii Eminescu cu Galati, foarte aproape de centrul Capitalei, pana prin anul 2000, un mic restaurant reunea, la ceasuri tarzii din noapte, ce avea mai bun Bucurestiul din punct de vedere artistic. La “Sarpele Rosu” au baut, au cantat, au facut chefuri de pomina, pana dimineata, actori si muzicieni, politicieni si diplomati.

Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, George Mihaita, Şerban Ionescu, Colea Rautu, Radu Beligan , Stefan Banica, Dumitru Rucareanu, Stelian Nistor, Dorel Visan, Nicu Constantin, regizorul Nutu Carmazan sunt doar o parte dintre marii nostri artisti care au baut in carciuma lui Dan Niculescu, scrie wowbiz.ro.

Barbatul a deschis restaurantul dupa Revolutie, apoi in 2001 a inchis-o, dupa ce cladirea in care functiona fusese retrocedata. Carciumarul marilor artisti nu a mai vrut sa deschida carciuma in alta locatie si s-a retras in casa lui. Saptamana trecuta, la 68 de ani, dupa ani la rand in care nu mai iesise din locuinta, Niculescu a murit. La inmormantarea lui au fost doar apropiatii!
Patronul restaurantului a acordat un interviu, in urma cu cativa ani, pentru Evenimentul Zilei (foto: evz.ro)
Intr-un interviu mai vechi pentru Evenimentul zilei, fostul patron povestea:

<

“Mi-am facut o carciuma cum mi-am dorit eu sa ma simt intr-o carciuma! Nu m-am bagat la bacsisurile chelnerilor. Le-am zis doar sa fie corecti! Preturile erau mari, nesimtite! Asta pentru ca, daca venea lumea sa bea langa Iordache sau Dinica, trebuia sa plateasca ei ca sa iasa aia mai ieftin!”.

„Primii zece ani postrevolutionari, epicentrul culturii romane s-a aflat la Sarpele Rosu! Noi am fost carciuma cu cea mai mare densitate de creiere si talente pe metru patrat”, spunea in interviu Dan Niculescu. Localul nu excela nici la capitolul mancare, nici la vinuri, nici la programul artistic. In meniu erau doar ciorbe si gratare, mai rar gaseai si o saramura, vinurile erau cele din „comertul socialist”, iar lautarii erau buni, da’ nu te dadeau pe spate, dar ceea ce conta era atmosfera.
Vestea mortii lui “Sarpele”, asa cum i se spunea si patronului restaurantului a fost data de un jurnalist, pe pagina sa de socializare.

„Am aflat ca a murit Sarpele! Sarpele, adica Dan Niculescu, patronul de la Sarpele Rosu, crasma de pe Eminescu, inchisa acum vreo 15 ani. Cel mai tare loc al vremurilor, cu mancare mitocaneasca si bautura la carafa. Si locul in care nu erai acceptat decat daca aveai umor pe limba si creier in cap. Altfel, erai dat afara din local. Si nu te dadea afara Sarpele, patronul, ci Gheorghe Dinica sau Stefan Iordache. Ca, intr-un fel, ei erau patronii. (…) Cand se incingea atmosfera, nu exista loc precum Sarpele Rosu. Nea Nelu Ploiesteanu iti canta pana te facea sa plangi, apoi Dinica, Iordache si Mitica Rucareanu te bagau sub masa cand incepeau sa spuna bancuri, sa povesteasca din teatru sau sa mistocareasca politicienii. Spre dimineata, nu mai tinea nimeni cont ce si cat a baut si a  mancat, totul se transforma intr-o paranghelie prieteneasca..”, a scris acesta iar postarea sa a fost preluata de dcnews.ro