Conflict violent, marti noapte, la Antena 3 intre Gabriela Firea si Marius Pieleanu. Firea a sustinut ca a fost „furata” la alegerile de duminica si l-a acuzat pe Pieleanu ca face parte din conspiratia care a alungat-o de la primarie. Pieleanu a coordonat rezultatele exit-poll de duminica.

<

Firea a anuntat ca va contesta rezultatul alegerilor si a folosit ca argument sondajul lui Pieleanu, care de fapt nu are legatura cu numaratoarea oficiala a voturilor.

„Avand in vedere diferenta foarte mare, in premiera, nejustificata, nemaiintalnita… pentru ca stiti foarte bine, am moderat si eu emisiuni, am organizat dezbateri in alegeri si am prezentat exit-poll-uri si niciodata, dar absolut niciodata, nici in Romania, nici in Europa, nici in lume, nu a fost o diferenta atat de mare intre un exit-poll si rezultatul anuntat de BEC.

Practic, intre cele 10 puncte date ca si diferenta intre mine si domnul Nicusor Dan in seara exit-poll-ului, fiind de fapt o fotografie de la ora 19.00, nu noi, ci BEC arata prin numararea oficiala a voturilor ca ar fi vorba despre o diferenta de doar 4 puncte care s-ar putea nici aceasta sa nu fie reala, pentru ca am primit foarte multe informatii de la colegii mei de la sectoare si prin urmare am decis sa verificam toate copiile proceselor verbale din toate sectiile din Bucuresti unde, pana in acest moment, am gasit extrem de multe inadvertente”, a declarat Gabriela Firea la „Sinteza zilei”.

Apoi, Firea a intrat in conflict cu Marius Pieleanu, prezent la „Sinteza zilei”, pe care l-a acuzat ca este parte din „manipularea” care ar fi detronat-o de la Primaria Capitalei. Ea a spus ca asteapta scuze de la CURS-Avangarde, cu care PSD a incheiat un contract pentru exit-poll-ul prezentat duminica seara, la Antena 3.

Iata dialogul cu Pieleanu:

Gabriela Firea: A fost un exit-poll comandat de PSD. Asteptam scuze pentru ca dupa exit-poll oamenii nostri au fost demobilizati in toate sectiile de votare, au fost alungati din sectii: ”Ati pierdut, plecati, de ce mai stati aici?”.

Marius Pieleanu: In clipa in care BEC va finaliza numaratoarea, veti primi evolutia votului pe minute daca vreti si explicatiile stiintifice.

Gabriela Firea: Atunci cum stiati ce se va intampla a doua zi?

Marius Pieleanu: Nu stiu despre ce vorbiti.

Gabriela Firea: Avem prieteni comuni care mi-au transmis ca dumneavoastra stiati ce se va intampla a doua zi. Eu stiam ca sunteti sociolog nu Nostradamus.

Marius Pieleanu: Deci ati auzit de la un prieten…

Gabriela Firea: Unii sunt langa dumneavoastra in platou. Nu veti putea

Marius Pieleanu: Lasati-ne pe noi sa ne ocupam de explicarea instrumentelor cu care am lucrat.

Gabriela Firea: E bine spus instrumentele, reveniti la realitate. Sunt din alta sfera! Sunt instrumente de manipulare pe care le-ati primit din alte zone

Marius Pieleanu: Da, instrumentele sunt sociologice! Asa se cheama, e o sintagma consacrata public!

Ulterior, Marius Pieleanu a declarat, pentru B1 TV, ca dupa ce Biroul Electoral Central va publica rezultatele finale ale alegerilor locale, CURS-Avangarde va veni cu un document consistent ce va explica rezultatele de estimare de tip exit-poll. Pieleanu a insistat ca declaratiilor politice precum cea facuta de Firea sociologii nu le pot raspunde decat cu argumente stiintifice.

„Reactia noastra este urmatoarea: CURS-Avangarde va publica o analiza asupra rezultatelor de estimare de tip exit-poll, dupa ce BEC va publica datele complete ale numararii voturilor la toate sectiile de votare, pentru ca la un argument cu caracter politic, noi nu raspundem decat cu instrumentele stiintei. Nu avem alte instrumente in a ne apara. E o confuzie aici, nu e vorba de mine, e vorba de foarte multi sociologi si foarte multi matematicieni care au lucrat la aceste proiect. De aceea nu am o opinie personala. Vom veni cu un document suficient de consistent, astfel incat, tehnic, sa lamureasca toate nelamuririle. Restul e politica!”, a declarat Marius Pieleanu, pentru B1.

Transparenta face diferenta