Firea se lauda ca Bucurestiul are mai multe proiecte pe fonduri europene decat Clujul sau Sibiul

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că valoarea proiectelor contractate de municipalitate şi în pregătire pe fonduri europene se ridică la aproape 1 miliard de euro.
„În premieră, există o preocupare la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru atragerea de fonduri europene, nu e o critică, e o realitate ceea ce spun, în anii trecuţi nu s-au depus eforturi pentru depunerea de proiecte pe fonduri europene, pentru că s-a considerat că Bucureştiul are suficienţi bani, suficiente resurse şi nu este nevoie să mai muncească experţii din PMB pentru a obţine şi fonduri europene nerambursabile. (…) În acest moment, proiectele contractate şi proiectele în pregătire împreună, suma totală pe fonduri europene e de peste 950 – 960 de milioane de euro, deci aproape 1 miliard de euro. (…) Am pregătit multe proiecte în domeniul transportului energiei termice, staţia de epurare Glina şi de ce nu şi conservarea patrimoniului. (…) Lucrăm aşadar la proiecte europene a căror valoare se ridică la 959 milioane de euro, aproape 1 miliard de euro”, a afirmat Firea, la o conferinţă de presă.
Ea a precizat că 665 de milioane de euro reprezintă partea de finanţare nerambursabilă, iar restul de 294 milioane de euro – cofinanţarea.
„În ultima perioadă am citit mai multe articole şi am ascultat comentarii ce nu au nicio legătură cu realitatea. S-a vorbit în termeni neadevăraţi despre proiectele PMB cu fonduri europene, afirmându-se nedrept că PMB a reuşit să depună proiecte jumătate cât valoarea municipiului Cluj sau jumătate cât Oradea şi aşa mai departe. Pentru acurateţea informaţiilor, vreau să vin în faţa dumneavoastră cu cifre. (…) Oradea are proiecte în valoare de 300 milioane de euro, 174 milioane – contracte, plus 126 de milioane în evaluare, Cluj are proiecte pe fonduri europene de 218 milioane euro, plus în pregătire alte 9,8 milioane de euro, Sibiu are proiecte pe fonduri europene de 320 milioane de euro, Turda – 300 milioane euro depuşi şi accesaţi”, a menţionat Gabriela Firea.
Primarul general al Capitalei a adăugat că o bucură toate proiectele promovate de administraţiile locale. „Nu cred că e o competiţie între noi, ci doar eventual o competiţie pozitivă, prietenoasă între municipiile ţării. Eu mă bucur de fiecare dată de toate proiectele ce sunt promovate în municipiile, oraşele şi comunele ţării. Cred că această competiţie trebuie să fie una în favoarea cetăţenilor, dar noi, ca primari, colaborăm între noi”, a declarat Firea.