Sociologul Sebastian Lazaroiu a anuntat, miercuri seara, ca Gabriela Firea face presiuni asupra lui Marcel Ciolacu pentru amanarea alegerilor locale. Tot miercuri seara, Bogdan Chirieac, beneficiar de publicitate din partea Primariei Capitalei, a cerut amanarea alegerilor pana in luna martie a anului viitor.

<

Comentand rezultatele unui sondaj anuntat de Marius Pieleanu la Antena 3, Lazaroiu a dezvaluit ca Firea face presiuni asupra lui Ciolacu pentru ca alegerile locale sa fie amanate.

„‘PSD are peste 40%, prin Gabriela Firea. Nicusor Dan, sustinut de Alianta USR – PLUS si PNL are aporoape 36%, iar Basescu se invarte intre 15 si 18%’, a spus Marius Pieleanu.

🙂 imi lipsea Marius Pieleanu. Eram derutat, asteptam sa apara, sa stiu cum stau lucrurile.

Si-atunci, ma intreb eu, de ce doamna Firea se da de ceasul mortii de vreo cateva zile pe langa Marcel si pe langa conducerea partidului sa amane alegerile locale? De ce, Marius? Ce vrea femeia asta, daca tot castiga?”, a anuntat Lazaroiu.

Informatiile lui Lazaroiu au fost confirmate indirect de catre Bogdan Chirieac, „analist” apropiat de conducerea PSD, beneficiar a numeroase contracte de publicitate sau consultanta cu primariile PSD din Bucuresti, in frunte cu cea condusa de Firea. Intr-o interventie la Antena 3, Chirieac a cerut amanarea alegerilor locale pana in luna martie a anului viitor.

„Eu nu merg la vot. Este prima data in 31 de ani cand nu merg. In decembrie 1989 s-a platit cu sange acest drept, nu mi-am batut niciodata joc de el. Dar de data asta nu ma duc, pentru ca nu vreau sa ii imbolnavesc pe altii”, a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3, citat de DC News.

Chirieac a mai sustinut ca votantii nu vor putea fi identificati cu masca pe fata, astfel incat a cerut ca alegerile locale sa fie amanate pana in luna martie a anului viitor.

„Si cum ma identifica? Trebuie sa le dau jos? Si COVID-ul? Il iau prin surprindere? Mergeti voi la vot, eu voi consemna rezultatul. Este si un protest, dar si o miscare rationala. Eu nu merg la magazin, dar nici asta nu e la fel cu intratul intr-o sala unde sunt 15 oameni care stau opt ore cu masca.

Eu stiu ca Marea Britanie a amanat alegerile cu un an de zile. Mi-e teama de aceasta catastrofa planetara, oarba, ca nu stii de unde te ia, si nu vreau sa pun foarte multi oameni in pericol. Se pot amana alegerile pana in martie la anul fara probleme!”, a mai sustinut Chirieac.

De altfel, noul presedinte al Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a anuntat, marti, intr-un interviu acordat tot lui Chirieac, ca sunt multe organizatii PSD care doresc ca alegerile sa fie amanate.

„Sunt foarte multe organizatii care spun ca e foarte greu sa organizezi alegerile si ca ar fi mai bine sa se amane. Nu cred ca alegerile locale sunt un accelerat care nu mai poate fi oprit, doar daca nu si-a pierdut mecanicul. Viata oamenilor este mai importanta. Eu cred ca dupa 1 septembrie, daca creste numarul cazurilor, acesta amanare a alegerilor se poate face. Se poate face in doua modalitati.

Se poate face o modificare a legii in Parlament, dara ar exista un conses politc, prin care se ingheata situatia electorala, candidaturile depuse raman valabile si se amana numai procesul acesta al alegerii. Exista posibilitati prin care se pot face aceste lucruri, sa putem sa amanam alegerile. Pentru ca odata cu inceperea scolii, la 1 septembrie, va fi o situatie atat de complicata in Romania incat nu stiu daca ne vom mai putea gandi la alegeri. Sunt 4 milioane de familii, de oameni care sunt legati de procesul de invatamant, profesori, bunici, parinti, familiile profesorilor si aceasta e cea mai mare parte din populatia activa a Romaniei. Ar putea sa fie un haos absolut”, a declarat Vasile Dincu pentru DC News.

Dincu a sustinut a facut sondaje din care reiese ca oamenii nu vor alegeri locale peste o luna.

„Mai mult de jumatate dintre oameni cred ca alegerile ar trebui sa fie amanate. 70% dintre oameni spun ca le este frica sa se infecteze, jumatate din electorat mai crede ca tehnic nu se pot desfasura alegerile cum trebuie. Nu ma astept ca cei de la guvernare sa tina cont de ce spun oamenii”, a mai spus Dincu.

Transparenta face diferenta