Acasă Imobiliare Legea ”Romexpo” a primit aviz pozitiv in Parlament! USR acuza un „tun...

Legea ”Romexpo” a primit aviz pozitiv in Parlament! USR acuza un „tun imobiliar de 500 milioane euro”

1139

Reprezentanţii USR acuză că „frăţia PNL-PSD” a forţat „tunul imobiliar de 500 milioane euro” de la Romexpo, iar proiectul de lege referitor la asta a primit marţi, 9 noiembrie, aviz favorabil în Comisia economică şi va merge la vot în plenul Senatului. USR precizează că terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de către stat.

„Din prima zi, frăţia PNL – PSD forţează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la RomExpo. Astăzi, la solicitarea PNL, tunul transpartinic a fost introdus pe ordinea de zi şi votat în Comisia Economică. Cu 7 voturi pentru şi 3 împotrivă, „legea Romexpo” a primit aviz favorabil şi merge la vot în plenul Senatului. USR a votat împotrivă.

Terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei. Continuăm lupta pentru a opri marea hoţie PSD-PNL”, arată USR, într-o postare făcută marţi pe pagina de Facebook.

USR, împotriva proiectului

În luna iunie, Dan Barna a afirmat ca nu sustine legea prin care se ofera gratuit Camerei de Comert si Industrie un teren de 46 de hectare, de la Romexpo. Desi legea a trecut de parlament in septembrie anul trecut, iar judecatorii CCR au respins motivarea de neconstitutionalitate din partea USR si UDMR, legea a fost intoarsa de presedintele Iohannis in parlament pentru reevaluare.

Proiectul de lege a fost facut la initiativa PMP si a trecut tacit de Senat, pentru ca mai apoi sa ajunga la Camera Deputatilor, unde a fost votat atat de PSD cat si de PNL.

Concret, legea prevedea in esenta trecerea gratuita a terenului de peste 40 de hectare pe care se afla Complexul Expozitional Romexpo din proprietatea statului in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Pe terenul respectiv ar fi urmat sa se construiasca cel mai mare proiect imobiliar din Romania, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu si Camera de Comert. Investitia includa un centru de conferinte si congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetara, cel mai mare oceanarium din tara si un hotel de cinci stele.

Legea a fost atacata la CCR

In septembrie 2020, dupa ce legea a trecut de votul din Parlament, USR si UDMR au contestat la CCR initiativa, precizand ca statul ar trebui sa primeasca un pret corect pentru terenul de la Romexpo.

Cu toate astea, judecatorii CCR au spus ca adoptarea legii a fost constitutionala, iar mai apoi actul normativ a ajuns la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Seful statului nu a fost insa de acord cu prevederile din lege si a trimis-o inapoi la Parlament pentru a fi rediscutata. De atunci, legea a ramas la sertar.

<