Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, sambata seara, ca sumele de bani incasate din amenzile aplicate pe perioada starii de urgenta vor fi folositi in sistemul medical.

<

“M-am intalnit cu premierul Ludovic Orban saptamana trecuta la Ministerul Afacerilor Interne si chiar am discutat despre o situatie de acest gen, pozitiva si intr-o perspectiva utila, pentru a folosi acesti bani doar catre zona medicala, catre spitalele din Romania si, evident, catre situatii in care exista persoane vulnerabile”, a declarat Vela, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Amenzile se ridica la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro).

Guvernul a majorat, prin Ordonanta de Urgenta nr. 34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta nivelul amenzilor aplicate pe perioada starii de urgenta atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonantele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse intre 2.000 de lei si 20.000 de lei, fata de valorile initiale, cuprinse intre 100 si 5.000 de lei. In acelasi timp, amenda minima pentru persoanele juridice care nu respecta ordonantele militare a crescut de la 1.000 de lei, cat era pana la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice ramane stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului sa achite, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, o jumatate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Transparenta face diferenta