Poliţiştii şi procurorii au reţinut 16 persoane, iar alte şapte au fost propuse pentru arestare preventivă în lipsă în urma a 31 de percheziţii efectuate joi în judeţul Ilfov şi în municipiul Bucureşti la persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de şantaj şi camătă.

<

„În urma percheziţiilor au fost ridicate bijuterii din aur, suma de 50.000 de euro, 10 autoturisme de lux, documente şi înscrisuri. Au fost puse în aplicare 25 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse pentru audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov. Activităţile s-au efectuat în cadrul unui dosar penal, sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, şi vizează mai multe persoane cercetate pentru şantaj şi camătă, care fac parte din grupări infracţionale cunoscute”, potrivit unui comunicat al IPJ Ilfov transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimele trei luni, cei în cauză au împrumutat unor persoane sume de bani pentru care au solicitat dobânzi ridicate, iar la finalul termenului de achitare, sporeau în mod nejustificat sumele de bani ce trebuiau rambursate, şantajându-le prin ameninţări cu violenţă.

„Cei în cauză făceau parte dintr-un grup infracţional format din 22 de persoane, specializate în săvârşirea infracţiunilor de camătă, şantaj şi proxenetism”, se arată în comunicat.

La acţiune au participat luptători din cadrul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale – Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Serviciului Acţiuni Speciale Ilfov, DGPMB şi din judeţele limitrofe, precum şi specialişti criminalişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.