Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD,  a vorbit, in direct la Realitatea TV, despre proximele alegeri prezidentiale, scrutin ce urmeaza sa aiba loc in anul 2019, si a explicat ca PNL il va sustine drept candidat pe Klaus Iohannis, iar in cazul PSD, lucrurile sunt incerte.

<

„PNL daca nu isi asuma clar, ca pe o decizie mare, un scop politic precis, candidatura lui Iohannis, el nu e un partid care sa aiba importanta publica. Iar PSD nu are prezidentiabil in momentul acesta. Are unul de paie – Gabriela Firea – care ocupa doar un loc necredibil pentru pesedisti, ca sa nu se aseze cineva pe acel loc. Liviu Dragnea o foloseste pe Firea ca din punct de vedere public sa tina ocupat locul de prezidentiabil la PSD. Pentru ca altfel, Dragnea nu mai are nici autoritatea si nici importanta necesara in partid. Prima candidatura despre care se va vorbi va fi cea a lui Mihai Tudose, a doua va fi cea a lui Tutuianu. Plus ca vor mai iesi cativa de la PSD care se vor considera indreptatiti sa-si aroge aceasta candidatura. Jocul e sofisticat. Fiecare se ocupa in soapta de aceste lucruri, pentru ca Dragnea este timorat de o posibila chemare la DNA, pe care incearca sa o demonteze, iar aici, partidele trebuie sa se pregateasca pentru doua elemente care vor marca campania: normalitatea si prosperitatea”, a declarat Cozmin Gusa.

In opinia acestuia, PSD va incerca sa prezinte o majoritate anti-sistem, iar Iohannis va merge pe aceeasi linia din 2014, legata de un reprezentant al cetatenilor impotriva exceselor oamenilor din stat.
Consultantul politic a explicat ca atat Iohannis, cat si candidatul PSD vor sa-si securizeze in acest moment doua elemente fara de care nu pot sa castige in alegeri: parteneriatele externe si mass-media.

„Ele nu au fost asumate. Nimeni nu si-a asumat un proiect national si cetatenii sa observe in timp evolutia pozitiva. Si atunci, parteneriatele externe ale candidatului vor foarte importante. Aici are un avans considerabil Iohannis, care si-a pregatit aceasta ofensiva si la ora actuala are securizata o relationare cu cei doi parteneri majori ai Romaniei, si anume SUA-Trump si UE-Germania. Pe cand candidatul PSD, pierzand prin comportamentul amatoristic al lui Dragnea de la inceputul anului, meciul de reprezentare in SUA, a reusit sa-si securizeze un partener tacut dar eficient – Israel. Este un partener cu influenta regionala si mondiala serioasa. Dragnea va fi candidat, parerea mea, daca rezista pana atunci. Dar nu cred ca va rezista. Israelul poate sa confere si o portita de relationare in SUA, un loc pe care cei din PSD l-au pierdut pentru ca au actionat amatoristic”, a sustinut Gusa.

O alta intrebare importanta la care Romania va trebui sa raspunda este modul in care Rusia se va implica in proximele alegeri prezidentiale: „Mai ramane intrebarea Rusia. Sa vedem cum va juca Rusia in alegerile din Romania, pentru ca sigur va juca. Daca a jucat in SUA, daca va juca in Germania si daca a jucat in Franta, sigur ca va juca si in Romania”.
Consultantul politic a subliniat ca mass-media este o miza politica, dar ca politicienii nu si-au asumat-o transparent.
„Acum sunt la un prag in care isi dau seama ca acest instrument foarte important, strategic, reprezzinta interfata de comunicare cu cetatenii si trebuie sa aiba grija, pentru ca nu mai merge numai cu santaje. Jocul cu mass-medie pe care trebuie sa se bazeze candidatii trebuie sa-l pregateasca de acum. Niciunul dintre candidati nu va putea sa comunice eficient daca nu va avea o mass-media care sa acopere tara. Dar nu au avut grija de mass-media pana acum”, a conchis Cozmin Gusa, citat de Aktual24.ro.