Seful DSU, Raed Arafat, a avut o noua reactie dura in contextul in care joi s-a atins un nou record al numarului de imbolnaviri, 1.454. „As vrea sa-l vad pe domnul care urla ca libertatea e mai presus decat viata daca o poate spune si familiilor victimelor”, a spus Arafat referinu-se la Viorel Catarama.

<

„Domnul care urla in piata ca libertatea este mai importanta decat viata nu cred ca o poate spune si in fata familiilor care vor suferi pierderea celor dragi”, a declarat Arafat la Digi24.

El a spus ca Romania acum se afla la un moment de rascruce, un moment care necesita o atentie mare si toata lumea trebuie sa dea dovada de intelepciune. Altfel, daca situatia se va inrautati, se va ajunge din nou la amanarea internarilor si interventiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave.

Raed Arafat nu crede ca situatia este scapata de sub control, dar daca prognozele de adeveresc si cifrele continua sa creasca, vor exista restrictii pe zone, inclusiv carantinare zonala sau a unor localitati.

Iar starea de alerta va fi prelungita, printr-o decizie ce va fi aprobata vineri, pentru ca altfel, ar inseamna ca suntem intr-o situatie de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a explicat Raed Arafat.

„Este un moment care necesita o atentie mare si necesita o reactie, mai ales o intelegere din partea populatiei si aici am mai spus acest lucru si il mai spun: sa lase la o parte toate manipularile si povestile. Ultima care mi-a placut foarte mult, cu unul care urla in Piata Victoriei ca libertatea este mai presus decat viata. Da, cand e vorba de viata ta si de libertatea ta poti sa decizi acest lucru si sa spui ca libertatea e mai presus decat viata, dar acest lucru nu te califica sa spui asta in numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niste reguli de baza, reguli simple, daca cineva nu vrea sa respecte aceste reguli si sunt destui, riscul este ca impactul lor va fi asupra vietii celorlalti. (…) Ma intorc la domnul care urla ca libertatea lui este mai presus decat viata. Nu cred ca acest lucru o sa poata sa-l spuna in fata familiilor si pacientilor care vor ajunge in aceasta situatie, nici in fata medicilor care se vor confrunta cu aceasta situatie (de a alege pe cine salveaza – n.r.). Este un lucru extrem de grav sa manipulezi si sa te joci cu aceasta situatie”, a conchis Raed Arafat.

El a povestit ca a cautat pe Google cu „individual right” tocmai pentru a documenta aceasta situatie si a gasit un caz din 1905, cand un cetatean american a refuzat sa se vaccineze impotriva variolei si instanta suprema de atunci a Statelor Unite a decis ca nu, nu e dreptul lui sa refuze.

„Deci, se pare ca aceasta problema nu este o problema care a aparut azi, cu covid, a fost o problema si cu gripa spaniola, si cu variola. Oamenii intotdeauna au vrut sa refuze si sa spuna nu ma intereseaza, dar problema este ca in aceasta situatie, tu nu refuzi un lucru care se rasfrange numai asupra ta, tu de fapt pui in risc viata altora”, a aratat Raed Arafat.

Transparenta face diferenta