Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, vineri, că este în pregătire o măsură de interzicere a instalării centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum, soluția fiind instalarea unei centrale comune sau conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a scris Tanczos Barna pe pagina sa de Facebook.

<

Campania Vinerea Verde atrage atenția asupra faptului că, optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată, subliniază acesta.

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗱𝗶𝗰𝘁̗𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗰𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝗯𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗲𝘀𝗰 𝗮𝗰𝘂𝗺. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, anunță ministrul Mediului.

În urmă cu o săptămână, primarul Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și, în același timp, reducerea poluării cauzate de centralele de apartament, transmite Rador. Prima măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente.