Intra in contact cu noi

Imobiliare

Haosul a pus stapanire peste imobiliarele Bucurestiului! ”La mansarda aveam gaini!”

Publicat cu

pe

În România, haosul din construcţii nu poate fi pus la pământ nici prin decizii judecătoreşti. Nu e cartier din Bucureşti care să nu aibă blocuri care ar trebui urgent demolate, după ce s-a dovedit în instanţă că nu respectă legile în construcţii.

Degeaba au dat judecătorii decizii, imobilele sunt în picioare, iar cei care le-au ridicat fac profit frumos. Până acum, în Capitală, nu a fost demolat niciun bloc care are hotărâre judecătorească definitivă. Urmăriţi un reportaj din cadrul campaniei Inspectorul Pro.
Anual, autorităţile înregistrează sute de sesizări privind neregulile în construcţii. Cele mai multe dintre ele vizează blocuri care au autorizaţii de construire emise de primarii, dar instanţele decid că au fost date cu încălcarea normelor în domeniu. Măsurile luate sunt aproape inexistente în raport cu proiectele imobiliare cu abateri grave. Niciun bloc ridicat ilegal nu a fost demolat până acum şi nicio autoritate sancţionată.
Luminiţa Șandru a pornit, în urmă cu 6 ani, o cruciadă împotriva autorităţilor, pentru a opri construcţia unei clădiri răsărită pe un teren retrocedat din sectorul 5 al Capitalei, la mică distanţă de apartamentele imobilului în care locuieşte.
Luminiţa Șandru: “Niciodată nu ajunge soarele. Nu mai au nici măcar un minut o rază de soare, de lumină naturală. Consumul de gaze s-a dublat, consumul de energie electrică s-a dublat.”
În calitatea ei de preşedinte al asociaţiei de proprietari, Luminiţa Șandru a depus zeci de plângeri la toate instituţiile. Cea mai gravă abatere: blocul nu respectă distanţa între construcţii, care trebuie să fie minimum jumătate din înălţimea noului imobil. Controalele au scos la iveală, pe de o parte, că dezvoltatorul a încălcat autorizaţia de construire, dar şi că primăria a eliberat-o fără să respecte normele în domeniu.

În baza acestor abateri, Disciplina de Stat în Construcţii din cadrul Primăriei Sectorului 5 a sistat lucrările în 2012. Dezvoltatorul a continuat ridicarea blocului, nestingherit de autorităţi. S-a oprit abia în 2014, după ce asociaţia de proprietari l-a dat în judecată.
Luminiţa Șandru: ”În blocul din spate ne-au adus rromi cu toată şatra, începând de la căruţe, cai… Avem manele până la 4 dimineaţa, ne făceau grătare în care puneau peturi. Aduseseră inclusiv cocoşi, la mansardă aveam găini, bibilici.”

Silviu Bălţăteanu, dezvoltator imobiliar: “Construcţia nu era gata, dar le-am pus curent la dispoziţie. Nu aveau apă caldă, dar le-am pus la dispoziţie nişte pereţi, aveau uşa, un geam. Cred că s-a dovedit că acele persoane își făceau nevoile prin anumite zone în exteriorul blocului şi de asta au fost sancţionaţi.”
Locatarii nu s-au lăsat intimidaţi şi au continuat acţiunea în instanţă. Cinci ani a durat procesul la finalul căruia judecătorii au decis anularea autorizaţiei de construire, desfiinţarea lucrărilor realizate şi aducerea terenului la starea iniţială. Demolarea a căzut în sarcina dezvoltatorului. Acesta a refuzat însă să o facă. Asociaţia de proprietari a continuat lupta şi a găsit şi pentru asta o soluţie. Printr-un executor judecătoresc, a luat legătura cu o firmă de construcţii, specializată în demolări. Lucrările au fost evaluate la aproximativ 200.000 de euro. Executorul a pus sechestru pe bunurile dezvoltatorului şi urmează să le scoată la vânzare, pentru acoperirea cheltuielilor de demolare. Fiecare pas are aprobarea instanţei dar toate aceste decizii au fost contestate de investitor.
Silviu Bălţăteanu, dezvoltator imobiliar: “Eu am construit conform unei autorizaţii date de primărie, practic am şi ridicat subsol şi patru etaje, nu m-a oprit absolut nimeni. Păi, dacă autorizaţia este nelegală presupun că primăria este de vină. Și dacă este vreo pagubă sau nişte bani cheltuiţi pe demolare trebuie să ne îndreptăm către primărie, să ne despăgubească primăria.”
Cartierul Floreasca este una dintre cele mai atractive zone de locuit din Bucureşti. Nu e de mirare că a devenit ţinta unor specule imobiliare. Construcţiile haotice au apărut peste tot, multe dintre ele pe spaţiile verzi dintre blocuri. Un exemplu este şi un imobil de patru etaje de pe strada Ghiţă Padureanu. A fost ridicat pe un teren retrocedat de doar 285 de metri pătraţi, pe care era amenajat un spaţiu verde.

Aici toţi avem ferestre, e aproape întuneric complet, soarele nu mai vine. Proprietarul a plecat de aici şi închiriază”, spune un locatar.
Proprietarii afectaţi au început să depună sesizări de la primul copac tăiat. Au obţinut, în instanţă, decizia de suspendare a lucrărilor încă de la fundaţie. Construcţia a continuat, iar autorităţile nu au făcut nimic să o oprească. Abia după trei ani, instanţa a decis anularea autorizaţiei de construire, emisă de fostul primar Neculai Onțanu. Lupta oamenilor continuă pentru a-l obliga pe dezvoltator să dărâme clădirea.
“Să vină să oblige constructorul să zică ”dom’le, ia-ţi schela, că zboară”. Pe acolo, pe sus mai zboară câte o scândură, acum s-au strâns şobolani”, spune un locatar.
Investitorul spune că nu va demola nicio cărămidă. Mai mult, vrea să dea în judecată două primarii: Primăria Capitalei, care i-a retrocedat terenul şi Primăria Sectorului 2, care i-a dat autorizaţia de construire.
Odată ce instanţele anulează autorizaţiile, construcţiile devin ilegale. Ar trebui demolate de dezvoltatori, iar dacă aceştia refuză să o facă, sarcina cade în responsabilitatea primăriei. La nivel declarativ, edilii spun că o vor face, dar de cele mai multe ori se încurcă în promisiuni, hârtii şi chichiţe legislative.
În alte ţări însă, legile din construcţii nu sunt însă orientative. În Luxemburg, de exemplu, un bloc de locuinţe a fost demolat de autorităţi imediat după finalizare, pentru că era cu un metru mai înalt decât planurile iniţiale.
Avocatul Traian Constantin face parte din grupul de Iniţiativă Civică Floreasca. Ne explică de ce e nevoie că cetăţenii să facă front comun în fata abuzurilor din imobiliare. “Autorităţile care ar trebuie să ne protejeze pe noi, ca cetăţeni, nu ne protejează, sunt pasive sau chiar sprijină acest mod de dezvoltare haotic din Bucureşti”, spune el.
Proprietarii a trei blocuri vecine din Floreasca au aflat de pe un panou de informare pus pe ghena de gunoi că cineva va construi un bloc de două etaje pe terenul dintre imobilele lor. Practic vorbim despre o curte deschisă, amenajată ca spaţiu verde.
Cele trei asociaţii de proprietari au trimis sesizări către toate instituţiile, de la primărie până la firmele de utilităţi, în care expun motivele pentru care nu sunt de acord cu ridicarea unui nou bloc. Se bazează pe Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 114 din 2007, care precizează că “schimbarea destinației terenurilor – amenajate ca spații verzi – este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Oamenii cer explicaţii şi despre regimul juridic al terenului. Acesta a ajuns acum câţiva ani în proprietatea lui Gheorghe Stelian. Omul de afaceri este cunoscut pentru despăgubirile uriaşe pe care le-ar fi primit, abuziv şi ilegal, de la Autoritatea de Restituiri a Proprietăţilor dar şi pentru legăturile lui cu Dorin Cocoș şi Alina Bica.
Terenul din Floreasca l-ar fi primit în schimbul unor terenuri din judeţul Ilfov. Mai exact, le-a schimbat pe cele din afară Capitalei cu cele din centrul Bucureştiului. Primăria Capitalei a contestat transferul în instanţă, dar mai apoi a renunţat la proces.
Dan Popescu, viceprimar în sectorul 2 din 2016, recunoaşte că haosul urbanistic din cartierul Floreasca are la bază retrocedări dubioase. Dar spune că misterul trebuie desluşit de DNA. Până atunci, orice proprietar poate ridica o clădire dacă are autorizaţie de construire.
Dan Popescu aruncă responsabilitatea la Primăria Capitalei, pe motiv ca primăriile de sector nu au bani suficienţi ca să cumpere terenuri. În lipsa implicării autorităţilor, oamenii nu au de ales. Trebuie să fie vigilenţi şi să reacţioneze prompt la orice construcţie care apare lângă locuinţa lor.
Aşadar, în construcţii, legea e tocmeală. Ar fi interesant de văzut ce autoritate din România îşi va asuma obligaţiile prevăzute de lege. Şi care vor fi administraţiile publice locale care vor da tonul corectitudinii. Şi vor pune ordine în rândul tuturor construcţiilor ilegale.
Sursa: Stirileprotv.ro

Imobiliare

Cladirile cu risc seismic din Bucuresti: Dupa 4 ani la primarie Nicusor Dan e tot in faza discutiilor!

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, au discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

La sediul Primăriei Municipiului București a avut loc, săptămâna aceasta, o întâlnire între primarul general, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

„Este important să identificăm toate sursele de finanțare disponibile astfel încât să putem accelera procesul de consolidare a imobilelor care reprezintă un risc din punct de vedere al siguranței.

Reclama

Urmează etape de discuții tehnice între specialiști și vom căuta în continuare căi cât mai eficiente de colaborare cu instituțiile financiare europene”, a spus Dan.

Continua sa citesti

Imobiliare

Acuzații de corupție în Primăria Capitalei: ”Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți”

Publicat cu

pe

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a moștenit de la PNL și PSD ”doar jaf și hoție instituționalizată”, atunci când a ajuns în funcție, informează g4media.ro.

Ea a făcut aceste precizări în contextul în care DNA a anunțat marți mai multe percheziții într-un dosar de fraude cu terenuri ce au aparținut statutului, pentru care prejudiciul este estimat la circa 10 milioane de euro.

”Sentințe civile falsificate integral, expertize cadastrale măsluite, funcționari publici corupți, acesta este peisajul jafului generalizat din Parcul Herăstrău, care face obiectul celei mai recente anchete DNA. Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți cetățenii de bună credință. Poate acum înțelege toată lumea care era miza PUZ Sector 1 promovat de fosta administrație PSD, în frunte cu Dan Tudorache: betonarea spațiilor verzi și liber la construit în Herăstrău și Pădurea Băneasa. M-am luptat ca acest PUZ să nu intre în vigoare și am blocat în instanță adoptarea lui.

Reclama

La sfârșitul anului 2020, am început în administrația locală a Sectorului 1 o reformă fără precedent- arhitectul-șef a fost schimbat, iar compartimente esențiale au fost reorganizate pentru a servi comunitatea locală și nu rechinii imobiliari (Urbanism, Cadastru, Poliție Locală- Disciplina în Construcții, Taxe și Impozite etc.)”, prezicează Clotilde Armand citată de g4media.ro.

Continua sa citesti

Imobiliare

ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia

Publicat cu

pe

O analiză Storia arată că piața imobiliară din București se prăbușește. Sunt analizate tranzacțiile din principalele zone din România, în primele nouă luni ale anului 2023. Cum au evoluat cele mai mari zone imobiliare din România în perioada ianuarie-septembrie 2023, pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară.

Storia: Brașovul a raportat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor pentru locuințe noi, în timp ce Timișoara este orașul în care se găsesc cele mai mici chirii. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș al țării, mai ales că prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8%, iar chiriile s-au majorat cu cel puțin 13%, potrivit celei mai recente analize realizate de Storia. Analiza face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză.

BUCUREȘTI: 32.200 de tranzacții încheiate, cu o scădere mai accentuată decât media națională
București este, în mod tradițional, principala piață imobiliară din România, întrucât aici se înregistrează anual aproximativ o treime din toate tranzacțiile imobiliare din țară, însă anul 2023 vine cu scăderi mai accentuate decât media națională.

Reclama

Astfel, în primele nouă luni ale anului, în Capitală s-au înregistrat peste 32.200 de tranzacții, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară din 2022, în contextul unei scăderi de 16% la nivel național.

Evoluția de pe parcursul anului a fost, însă una asemănătoare cu cea de la nivel național: în primul trimestru, numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 22% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pentru ca trimestrul al doilea să aducă o scădere de 32%. Piața s-a redresat ușor în al treilea trimestru, când numărul de tranzacții a scăzut cu 9%.

Această evoluție a fost influențată în bună măsură de scăderea numărului de credite ipotecare acordate, pe fondul unor dobânzi în creștere în prima jumătate a anului. De altfel, datele arată că numărul ipotecilor active în București a fost de circa 15.500 în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aici există însă o evoluție oarecum surprinzătoare a pieței, întrucât primele două trimestre au adus scăderi de 19% și 44% pentru ca al treilea trimestru să aducă o creștere cu 1% a numărului de ipoteci.

Reclama

Prețurile locuințelor noi au crescut cu 3,5% în ultimul an

La fel ca în restul țării, prețurile la locuințe au crescut în acest an, în ciuda scăderii numărului de tranzacții. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2023, proprietarii din București au solicitat în medie 1.539 de euro pe metru pătrat pentru locuințele noi, în creștere cu 4% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2022.

Pe de altă parte, prețurile solicitate în anunțuri pentru locuințele vechi s-au majorat într-un ritm mai puțin alert, cu 3%, însă chiar și așa rămân mai mari decât cele ale locuințelor noi, întrucât proprietarii au solicitat în medie 1.626 de euro pe metru pătrat. Una dintre explicațiile pentru care, în medie, în București prețurile locuințelor noi sunt mai mici decât prețurile locuințelor vechi este legată de localizare și o analiză segmentată pe cartiere ar putea arăta că prețurile la locuințele noi sunt mai mari decât prețurile la locuințele vechi.

Reclama

Chiriile, în creștere în toate sectoarele

Între timp, chiriile au crescut în toate sectoarele Capitalei într-un ritm mai alert decât prețurile la locuințe. De altfel, creșterea medie minimă a fost de 10% indiferent de numărul de camere. În general, cele mai accesibile prețuri se înregistrează în sectoarele 4, 5 și 6, în timp ce Sectorul 1 este cel mai scump indiferent de numărul de camere.

Astfel, chiria pentru o garsonieră a variat, în medie, în perioada ianuarie – septembrie 2023 între 281 de euro în Sectorul 5 (+12%) și 381 de euro în Sectorul 1 (+11%), în timp ce pentru un apartament cu două camere proprietarii au solicitat o chirie cuprinsă între 420 de euro (+10%) în Sectorul 4 și 608 euro (+19%) în Sectorul 1.

Reclama

În cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile au variat de la circa 491 de euro (+16%) în Sectorul 6 până la 868 de euro (+13%) în Sectorul 1.

CLUJ-NAPOCA rămâne cel mai scump oraș din România

Cluj este singurul județ în care numărul de tranzacții imobiliare a crescut în al treilea trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2022, în ciuda faptului că găzduiește cel mai scump oraș din România.

Reclama

În județul Cluj s-au înregistrat 6.532 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu alte cuvinte, piața din acest județ a avut o evoluție ușor mai bună decât media națională.

Astfel, dacă în primul trimestru numărul de tranzacții a fost cu 36% mai mic decât în trimestrul similar din 2022, în al doilea trimestru scăderea s-a temperat la 11%, pentru ca al treilea trimestru al acestui an să aducă o creștere a numărului de tranzacții cu aproape 10% față de iulie – septembrie 2022.

Este o tendință care se regăsește fidel și în evoluția numărului de ipoteci active, care a scăzut cu 35% în Q1 2023 vs. Q1 2022, cu 28% în Q2 2023 vs. Q2 2022 și cu numai 1% în Q3 2023 vs. Q3 2022. Astfel, numărul ipotecilor active în primele nouă luni ale anului a fost de 2,827, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Reclama

De altfel, dintre cele 6 mari județe analizate, Cluj este singurul care a raportat o creștere a numărului de tranzacții în al treilea trimestru al anului, un aspect important mai ales în contextul în care orașul Cluj-Napoca este cel mai scump din România în privința proprietăților imobiliare.

Chiriile au crescut cu peste 14%

În cazul locuințelor noi disponibile la vânzare în orașul Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat pentru perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 2.480 euro, în creștere cu 6% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022.

Reclama

În plus, prețurile din Cluj-Napoca au crescut chiar într-un ritm mai accelerat în cazul locuințelor vechi și s-au apropiat mult de cele ale locuințelor noi. De exemplu, proprietarii au solicitat în medie 2.383 de euro pe metru pătrat pentru o locuință veche, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, pentru locuințele noi, proprietarii au solicitat un preț mediu cu circa 2% mai mare decât în cazul locuințelor vechi.

Procentual, prețurile au crescut și mai mult pe segmentul chiriilor, iar Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, cu o chirie medie de 333 de euro pentru garsoniere în perioada ianuarie – septembrie 2023, în creștere cu 13% comparativ cu perioada similară din 2022.

Reclama

Între timp, apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 516 euro, corespunzător unei creșteri de 16%, pentru ca apartamentele cu trei camere să ajungă la 650 de euro, în creștere cu 20%.

BRAȘOV: orașul cu cea mai mare creștere de preț pentru locuințe noi

Prețurile locuințelor noi din Brașov au crescut cel mai mult în acest an din punct de vedere procentual, ceea ce a condus la un decalaj de peste 21% față de prețurile locuințelor vechi. Județul Brașov a înregistrat 6.981 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului. Și în acest caz vorbim despre o scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă aceasta este de 9%, mult sub media națională de peste 16%.

Reclama

După o scădere inițială de 9% în primul trimestru, urmată de o scădere și mai pronunțată de 14% în al doilea trimestru, și în cazul Brașovului se observă o revenire a pieței imobiliare în al treilea trimestru, când scăderea s-a plafonat la mai puțin de 4%.

Mai important de menționat este însă că Brașov luptă cot la cot cu județele Timiș și Cluj pentru a fi județul cu cel mai mare număr de tranzacții după București. Datele arată că, după primele nouă luni ale anului, Brașov este la numai 18 tranzacții în spatele Timișului.

În primele trei trimestre ale anului, brașovenii au avut în total 2.147 de ipoteci active, în scădere cu circa 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Și aici se remarcă evoluția bună din al treilea trimestru, când numărul ipotecilor a înregistrat un avans de aproape 6% comparativ cu Q3 2022.

Reclama

Cel mai mare decalaj între locuințe noi și vechi

Pe lângă numărul de tranzacții imobiliare, Brașov s-a evidențiat în acest an și prin prisma evoluției prețurilor la locuințe în municipiul de reședință cu același nume.

Astfel, dintre cele șase orașe analizate, Brașov este cel în care s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor la locuințele noi. Prețurile solicitate în anunțuri au crescut cu 12% în perioada ianuarie – septembrie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pentru a ajunge la 1.921 de euro pe metru pătrat.

Reclama

Și locuințele vechi, aflate cel puțin la a doua vânzare, au înregistrat creșteri de prețuri consistente, întrucât prețul mediu solicitat de proprietari a fost de 1.585 euro pe metru pătrat, în urcare cu 6%.

Brașovul este însă orașul cu cea mai mare discrepanță între prețul mediu pentru locuințele noi și prețul mediu pentru locuințele vechi. Mai exact, pentru perioada analizată, un metru pătrat într-o locuință nouă a costat cu peste 21% mai mult decât un metru pătrat într-o locuință veche, în condițiile în care celelalte mari orașe din România au raportat diferențe mai mici de 10%.

În cazul chiriilor, Brașov a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului mediu dintre cele șase orașe analizate. Proprietarii au solicitat în medie o chirie de 299 de euro pentru o garsonieră (+17%), 449 de euro pentru un apartament cu două camere (+18%) și 600 de euro pentru un apartament cu trei camere (+24%).

Reclama

TIMIȘOARA: orașul cu cele mai mici chirii

Județul Timiș a raportat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, în timp ce orașul Timișoara este cel mai accesibil din punctul de vedere al prețurilor la chirii.

La capătul primelor nouă luni ale anului, județul Timiș se laudă cu cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București. Mai exact, 6.999 de locuințe și-au schimbat proprietarii în acest interval, cu circa 20% mai puține decât în perioada similară a anului trecut.

Reclama

Scăderea generală este ușor mai ridicată comparativ cu media națională de 16%, însă trendul este unul tipic și în cazul acestui județ din vestul României. Mai întâi, numărul de tranzacții a scăzut cu 35% în primul trimestru, pentru ca scăderea să se diminueze apoi la 20% în al doilea trimestru. În schimb, în al treilea trimestru al anului tranzacțiile au scăzut cu numai 2% față de trimestrul similar din 2022.

Povestea este foarte asemănătoare și în cazul ipotecilor active. Numărul acestora a scăzut cu 35%, 27% și 2% în cele trei trimestre ale anului, pentru ca la finalul lunii septembrie 2023 să existe 3.210 ipoteci active, în scădere cu 21% față de primele nouă luni ale anului trecut.

Cea mai mică majorare de preț la achiziție și chirie

Reclama

Dintre cele șase orașe principale analizate, Timișoara, municipiul de reședință al județului Timiș, a raportat cea mai redusă creștere procentuală a prețurilor la locuințe, indiferent că este vorba despre cele noi sau despre cele aflate cel puțin la a doua vânzare.

În cazul locuințelor noi, prețul mediu în perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 1.496 de euro, cu 2,9% mai mare comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. Aceeași tendință este vizibilă și în cazul locuințelor vechi: prețul mediu solicitat a fost aici de 1.426 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 4% comparativ cu ianuarie – septembrie 2023.

În general, prețul mediu pentru o locuință nouă este cu 4% mai mare decât în cazul unei locuințe vechi.

Reclama

În același timp, Timișoara este și orașul cu cea mai mică majorare procentuală a prețului mediu pentru închirierea unei locuințe. Proprietarii au solicitat în primele nouă luni ale anului 2023 o chirie medie de 234 de euro pentru o garsonieră, cu 11% mai mult decât în ianuarie – septembrie 2022.

În rest, creșterile au fost ușor mai mari, întrucât apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie cu 376 de euro, corespunzător unei creșteri de 13%, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere proprietarii au solicitat 426 de euro pe lună, cu 12% în plus față de perioada anterioară analizată.

Notă: Datele despre numărul de tranzacții imobiliare și numărul ipotecilor active sunt furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și sunt disponibile la nivel de județ, în timp ce datele despre prețurile la locuințe și valoarea chiriilor sunt calculate pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară Storia și sunt disponibile la nivel de oraș.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani23 de ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 123 de ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti24 de ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare