Politica
Mai multi membri ai USR Giurgiu, acuzati ca au bagat mana in banii partidului
Reprezentanţii USR au afirmat că secretariatul general va evalua diversele acuzaţii interne, transmise „pe surse” în mass-media, cu privire la contractele încheiate de unele filiale ale formaţiunii în campania electorală. Partidul precizează că, din primele informaţii, acuzaţiile sunt nefondate.
„Campania electorală realizată de USR a respectat, ca de fiecare dată, legislaţia şi instrucţiunile impuse de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Secretariatul general va evalua diversele acuzaţii interne, transmise „pe surse” presei, legate de contractele încheiate de unele filiale USR în perioada campaniei electorale. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, acuzaţiile sunt nefondate, colegii noştri au respectat legea. Secretariatul general va realiza un audit intern pentru a înlătura orice suspiciune”, au transmis, luni, reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă.
Pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan” au apărut discuţii legate de probleme ale organizaţiei din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 de lei fiecare, cu mai multe firme care aparţin unor membri de partid, potrivit mesajelor obţinute de Mediafax.
Andreea Talmazan, membru USR, oferă detalii despre cele trei contracte, unele pentru închirierea sediului de campanie, altele pentru promovarea partidului în campania pentru europarlamentare. Aceasta a adăugat că rezultatele în campanie nu s-au văzut în organizaţia USR Giurgiu, deşi au fost plătiţi bani pentru promovare.
„Aţi uitat de Giurgiu? Vă reamintesc. A fost descoperită o situaţie ciudată, spunea colega noastră, responsabil financiar BJ Giurgiu. Mai precis, sunt trei contracte, în valoare de 5.000 de lei fiecare, cu trei firme ale unor membri USR.
Un contract cu firma Breazu Renting Center SRL, în valoare de 5.000 de lei, pentru închirierea unui sediu de campanie. Cosmin Andronache, preşdintele filialei judeţene Giurgiu, spune în postarea sa că banii, plătiţi la începutul lunii iunie, au fost returnaţi. Nu spune când, mai exact. De reţinut că Andronache Cosmin este proprietarul clădirii în care se află sediul firmei pe care o deţine cu încă un asociat şi care a subînchiriat spaţiul filialei judeţene Giurgiu.
Un al doilea contract est cu firma Eriska, înfiinţată în octombrie 2018, care are sediul în acelaşi spaţiu cu USR Giurgiu, firmă care-i aparţine lui Mirel Valentin Axinte. Mirel Axinte a intrat în USR pe 5 noiembrie 2018. Din noiembrie primeşte lunar 500 de lei pentru administrare cont social-media pentru redactara şi trimiterea de comunicate de presă şi pentru analize politice. Pntru luna de campanie a încasat 5.000 de lei. De remarcat este faptul că pagina de FB USR Giurgiu este la 1.000 şi un pic de like-uri, în toată campania nu a avut nicio postare proprie, ci doar redistribuiri sau repostări de pe pagina naţională. La o simplă căutare pe Google, singura realizare notabilă est o conferinţă de presă postată pe youtube cu 92 de vizualizări. Pentru luna de campanie nu există niciun raport”, a scris Andreea Talmazan pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan”.
Mai multe, AICI
În replică, Mirel Axinte a răspuns tot pe facebook:
„Giurgiu era o lume străină USR-ului. În 2016 a avut 2,9%.
Ăsta e Giurgiu. În 1996, anul victoriei CDR/Constantinescu, în Giurgiu primăria a fost câștigată de candidatul PSM, un mafiot local, domnul Iliescu. Apoi a mai câștigat-o de 3 ori și a preluat și PNL local. USL a fost pe cai mari și așa a rămas. Giurgiu nu e doar un județ roșu, e un județ în care forța transpartinică a PSD-PNL-ALDE e mai mare decât în majoritatea județelor. Să nu uităm că președintele PNL Giurgiu spunea în primăvară că vrea amnistie. În Giurgiu e o o colcăială transpartinică și de înrudire (sunt rude unii cu alții, transpartinic – azi se văd verișorii la grătar, mâine se duc fiecare la partidul lui). Într-un județ cu puțini oameni independenți, în afara rețelelor clientelare, cu puține resurse umane de „tip USR”.
USR Giurgiu a avut la aceste europarlamentare a 3 a creștere pe țară (dacă luăm București ca o singură filială), cu o creștere de 436,74%, după Diaspora (466%) și Sălaj (465% – județul lui Cioloș), iar PLUS Giurgiu e abia în curs de formare. Creșterea Alianței USR PLUS față de USR 2016 la nivel național a fost de 265%.
Am livrat la USR Giurgiu analiză, poziționare politică, strategie, prioritizare geografică, idei de evenimente, mesaje.
Informal, am discutat despre USR Giurgiu și extindere și poziționări de câteva ori pe săptămână de când e președintele filialei județene Giurgiu. Așa cum mai discut în USR și-mi mai cere x sau y părerea.
Din 2018 am avut un contract de 500 lei/lună pentru social media, dincolo de consultanța informală. Doar 500 de lei fiindcă nu aveam timp să mă ocup full time de o pagină de Facebook și nici n-a fost o prioritate a USR Giurgiu.
În campanie mi-a cerut ajutorul fiindcă avea încredere în mine și în ideile.și sfaturile mele și pentru că știam Giurgiu (sunt giurgiuvean) și ce făcuse filiala din 2018 până atunci. Însă acum avea nevoie de mai mult.
Ce am livrat e la USR și AEP.
Fiind membru USR, eu nu pot lucra decât cu USR, altfel as fi în conflict de interese. Nu poți fi membru al unui partid și lucra cu alt partid. Milionar excentric nu sunt.
Și nu sunt singurul, sunt mulți alții. Așa e și normal, în opinia mea.
USR Giurgiu a livrat un rezultat bun pentru Giurgiu, în contextul dat, apropo de o discuție despre rezultatele din filiale în care nu se lua contextul în discuție (una e să fii județ roșu, una e să fii în fief PNL puternic, una e să fii filială județeană la început, una e să fii județ eminamente rural, una e să fii centru universitar și fief rezist cu proteste la care au participat zeci de mii de membri). E o creștere bună și un scor decent. Probabil s-ar fi putut mai mult, dar eu eram mai pesimist (inclusiv la scorul general al Alianței – eu mizam la wishful thinking pe un 20-21%).
E trist că lupta pentru putere din USR a ajuns aici, à la PNȚcd. Rezultatul excelent din 26 mai a luat prin surprindere oameni care erau în bloc starturi să sară la gâtul lui Barna pentru eșecul electoral pe care scontau și acum încearcă altă abordare.
Am făcut precizări publice fiindcă au fost acuzații publice. Și asta e tot, nu-mi place să apar la TV nici direct, nici prin telefon (deci nu mă mai sunați) și nici n-am de gând să intru în ping pong-uri și clinciuri publice despre USR.
Precizez că nu am fost niciodată membru PSD sau al altui partid de acest gen. Am fost între 91 și 98 membru PNL, începând de la liceeni. De atunci n-am mai fost membru al vreunui partid.
Când am intrat în USR, unii s-au bucurat că o să „fie distracție”, tămbălău, rebeliune. Dacă voiam asta, rămâneam în afara USR. M-am concentrat pe lupta cu PSD și pe comunicarea în afara partidului, de aia am și preferat să rămân simplu membru, fiindcă era mai important să-mi folosesc energia în lupta din afara partidului decât în cea din interior. La campania la nivel de simpli membri și simpatizanți m-am implicat mai mult decât m-aș fi așteptat, în condițiile în care, din cauza coloanei și herniilor de disc, nu am voie să stau mai mult de 30 de minute neîntrerupt în picioare sau în cur. Cu toate astea am stat ore întregi și la semnături și la promovare în teren. Mai puțin decât alții (la sectorul 2 sunt eroi), dar mai mult decât mă așteptam și puteam, fizic vorbind.
Toată chestia asta îmi lasă un gust amar, dar și un chef de implicare crescut. Deși consider în continuare că, pentru mine, cel puțin, energiile ar trebui să meargă mai bine spre lupta din exterior decât pe luptele interne. Dar, iată că nu se poate”, scrie Mirel Axinte pe Facebook.
Politica
Vergil Chiţac rămâne favorit la Primăria Constanța
Primarul Constanței Vergil Chiţac (PNL) rămâne favorit pentru a continua în scaunul de edil cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3% / Alianţa PNL-PSD, cotă de 64,4% la europarlamentare.
Actualul primar al municipiului Constanţa Vergil Chiţac (PNL) conduce în topul intenţiilor de vot pentru Primărie, cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda PNL Constanţa. În ceea ce priveşte votul pentru Consiliul Local, pe primul loc se situează PNL – 36,3%, urmat de PSD – 29,5% şi de AUR – 13%. Clasamentul pentru Consiliul Judeţean este deschis tot de PNL – 37,8%, urmat de PSD – 29,7% şi AUR – 13,3%. Cele mai mari şase la preşedinţia CJ Constanţa le are candidatul PNL Florin Mitroi, cu 39,2% din intenţiile de vot, relevă sondajul. La alegerile europarlamentare, Alianţa PNL-PSD este creditată în Constanţa cu 64,4% din voturi.
Vergil Chiţac se situează pe primul loc cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3%, Stelian Ion (Alianţa Dreapta Unită) – 13,4%, Sorin Ovidiu Cupăa (AUR) – 9,8%, scorurile celorlalţi candidaţi situându-se fiecare sub 3,3%.
Opţiuni pentru Consiliul Local
PNL – 36,3%, PSD – 29,5%, AUR – 13%, Alianţa Dreapta Unită – 12,8%.
Alegeri preşedintele Consiliului Judeţean
Pe primul loc este candidatul PNL Florin Mitroi – 39,2%, urmat de Cătălin Grasa (PSD) – 25,5%, Mohamad Murad (AUR) – 14,1%, Claudiu Iorga Palaz (Alianţa Dreapta Unită) – 12,3%.
Intenţia de vot pentru Consiliul Judeţean
PNL – 37,8%, PSD – 29,7%, AUR – 13,3%, Alianţa Dreapta Unită – 11,4%. Restul competitorilor electorali au sub 4% fiecare.
Alegeri europarlamentare
Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc cu 64,4% din intenţiile de vot. Pe poziţia a doua este Alianţa Dreapta Unită – 14,8%, AUR – 12,2%, SOS România – 4%, REPER – 3,2%.
Sondajul a fost realizat de INSCOP, la comanda PNL Constanţa, în perioada 9 – 19 mai, pe un eşantion de 1,100 de persoane, reprezentând populaţia rezidentă şi neinstituţionalizată din municipiul Constanţa. Datele au fost colecate pe bază de chestionar, prin interviuri faţă în faţă. Eroarea maximă tolerată este de +/-3%, intervalul de încredere fiind de 95%.
Politica
Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!
Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR!
Astfel, după reușita Alternativei Drepte de a se înscrie cu liste complete în competiția pentru europarlamentare s-a produs o nouă mutare politică în cadrul partidului condus de Adela Marza (Președinte) și Mircea Andrei (Secretar General). Astfel, senatorul Adrian Costea, care reprezintă județul Ialomița, a părăsit formațiunea AUR și s-a înscris in Partidul Alternativa Dreapta.
”Voi rămâne mereu constant liniei politice conservatoare, de promovare a identității naționale și a valorilor fundamentale ale poporului român. Opțiunea mea este pentru Partidul Alternativa Dreaptă deoarece acesta este un Autentic partid conservator și de dreapta.”
Deputatul AUR Enachi Raisa şi-a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor demisia din partid, ea precizând că va activa ca independent. „Vă anunţ că de astăzi îmi dau demisia şi nu mai fac parte din grupul AUR. Voi activa ca deputat independent”, a spus deputatul în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.
Politica
Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților Partidului Alternativa Dreaptă pentru alegerile din 2024, că PMP susține candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1.
În fața sutelor de simpatizanți și membrii AD, prezenți la eveniment, avocatul Mircea Florin-Andrei și-a lansat programul de candidatură la Primăria sectorului 1 și a dat un mesaj clar:
,,Inima Sectorului 1 a încetat să bată astăzi! Am vorbit în ultimul an cu mii de oameni, care sunt disperați să scape de Clotilde Armand. Voi intra în această competiție electorală cu bucurie, sunt pregătit să mă lupt pentru a scăpa Sectorul 1 de umilința la care ne-a supus Clotilde Armand. Și cu ocazia acestui eveniment public, vreau să-i spun doamnei primar un singur lucru: orice candidat e mai bun decât dumneavoastră!’’
Tot astăzi, Partidul Alternativa Dreaptă a anunțat și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, listă deschisă de Adela Mârza, președintele partidului.
Partidul Alternativa Dreaptă este singurul partid din România afiliat Grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor- ECR- condus, în calitate de președinte, de Giorgia Meloni, premierul Italiei.