Intra in contact cu noi

Cultura

Mesajul lui Rares Bogdan de 23 august: Ne trebuie oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase

Publicat cu

pe

Rareș Bogdan, mesaj cu „cheie” de 23 august: Ne trebuie doar câteva conștiințe, oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase.

Ce a scris liderul PNL pe Facebook:

Respect etern luptătorilor anticomuniști și victimelor fascismului! Orice s-ar spune despre 23 august, conține simboluri care trebuie înțelese și bine explicate generațiilor tinere. Nu prea văd în logica a ceea ce învață copiii la școală o preocupare pentru analiza pactului criminal Ribbentrop-Molotov sau al ieșirii României din alianța cu Puterile Axei. Gesturile din “39 și “44 au avut consecințe cu încărcătură maximă, pe care unii tot nu le pricep. Mai mult, este preamărită în continuare Epoca de Aur, când 23 august a fost sărbătoare națională, ocazie pentru a cânta ode unor nemernici care terorizau România. Sunt unii care infectează mințile tinerilor cu “binefacerile” comunismului. Minciuni, minciuni, minciuni!

Reclama

Le plăcea că aveau șansa să avanseze în viață doar dacă lăudau partidul și își turnau colegii? Și nu mă refer doar la turnătoriile la Securitate, ci și la cele considerate “domestice”, încurajate. Delațiunile gen “Tov secretar, colegul X manifestă o ostilitate vădită fata de Manifestul PCR”, “tovarășa de la etajul 2 ascultă posturi imperialiste” etc erau rețeta succesului garantat. Oameni buni, să nu uităm că nu aveam libertatea de a critica, de a călători să vedem Roma, Atena, Egiptul etc. Nu eram liberi nici să gândim! Comunismul a fost epocă în care, dacă erai o loază cu spume, dar erai servil și ticălos, dispus la orice, ajungeai departe. Erau două ore de program la tv, majoritatea cu ode. Erau orașe care aveau apă caldă o singură dată pe săptămână, timp de două ore. Carnea, ouăle, pâinea erau date pe cartelă, era interzis să porți cruciuliță la gât, bisericile erau dărâmate, elevii erau făcuți obligatoriu membri UTC. Dacă spuneai bancuri cu Ceaușescu și te auzea careva, riscai să ajungi la închisoare. Comunismul a căsăpit generații întregi de intelectuali. După ‘46 au supraviețuit sau au putut publica doar cei care îl lăudau pe Stalin. Rezistența anticomunistă din Făgăraș a fost vânată cu o ură incredibilă!

Cine nu era de acord cu Partidul Comunist Român risca să fie marginalizat. Nu vă îmbătați cu apă rece! Cei inteligenți care erau promovați reprezentau doar un vehicul de propagandă. Datorită lor, Ceaușescu putea spune că nu fac carieră doar idioții.

…23 August înseamnă că am scurtat războiul și am salvat și viața multor oameni măcelăriți în lagăre de concentrare, în timpul celui mai odios coșmar al acestei planete. Dar ce a urmat în România prin instalarea Guvernului Petru Groza a fost o crimă care ne-a produs o mutație genetică rea, cumplită… Atât de multe boli avem, Doamne, și culmea, nici nu e greu să le vindecăm! Ne trebuie doar câteva conștiințe, oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase.

Reclama

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Continua sa citesti

Cultura

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Publicat cu

pe

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.

Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.

„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.

Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.

„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.

Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei2 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica2 săptămâni in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transport2 săptămâni in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 13 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Bucuresti4 săptămâni in urma

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din...

Transport4 săptămâni in urma

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex,...

Reclama

La mare cautare