De mai bine de 20 de ani autoritatile romane se prefac ca educa populatia si ca gestioneaza domeniul sigurantei in caz de cutremur. Cel mai bun exemplu il constituie blocurile cu bulina din Capitala, unde din vorbe trebuiau reparate de mult, insa din fapte nu se vede nimic.
Duminica seara, la ora 18:00, pe ProTV, in emisiunea „Romania, te iubesc”, sunt readuse in discutie cazuri dramatice si vorbim si despre lectia japoneza.
Am vrut ca intreaga lectie japoneza sa ajunga pe masa tuturor autoritatilor care gestioneaza acest domeniu. Am pretins tuturor sa ia masuri urgente, pe modelul japonez. Materialele video cu toate reportajele Campaniei au ajuns la Presedintie si la premierul Romaniei

<

Sorin Grindeanu, premierul Romaniei: „Este o initiativa foarte buna si va felicit. Sunt 25 de milioane de lei, sigur ca vor fi si pentru scolarizare.

Am ajuns si la secretarul de stat Raed Arafat, seful Depoartamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul de Interne.

Raed Arafat, seful DSU: „Incercam sa luam sa mergem la copii.

Tot duminica ascultam si promisiunile celor din invatamant, vis a vis de educarea populatiei in caz de cutremur. Modelul japonez si al altor popoare cu risc seismic poate fi implemantat si in Romania, cel putin asa se lauda guvernantii.
Duminica vedem si reactiile celor din primariile de sector si de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Vom cauta raspunsuri pentru cazuri cu multe semne de intrebare si cerem autoritatilor sa schimbe legislatia ambigua si sa eficientizeze controlul in domeniul constructiilor. Am vrut la Ministerul Dezvoltarii, dar nu s-a putut.

Liviu Dragnea, presedintele Senatului Romaniei: „Ne vom implica.

Am discutat si cu Rectorul Universitatii de Constructii, care este in acelasi timp si seful Centrului National pentru Reducerea Riscului Seismic din ministerul Dezvoltarii. Radu Vacareanu, care a studiat mai multi ani in Japonia, sustine ca putem imbunatati coduri, putem face cladiri mai rezistente si controlate mai temeinic, daca va exista o asumare si o vointa politica generala.

Prof. dr. Radu Vacareanu, rectorul Universitatii de Constructii Bucuresti: „Am pus me masa lor un program national, trebuie asumat, sa nu mai ocolim.

Am solicitat expertilor seismologi din Romania o mai buna colaborare cu autoritatile locale. Directorul Institutului pentru Fizica Pamantului ne-a spus ca institutia sa ar putea ajuta mult mai mult cu informatii, daca ar fi ajutati de cei din primarii si Inspectia in Constructii.
Legislatia prevede ca toate cladirile inalte sau cele cu suprafata mare sa aiba aparatura care sa detecteze miscarile la cutremur. Toate datele ar trebui centralizate, pentru a-i ajuta pe seismologii sa faca o harta de hazard precisa, pentru Bucuresti. Legea nu are norme de aplicare, nu exista amenda pentru lipsa, asa ca obligatia e trecuta cu vederea la receptiile cladirilor. Culmea, printre cei care nu se conformeaza sunt chiar cei din primaria Capitalei.
Constantin Ionescu, directorul INFP: „Primaria Capitalei, cand a facut proiectul de consolidare si izolare seimica, prima chestie la care au renuntat a fost acest dispozitiv. Cate blocuri din Bucurersti au asa ceva? Nici unul!
Am vrut sa oferim materialele video pentru studiu si Primarului Capitalei, doar ca doamna Firea a anuntat ca e prea ocupata.
Despre blocajul consolidarilor, ineficienta unor legi permisive si multe alte probleme de la noi, vis a vis de lectia japoneza, cu solutii si masuri implententate sistematic, vorbim pe larg, duminica la „Romania, te iubesc”.

Transparenta face diferenta