Intra in contact cu noi

Opinii

Ministru in Guvernul Dancila: Suntem un popor de infractori!

Publicat cu

pe

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a participat luni seara la o dezbatere despre spaga pe care o dau pacientii in spitalele de stat, iar printre concluziile personale enuntate s-a aflat si aceea ca romanii ar fi un popor de infractori.

Pintea s-a plans ca ii sunt criticate controalele neanuntate in miez de noapte in spitalele din tara, ca desi are buget-record pentru investitii trebuie sa se roage ca unitatile sa ceara finantare pentru aparatura medicala si ca ii sunt criticate si masurile adoptate pentru imbunatatirea sistemului.
„Sunt putin trista astazi (luni – n.red.), am avut niste experiente neplacute, cred ca este ceea ce ne caracterieaza pe noi ca si popor. Avem un sistem de sanatate, stim cu totii cum este sistemul, dar noi toti suntem parte a sistemului.
Avem un sistem de sanatate in care se da spaga, in care nu exista suficienta aparatura… Dar ne place, e OK si asa, e bine si asa, il barfim pe la colturi. Avem infectii, inchidem sectii din cauza infectiilor, in sfarsit avem curajul sa o facem, trebuie sa o facem, nu suntem singura tara … Si va spuneam ca sunt trista pentru ca in loc sa gasim solutii la probleme il gasim vinovat pe ministru ca vede aceste probleme. Daca nu le-ar vedea, l-am gasi vinovat ca nu le vede”, si-a inceput Pintea discursul.
Revenind la tema dezbaterii, Pintea a povestit din experienta sa ca manager de spital, aratand ca e vina pacientilor ca nu isi asuma reclamatiile unor astfel de cazuri.
„Managerul de spital nu prea stie ce se intampla in relatia pacient-medic decat daca exista reclamatii si exista foarte putine reclamatii in ceea ce priveste spaga pe care o dai la doctor. In general, reclama apartinatorii care isi pierd pacientii si carora li s-au cerut bani si totusi pacientul a murit.
Am fost 9 ani manager de spital, am avut cred ca 9 reclamatii legate de acest sistem. Veneau apartinatorii si-mi spuneau si eu le spuneam ‘va rog dati-mi in scris’ si spuneau ca ‘nu vreau totusi sa dau in scris ca nu vreau sa-i fac rau’. OK, dar nu putem face nimic daca nu scrieti, exista niste reguli.
Am incercat o data sa fac eu in scris si ulterior apartinatorul n-a mai recunoscut ca a dat, iar medicul n-a mai recunoscut ca a primit. Credeti-ma, e foarte frustrant”, a povestit ministrul.
Pintea a acuzat si ca avertizorii de integritate din spitale nu raporteaza adevaratele probleme, ba chiar a spus ca 99% din sesizari nu sunt reale, ceea ce consuma inutil timpul si banii ministerului. Mai mult, nici sistemul judiciar nu i se pare suficient pentru a combate spaga.
„M-am gandit si eu foarte mult si am discutat cu specialisti, ca e un fenomen pe care trebuie sa il rezolvam. Nu am ajuns inca la niste concluzii. Avem strategie anticoruptie 2016-2020, fiecare trebuie sa semneze un angajament, dar nici asta nu rezolva problema.
Am constatat si de-a lungul carierei mele ca, daca nu exista masuri coercitive, nicio problema nu se rezolva. Si nu se refera doar la sesizarea organelor de cercetare penala, trebuie sa fie ceva mai mult decat atat„, a continuat ministrul, incepand sa vorbeasca despre amenzi.
Pintea a explicat mai apoi cum a ajuns ea, de cand e membru in Guvernul PSD-ALDE, la concluzia ca romanii sunt un popor de infractori.
„Am publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modificarea amenzilor pentru masuri ingienico-sanitare, pentru depasirea timpilor de stationare in UPU. Va spun foarte sincer, m-a amuzat reactia unora de dupa si ma gandeam, sper sa nu ma citeze nimeni, eu cred ca suntem un popor de infractori. In momentul in care se maresc amenzile, protestam. Pai daca eu n-am de gand sa incalc legea, de ce sa fiu suparat ca (sic!) cresc amenzile?”, si-a argumentat Pintea opinia.
Ea a dat insa exemple care tin de managementul spitalului, nu de personalul medical ce ar fi urmat sa fie amendat, fapt pe care l-a recunoscut cand a fost intrebata de moderatori.
„Mai este un aspect… exista un pacient care nu e cod rosu, medicul ii spune ‘iti pun o perfuzie’ si lasa perfuzia sa curga incet si il tine 3 ore in timp ce afara stau alti 10. Atunci sanctionezi pe cel care face chestiunea asta. Daca nu avem mijloace coercitive, nu cred ca vom putea rezolva”, a adaugat apoi ministrul.

Ea s-a plans si ca spitalele nu cer bani pentru aparatura: „Avem un buget istoric! Stiti ce fac de doua saptamani? Ma rog de spitale sa depuna documente sa putem sa le dam bani sa achizitioneze aparatura medicala. Cred ca e o nebunie. Este!”.
A rezolvat cresterea salariilor problema spagii?
Pintea a mai spus si ca, „odata cu majorarea salariilor medicilor, gradul de satisfactie al pacientilor a scazut”, fara a preciza exact pe ce date isi bazeaza afirmatia.
Invitat la aceeasi dezbatere, medicul chirurg Florin Chirculescu a povestit propriile experiente in ce priveste spaga din sanatate, aratand ca au fost situatii in care a primit plicul, dar ca fiecare crestere salariala l-a adus mai aproape de independenta financiara.
„Nu imi cadea bine, nu era o chestie care sa imi creeze…cred ca mi se inroseau urechile. (…) Erau situatii in care presiunea era foarte mare (de a primi – n.red.) inainte de a desfasura actul chirugical. Intamplator are loc si acum, desi lumea stie ca salariile au crescut. Am independenta financiara care imi permite sa analizez in alt fel momentul in care cineva vrea sa ofere”, a spus chirurgul.
Acesta a explicat, insa, ca cei care ofera sunt dezamagiti cand sunt refuzati, considerand ca operatia nu va decurge bine din aceasta cauza.
Oamenii sunt dezamagiti in momentul in care ii refuzi. Un om refuzat, un apartinator refuzat chiar isi imagineaza ca lucrurile merg rau pentru ruda lui. Daca lucrul se intampla de fata cu pacientul este si mai rau. Nu va spun aceste lucruri ca sa justific ceva, e pur si simplu o constatare. Nu cred ca va disparea foarte repede povestea asta, e cultura noastra. Asta este situatia, nu avem ce sa facem”, considera medicul.
Dr. Chirculescu spune ca, uneori, primea spaga atunci cand avea salariul mic, dar ca nu se simtea confortabil.
„Treaba asta se intampla cand aveam un salariu de 2.100 de lei pe luna si lucram cate 80 de ore pe saptamana si eram singura persoana care aducea bani in casa. De multe ori spuneam ‘nu’, desi as fi vrut. E foarte greu sa traiesti cu 2.100 de lei si sa stai non-stop in spital. Asta mi se intampla la 55 de ani.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca acest schimb de componenta din asta cenusie a relatiei medic-pacient iti arata foarte multe lucruri despre oameni. Cei care iti dau din suflet sunt aia saraci. Si asta e si mai cumplit. Cei mai afectati de refuz sunt oamenii simpli, aia care vin in galosi, cu hainele stranse intr-un fel…
A primi de la un asemenea om este fundamental un lucru care mie imi provoca … pe de alta parte, unii erau atat de doritori sa faca treaba asta… Vreau sa spun ca nu intotdeauna am avut succes cu ei. Cu cei bogati scapi mult mai usor, dar sunt si mai revendicativi, chiar daca explici situatia”, a mai spus medicul.
El a adaugat ca nu ministrul Pintea e de vina pentru situatie, ci mai degraba cei din generatia sa, pentru ca nu au facut de ajuns in ultimii 30 de ani.
„Am pierdut startul de 30 de ani. Nu e Pintea de vina, eu sunt insa de vina. Pot sa-mi gasesc si justificari, nu mi-e greu… Insa ar fi trebuit sa fac mai mult si n-am facut. Lucrul pe care ar fi trebuit sa-l facem cu cea mai mare indarjire in ’90 era sa inventam un alt sistem de educatie”, a conchis dr. Chirculescu.

Opinii

Tudor Chirila nu e impresionat: ”Defilarea de 1 Decembrie e pentru hoți, ei sunt uniți!”

Publicat cu

pe

Mai sunt câteva zile până la defilarea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, însă artistul Tudor Chirilă pare dezamăgit. El crede că românii sunt „dezbinați”.

Când cinci milioane de români trăiesc în străinătate, mulți dintre ei uscându-se de dor, că n-au plecat ca Magellan să înconjoare pământul, noi ne facem că sărbătorim unitatea națională. Pe bune, cine să ne unească? Ăia care ne fură banii și decența? Nu am ce sărbători. Singura sărbătoare e să fim conștienți că ratăm esența zilei de 1 decembrie: suntem dezbinați. Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți. Ceilalți, fiecare pe treaba lui. Asta e unitatea”, a scris Tudor Chirila.

Ceremoniile de 1 Decembrie

Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, evenimentele organizate de 1 Decembrie, la Bucureşti şi Alba Iulia de 1 Decembrie. Ziua începe cu ceremonii militare, urmate de defilare. La Bucureşti, la Parada Militară Naţională vor participa peste 2.400 de persoane, iar la Alba Iulia peste 1.000 militari şi specialişti din diferite instituţii.

Reclama

”Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Ministerul Apărării Naţionale organizează în municipiul Bucureşti, vineri, 1 decembrie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, în memoria eroilor români care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naţionale”, anunţă Ministerul Apărării, potrivit news.ro.

Sursa citată a precizat că, la Parada Militară Naţională care va avea loc vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, participă peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

”Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare româneşti, dintre care 23 de echipamente militare terestre şi aeriene sunt ale militarilor străini participanţi”, a mai transmis ministerul.

Reclama

Potrivit instituţiei, după încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” din Bucureşti va fi vernisată vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00, Expoziţia „Tricolorul – simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular”. Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante – Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Reclama

”Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz”, precizează oficialii ministerului.

Potrivit acestora, în garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.

Reclama
Continua sa citesti

Opinii

Nicușor Dan dă cu flit PNL: ”Noi suntem într-un context…”

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară onorat de propunerea PNL privind înscrierea în partid, dar consideră în continuare că „formula independentului susţinut de celelalte partide de dreapta” este soluţia potrivită, în vederea câştigării alegerilor locale de anul viitor, scrie Agerpres.

„Evident, mă onorează faptul că Partidul Naţional Liberal se gândeşte la mine ca la un potenţial membru. Dincolo de asta, noi suntem într-un context – alegeri locale într-un singur tur, în care avem un partid mare pe stânga, aşa cum am avut şi în 2020, şi în 2016 şi avem nişte partide medii pe partea dreaptă. Şi avem o experienţă din 2016, când fiecare din partidele astea medii şi-au pus candidaţi şi a câştigat stânga. Şi avem experienţa 2020, unde, după mult efort, s-a ajuns la o formulă în care au existat candidaţi unici şi cu o puternică presiune a publicului de dreapta, care a zis ‘scăpaţi-ne de PSD’. Eu cred că asta este soluţia în continuare, în 2024, şi mi-e greu să cred că o să poată fi candidatul unui partid susţinut de ceilalţi şi de asta formula independentului susţinut de celelalte partide de dreapta mi se pare în continuare soluţia potrivită”, a afirmat joi, la RFI, Nicuşor Dan.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, are „o singură soluţie” dacă vrea să mai primească susţinerea liberalilor pentru un nou mandat şi anume să se înscrie în PNL.

Reclama

„Discuţia cu Nicuşor Dan este mai veche. Dumnealui a candidat la primărie şi cu susţinerea Partidului Naţional Liberal. (…) Astăzi, PNL are capacitatea administrativă, dacă ne uităm la ceea ce au realizat administraţiile liberale. Este necesar doar să vorbesc de ce a făcut Emil Boc la Cluj, ce a făcut Ilie Bolojan la Bihor, ce a făcut Ion Dumitrel în Alba, ce a făcut Gheorghe Flutur la Suceava. Deci, Partidul Naţional Liberal a demonstrat că are capacitate să administreze şi să dezvolte şi local şi regional, ca atare nu putem să nu avem un candidat în Bucureşti. Dacă Nicuşor Dan vrea să mai primească susţinerea Partidului Naţional Liberal are o singură soluţie: să se înscrie în Partidul Naţional Liberal”, a spus Nicolae Ciucă, la RFI. 

Continua sa citesti

Opinii

Biserica Ortodoxa se dezice de Gabriela Firea: „Proba supremă de abjecție și cinism”

Publicat cu

pe

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează în cazul ororilor din centrele de bătrâni din Ilfov și lansează un atac dur care pare să o vizeze pe Gabriela Firea.

Bănescu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook intitulat „monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată”.

El spune că „cruzimea este, probabil, fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști, iar când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii”:

„Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd.

Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă”.

„A te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe lansează un atac dur fără a nominaliza o persoană anume, însă acesta pare îndreptat către Gabriela Firea, care a susținut că nu are nicio implicare în acest caz și că nu a știut despre activitatea centrelor și a asociației vizate în această anchetă.

Bănescu vorbește și despre creștinismul afișat, clamat:

„Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.
Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.
Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează”.

Ulterior, el le-a transmis jurnaliștilor că mesajul său nu vizează „persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere”:

„În urma apariției în presă a unei informații care asociază o postare personală a mea pe Facebook cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea oficială că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate. Nu persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere.

Mesajul vizează din perspectivă creștină răul, banalizarea lui și denunțarea cruzimii”.

Continua sa citesti
Reclama
Bani9 ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 19 ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti10 ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare