Intra in contact cu noi

Sanatate

Investitii in 27 de spitale în toată țara: Rafila aduce peste 2 MILIARDE de euro, bani europeni, in Romania!

Publicat cu

pe

O premieră și un timp record de finalizare a listei de proiecte în domeniul medical finanțate cu 2 miliarde de euro nerambursabili. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila reușește într-un an de mandat să injecteze 2 miliarde de euro în sistemul medical românesc, bani care vor fi alocați construirii a 27 de spitale în toată țara.

În doar câteva săptămâni de la depunerea proiectelor, Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a reușit să finalizeze, cu 2 luni înainte de termenul impus de Comisia Europeană, evaluarea și publicarea listei obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate din bani europeni nerambursabili.

Din cele 46 de cereri depuse spre evaluare, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și au intrat în etapa de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei. Pasul următor a fost un nou triaj, aplicând criteriile de ierarhizare aprobate prin HG, astfel că pe lista finală au rămas 27 de obiective de investiții care vor fi finanțate prin PNRR. Ministerul a făcut demersuri speciale pentru a putea majora cu 30% fondurile alocate inițial pentru a putea fi finanțate un număr cât mai mare de spitale. În final, bugetul total necesar pentru cele 27 de unități spitalicești este de 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro).

Reclama

Banii vor fi folosiți pentru construirea și dotarea spitalelor. Specializările pe care echipa ministrului, coordonată de Dr. Rogobete Alexandru, a pus accent sunt cardiologia, oncologia, transplantul, pediatria, neurochirurgia și politrauma. Clădirile viitoarelor spitale vor fi sustenabile energetic, iar asistența medicală va fi și ea digitalizată.

Lista obiectivelor de investiții a fost publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR și va fi aprobată de Guvernul României în cel mai scurt timp posibil. Banii vor ajunge în conturile beneficiarilor înca din luna februarie, iar proiectele pot fi demarate cu 2 luni în avans față de cum erau inițial programate.

Accelerarea reușită de Minister se datorează punerii la punct a unei metodologii simple și nebirocratice pentru atragerea banilor europeni. La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara a fost deja testată cu succes – la final de decembrie, în decurs de câteva zile, un record pentru România, au fost aprobate pentru evaluare proiecte de 8,6 milioane de euro depuse de spital pentru atragerea de fonduri din PNRR.

Reclama

”La doar câteva zile de la depunere, am fost notificați oficial în cadrul platformei digitale că proiectele au trecut etapa tehnică de verificare și sunt în evaluare pentru acordarea scorului de departajare. Este pentru prima dată când reprezentanții ministerului sunt în contact permanent cu unitățile sanitare. Acest lucru ne dă speranță că sub coordonarea ministrului Rafila, proiectele prin PNRR vor avea o evoluție favorabilă în scurt timp”, remarca în decembrie 2022 Sorin Barac, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Sanatate

Medic: În Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină

Publicat cu

pe

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News că în Bucureşti sunt 8.000 de consumatori de droguri injectabile, în special heroină. El a atras atenţia că este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării, anunță news.ro.

Întrebat care sunt difrele la nivelul Bucureştiului privind consumul de droguri, medicul a arătat că ”sunt în jur de 8.000 de consumatori, o estimare a consumatorilor de droguri injectabile, în special heroină.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog a arătat că ”consumul de drgorui asupra tinerilor mult mai nociv, pentru că sunt în perioada de creştere, de dezvoltare psihică şi fizică şi când îşi administrează astfel de substanţe această dezvoltare poate fi afectată şi pot apărea de multe ori efecte psihice ireversibile”.

Reclama

„Este cool să consume şi pentru ei este ceva ieşit din tipar”
”Consumul de droguri pare să fie acum la modă, pe timpul meu nu prea erau astfel de substanţe disponibile, sunt multe filme, melodii care deduc. Este cool să consume şi pentru ei este ceva ieşit din tipar. Tinerii se infomează pe internet, ce combinaţii să facă cu alcool şi dealerii ajung aproape de ei, sunt o populaţie vulnerabilă”, a explicat medicul.

Despre fenomen, Bogdan Gheorghe a arătat că ”este puţin mai amplu, pentru că aceste substanţe au devenit mai disponibile”. ”Am avut episodul cu etnobotanicele, promovate de dealer ca substanţe naturale, acele magazine, s-a reuşit să se pună sub control, dar internetul a rămas.

”Este greu să lupţi cu anumite reţele de socializare, influenceri, care susţinut consumul de anumite substanţe, iar numărul de centre de tratament este destul de mic, la nivelul ţării”, a mai spus el, precizând că ”etnobotanicele din punctul lui de vedere sunt mult mai grave decât drogurile traditionale, pentru că nici nu pot să identifice ce tip de substanţe conţin.

Reclama

El a mai arătat că ”şi părinţii poate sunt o parte a problemei”. ”Şi noi ne confruntăm cu această problemă a părinţilor care nu vor să fie informaţi, e clar că dacă nu sunt informaţi nu vor comunica cu copiii şi vor ascunde această problemă”, a mai spus medicul.

Bogdan Gheorghe a menţionat că şi noi ca ţară ne confruntăm cu lipsa specialiştilor în acest domeniu.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Bucurestenii care vor sa doneze sange pot apela incepand de astazi la Unitatea Mobila de Transport Sange

Publicat cu

pe

Cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si scaderea timpilor de asteptare pentru pacientii aflati in stare grava in spitalele din tara, sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociatiei Donorium si Centrului de Transfuzie Bucuresti, cu sprijinul OMV Petrom.

Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul Romaniei, pentru a ajuta la prelevarea sangelui si transportarea acestuia in centrele de transfuzii sau acolo unde exista o urgenta majora sau o nevoie rapida de sange. Concret, masina se deplaseaza oriunde exista nevoie de sange, preluat de la centrele de transfuzie, in limita stocului.

„Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este o premiera pentru Romania. Masina ne va oferi posibilitatea sa fim mult mai mobili, sa transportam sange acolo unde este nevoie, in conditii de siguranta. Toate acestea vor contribui la cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si la scaderea timpilor de transport catre spitale, pentru situatii de urgenta. Speram ca intr-un an de zile sa crestem cu aproximativ 10% numarul de donatori de sange fata de cati sunt acum”, declara dr. Doina Gosa, sefa Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Reclama

„Sunt foarte multi pacientii care asteapta ca spitalele sa procure necesarul de sange. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie si redistribuirea sangelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient sa mergem sa donam o singura data, pentru ca nevoia de sange este constanta, astfel ca Romania are nevoie permanent de donatori”, declara Dragos Mutascu, presedinte Donorium.

Vara mai putini romani doneaza sange decat de obicei, din cauza vacantelor

In fiecare an, perioada de vara si vacantele duc la scaderea numarului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se incearca si stimularea donarilor de sange in lunile iulie si august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, care alimenteaza cu sange toate marile spitale din Capitala, numarul de donatori a scazut cu aproximativ 30% vara trecuta. Ca atare spitalele din tara sunt nevoite sa amane operatii din cauza lipsei de sange. La Iasi de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amana aproape zilnic cate doua interventii.

Reclama

1 din 10 pacienti din spitalele din Romania are nevoie urgenta de sange. Dintr-o singura donare, medicii fac 2 sau 3 unitati de componente de sange.

Romania, pe ultimele locuri din Europa la donare de sange, Austria pe primul loc

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa, cu un procent de aproximativ 2% oameni care doneaza periodic, comparativ media europeana de 10%. 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sange. Desi se constata o crestere a acestei tendinte in ultimii ani, statisticile arata ca, in comparatie cu generatiile mai in varsta, tinerii nu sunt atat de interesati de acest lucru. Cei mai multi donatori de sange provin din Austria. Aici, 66% dintre cetateni participa la astfel de actiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numara Franta, Grecia si Cipru. La polul opus se pozitioneaza Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta si Suedia.

Reclama

Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti dona?

varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 batai/minut.
tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg
sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

In plus trebuie sa fii cetatean roman cu domiciliul in Romania sau orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania, in deplina stare de sanatate.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Nicuşor Dan: Vom investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului de digitalizare a procedurilor medicale, la alte 6 unităţi medicale

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan afirmă vineri că a asistat împreună cu viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, la o demonstraţie a modului în care funcţionează procesul de digitalizare a procedurilor medicale la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, unul din spitalele administrate de Primăria Capitalei.

Primarul anunţă că până în prezent acest sistem s-a implementat în 4 din cele 19 unităţi medicale, iar suma alocată, prin ASSMB, a fost de 1,5 milioane de euro, şi vor investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului la alte 6 unităţi medicale.

”Am asistat împreună cu viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, la o demonstraţie a modului în care funcţionează procesul de digitalizare a procedurilor medicale la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, unul din spitalele administrate de Primăria Capitalei. Până în prezent acest sistem s-a implementat în 4 din cele 19 unităţi medicale, iar suma alocată, prin ASSMB, a fost de 1,5 milioane de euro.

Reclama

Vom investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului la alte 6 unităţi medicale”, afirmă Nicuşor Dan.

Primarul capitalei arată că spitalele unde s-a finalizat digitalizarea procedurilor intraspitalicesti sunt: „Sf. Luca”, Colţea, „Prof. Dr. Alexandru Obregia” si „Prof. Dr. Theodor Burghele” .

”În aceste unităţi medicale a fost implementat un sistem care asigură identificarea şi traseul medical al pacientului internat, precum si gestionarea eficientă a resurselor medicale. Pacienţii vor purta brăţări de identificare cu datele personale codificate, iar medicii pot lua decizii de diagnostic şi tratament folosind informaţii rapide şi complete care includ rezultatele analizelor de laborator, precum şi cele ale investigaţiilor şi manevrelor medicale. Datele sunt primite de medici în timp real, pe telefonul mobil, fiind accesibile oriunde şi oricând într-un mod securizat. Mai mult, aceştia pot configura în sistem generarea de alerte pentru pacienţii aflaţi în stare critică, urmărind astfel mai uşor valorile pe care le consideră vitale în decizia terapeutică”, precizează Nicuşor Dan.

Reclama

Primarul afirmă că ”în urma implementării sistemului în aceste spitale, anual, mai mult de 100.000 de pacienţi vor beneficia de servicii medicale mai sigure, bazate pe date primite şi procesate în timp real”.

”Dincolo de beneficiile evidente pentru siguranţa şi starea de sănătate a pacienţilor, procesul de digitalizare derulat în spitalele administrate de PMB prin ASSMB permite contorizarea mult mai exactă a costurilor operaţionale per pacient, ceea ce asigură o eficienţă superioară activităţii medicale şi o mai buna gestionare a fondurilor alocate spitalelor de la bugetul local”, mai precizează Nicuşor Dan.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani3 ore in urma

Polițist din București, prins în flagrant de DNA când primea 10.000 de euro mită

Fostul agent de Poliţie judiciară din Bucureşti prins în flagrant când primea 10.000 de euro de la o femeie căreia...

Timp liber8 ore in urma

Târg de adopţii pentru căţei al ASPA, organizat sâmbătă în Parcul Circului

Primăria Municipiului București, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), organizează sâmbătă, 25 martie, între orele 11:00 și 17:00, primul târg de...

Transport9 ore in urma

Atac cibernetic împotriva aeroportului Otopeni: Amenintare cu bomba la bordul unui avion Tarom

În cursul nopții a fost declanșat un atac cibernetic împotriva aeroportului Otopeni, ceea ce a întârziat cursele TAROM pe direcțiile Cairo, Tel Aviv...

Bucurestio zi in urma

Directorul Sălii Polivalente din București, trimis în judecată de către DNA

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a primarului comunei Bălușeni, județul Botoșani, și a directorului Complexului Sportiv Național (CSN)...

Transporto zi in urma

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Bucureștiului: 2.3 miliarde de lei pentru modernizarea șinelor de tramvai și a flotei de transport

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, anunță două proiecte pentru dezvoltarea transportului public. Un proiect în valoare de 2 miliarde de...

Transport2 zile in urma

Primaria Capitalei a primit 11 oferte pentru reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai

S-a încheiat etapa de depunere a ofertelor în cadrul licitaţiei pentru reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: