Intra in contact cu noi

Cultura

Mesajul lui Rares Bogdan de 23 august: Ne trebuie oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase

Publicat cu

pe

Rareș Bogdan, mesaj cu „cheie” de 23 august: Ne trebuie doar câteva conștiințe, oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase.

Ce a scris liderul PNL pe Facebook:

Respect etern luptătorilor anticomuniști și victimelor fascismului! Orice s-ar spune despre 23 august, conține simboluri care trebuie înțelese și bine explicate generațiilor tinere. Nu prea văd în logica a ceea ce învață copiii la școală o preocupare pentru analiza pactului criminal Ribbentrop-Molotov sau al ieșirii României din alianța cu Puterile Axei. Gesturile din “39 și “44 au avut consecințe cu încărcătură maximă, pe care unii tot nu le pricep. Mai mult, este preamărită în continuare Epoca de Aur, când 23 august a fost sărbătoare națională, ocazie pentru a cânta ode unor nemernici care terorizau România. Sunt unii care infectează mințile tinerilor cu “binefacerile” comunismului. Minciuni, minciuni, minciuni!

Reclama

Le plăcea că aveau șansa să avanseze în viață doar dacă lăudau partidul și își turnau colegii? Și nu mă refer doar la turnătoriile la Securitate, ci și la cele considerate “domestice”, încurajate. Delațiunile gen “Tov secretar, colegul X manifestă o ostilitate vădită fata de Manifestul PCR”, “tovarășa de la etajul 2 ascultă posturi imperialiste” etc erau rețeta succesului garantat. Oameni buni, să nu uităm că nu aveam libertatea de a critica, de a călători să vedem Roma, Atena, Egiptul etc. Nu eram liberi nici să gândim! Comunismul a fost epocă în care, dacă erai o loază cu spume, dar erai servil și ticălos, dispus la orice, ajungeai departe. Erau două ore de program la tv, majoritatea cu ode. Erau orașe care aveau apă caldă o singură dată pe săptămână, timp de două ore. Carnea, ouăle, pâinea erau date pe cartelă, era interzis să porți cruciuliță la gât, bisericile erau dărâmate, elevii erau făcuți obligatoriu membri UTC. Dacă spuneai bancuri cu Ceaușescu și te auzea careva, riscai să ajungi la închisoare. Comunismul a căsăpit generații întregi de intelectuali. După ‘46 au supraviețuit sau au putut publica doar cei care îl lăudau pe Stalin. Rezistența anticomunistă din Făgăraș a fost vânată cu o ură incredibilă!

Cine nu era de acord cu Partidul Comunist Român risca să fie marginalizat. Nu vă îmbătați cu apă rece! Cei inteligenți care erau promovați reprezentau doar un vehicul de propagandă. Datorită lor, Ceaușescu putea spune că nu fac carieră doar idioții.

…23 August înseamnă că am scurtat războiul și am salvat și viața multor oameni măcelăriți în lagăre de concentrare, în timpul celui mai odios coșmar al acestei planete. Dar ce a urmat în România prin instalarea Guvernului Petru Groza a fost o crimă care ne-a produs o mutație genetică rea, cumplită… Atât de multe boli avem, Doamne, și culmea, nici nu e greu să le vindecăm! Ne trebuie doar câteva conștiințe, oameni care nu se vând unor șefi cretini, cu buzunare generoase.

Reclama

Cultura

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Publicat cu

pe

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă, și anume, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Tineret” din 20 martie, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Publicul Tânăr” din 21 martie și „Ziua Mondială a Teatrului” din 27 martie. Fiecare dintre aceste zile are o semnificație aparte și oferă o oportunitate unică de a celebra și aprecia teatrul, sub orice formă.

Toate aceste evenimente speciale sunt un prilej de a atrage atenția asupra faptului că teatrul este o formă de artă accesibilă și importantă în dezvoltarea copiilor, tinerilor și adulților.

Prin intermediul teatrului, aceștia au oportunitatea de a explora lumea din jurul lor, de a-și dezvolta imaginația, creativitatea și abilitățile de comunicare, dar și de a învăța să colaboreze cu alți oameni și să dezvolte empatia și înțelegerea față de diferitele culturi și moduri de gândire.

Cu toate aceste ocazii, toți creatorii de teatru sunt invitați să organizeze activități culturale și educaționale dedicate copiilor, tinerilor și adulților, cu scopul de a promova și de a sprijini dreptul oricui la teatru și la artele spectacolului.

Teatrul Țăndărică va celebra zilele teatrului, organizând următoarele evenimente:

  • Motanul încălțat – miercuri, 20 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Fata babei și fata moșneagului – joi, 21 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Tom Degețel – miercuri, 27 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
Continua sa citesti

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Continua sa citesti
Reclama
Bucurestio săptămână in urma

Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta...

Stirile Zilei3 săptămâni in urma

Kasparov cheamă românii să vadă live pe cei zece mari maeștri care se vor întrece la București până pe 6 iulie

Garry Kasparov povestește în premieră că, pentru crearea circuitului GCT, s-a inspirat dintr-o tentativă a gigantului tehnologic Intel de la...

Stirile Zilei3 săptămâni in urma

Încă 150 de comisari de mediu pentru a proteja natura

Potrivit unor surse avizate din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, o delegație OCDE s-a deplasat anul trecut la noi în...

Turisto lună in urma

BAT Romania lanseaza provocarea turistilor: ”Vara asta, lasa doar urme pe nisip, nu ambalaje”

Ziua Internationala a Mediului este celebrată pe 5 iunie si coincide cu inceputul noului sezon estival. BAT Romania demareaza in...

Politicao lună in urma

Vergil Chiţac rămâne favorit la Primăria Constanța

Primarul Constanței Vergil Chiţac (PNL) rămâne favorit pentru a continua în scaunul de edil cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu...

Timp liber2 luni in urma

Gala Destinația anului 2024: MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral

Excelență, eleganță, rafinament și multă creativitate în industria turismului românesc. Sunt cele 4 ingrediente care au stat la baza Galei...

Reclama

La mare cautare