Membrii Federaţiei Naţionale de Mine din Energie pleacă luni, 11 aprilie, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic, în general, se arată într-un comunicat al Federaţiei remis, marţi, Agerpres.

„Marşul de 320 de kilometri al minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea ţării unor interese străine şi trădarea clasei politice a sistemului energetic naţional. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti”, precizează preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, în comunicat.
Potrivit acestuia, punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile.
Memorandumul S.O.S. Salvaţi Complexul Energetic Oltenia cuprinde strategiile şi raza lor de acţiune, fiind elaborat şi semnat de înalţi specialişti români din domeniul energetic.

<

„Domnilor guvernanţi, dacă vreţi să disponibilizaţi sau să trimiteţi în şomaj pe cineva, disponibilizaţi Guvernul sau trimiteţi în şomaj Premierul, Parlamentul sau Preşedintele României. Complexul Energetic Oltenia este emblema poporului român, reprezintă ideea de muncă cinstită şi responsabilitate deplină faţă de valorile naţionale”, precizează şeful Federaţiei.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova – SE Craiova II şi SE Işalniţa – vor intra în şomaj.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.