Ministrul Finantelor anunta ca Romania nu are nevoie de imprumuturi de la FMI

0
161

Romania isi poate acoperi necesarul de finantare pentru o perioada de cinci luni, insa pandemia de coronavirus afecteaza in mod semnificativ veniturile iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depasi 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finantelor, Florin Citu, pentru Reuters, citat de Agerpres.

<

Romania, care pana in prezent are 1.952 de cazuri de infectie cu coronavirus si 46 decese, a declarat starea de urgenta in data de 16 martie si Guvernul de la Bucuresti a aprobat un pachet de masuri in valoare de 3% din PIB. Masurile variaza de la garantarea liniilor de credit si subventionarea costurilor cu imprumuturile pentru IMM-uri pana la majorarea bugetului pentru sanatate si acordarea de ajutoare pentru somaj tehnic. Florin Citu a spus ca trimiterea in somaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costa patru miliarde de lei pe luna.

„Suntem pregatiti sa sustinem masura privind somajul tehnic pentru mai mult de o luna”, a spus ministrul Finantelor, adaugand ca o revizuire a bugetului ar putea fi aprobata in cursul zilei de marti.

Intrebat daca Romania va cere un credit de la Fondul Monetar International in cursul acestui an, asa cum a facut pe perioada crizei financiare mondiale din urma cu un deceniu, Citu a raspuns „nu am in vedere acest lucru la momentul actual”.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finantarea deficitului existent, plata pensiilor si salariilor si a cheltuielilor medicale, desigur, si exista finantare pentru ele. Rezerva de finantare acopera putin peste cinci luni”, a spus Citu. Acesta a mai mentionat ca Ministerul Finantelor inregistreaza deja o diminuare a veniturilor la buget si, desi nu a precizat care va fi noua tinta de deficit, a spus ca va depasi 5% din PIB.