Transport
Firea, dupa ce a promis revolutie si 4 ani n-a facut nimic: Problemele de trafic din Capitala nu pot fi rezolvate de primarie!

„Problemele de trafic din Capitală nu pot fi rezolvate doar de Primărie, pentru că Primăria nu are în subordine, spre exemplu, centura ocolitoare a Capitalei sau metroul. Toate acestea sunt în subordinea CNAIR, Ministerul Transporturilor. Toate aceste măsuri sunt în Planul Integrat de Calitate a Aerului. (…) Dacă domnul ministru (al Mediului – n.r.) de patru zile toacă la fiecare post de televiziune că Firea e vinovată pentru poluarea din Capitală, sunt lucruri incorecte şi consider că e o bătălie politică pentru Primăria Capitalei începută prematur şi pe teme care nu îmi pot fi mie imputabile”, a spus Firea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit Agerpres.
Ea a menţionat că procedura de infringement a fost demarată din 2007.
„România este sub supravegherea Comisiei Europene din 2007 – 2008 şi toţi anii care au urmat până în zilele noastre. În cazul în care se va da Românei o sancţiune pentru oraşele care au cea mai mare poluare, dintre care Bucureştiul e pe locul patru, perioada afectată e 2010-2014, când eu nu eram primar general. (…) Domnul ministru este în stare să spună, pentru că a lăsat deja să se înţeleagă faptul că va veni Comisia Europeană şi ne va taxa pentru activitatea mea din ultimii trei ani”, a afirmat Firea.
Primarul general a spus că a făcut publice grafice de la agenţii de protecţia mediului pentru a arăta că ceea ce spune ministrul Mediului este „nu doar exagerat, ci induce stare de panică” în rândul populaţiei, spunând că respirăm în Bucureşti „otravă”.
„Agenţiile de mediu şi din Bucureşti şi din celelalte judeţe tot în subordinea Ministerului Mediului sunt şi deci nu au cum să facă un parti-pris vreunei primării sau vreunui primar şi există informaţii pe toţi anii trecuţi şi pe lunile anterioare care arată foarte clar că şi în Bucureşti, şi în Iaşi, şi în Braşov, şi în Cluj, şi în Satu-Mare, şi în Sighişoara, şi în Sibiu şi alte municipii şi chiar unele oraşe care au zone industriale sunt în anumite intervale de timp depăşiri ale normelor de poluare, dar nu toată ziua, nu permanent, iar măsuri s-au luat”, a spus Firea.
În ceea ce priveşte invitaţia ministrului Mediului pentru o întrevedere pe 20 ianuarie, ea e de părere că relevă că ministrul a minţit.
„Cât priveşte lansarea invitaţiei domniei sale către mine, către domnul primar din Braşov şi domnul primar din Iaşi pentru o întrevedere pe data de 20 ianuarie, după ce el de o săptămână ne toacă pe toţi, în special pe mine, înseamnă că dovedeşte clar că nu e o urgenţă. Când ministrul Mediului vine şi spune că nişte cetăţeni respiră aer otrăvit nu propune o întâlnire peste trei săptămâni – trebuie acum, urgent, să luăm măsuri (…) – asta dovedeşte că a minţit”, a adăugat Firea.
Bucureştiul are un Plan privind calitatea aerului, votat în Consiliul General, astfel încât nimic nu putea împiedica primarul general al Capitalei să aplice acele măsuri şi bucureştenii să nu fie nevoiţi să respire în fiecare zi otravă în loc de aer curat, a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.
„Am transmis, încă de ieri, invitaţii către primarii de la Bucureşti, Braşov şi Iaşi pentru 20 ianuarie să discutăm la minister ce trebuie făcut de administraţiile publice locale. Ele sunt cele care în mod normal ar trebui să implementeze măsurile din aceste planuri privind calitatea aerului, astfel încât România să nu fie nevoită să plătească amenzi la Bruxelles pe infringementul privind calitatea aerului”, a afirmat Alexe.
Transport
Contract semnat pentru reabilitarea a 18 kilometri de linii de tramvai in Capitala

Reabilitarea liniilor de tramvai 40, 27, 19, 36 și 23 din Capitală, are trec pe Bd. Theodor Pallady, Bd. 1 Decembrie, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bd. Corneliu Coposu, inclusiv Bucla Complex Titan, poate începe.
Nicușor Dan a anunțat că a fost atribuit contractul pentru refacerea tronsonului de 18 kilometri cu cale dublă de rulare.
Inițiativa face parte din proiectul amplu de reabilitare a aproximativ 50 km de infrastructură de tramvai din Capitală, potrivit primarului general.
Porr Construct este firma căreia i-a fost atribuit contractul de reabilitare al liniilor de tramvai, conform reprezentanților Municipalității, citați de Club Feroviar.
Subcontractanți declarați sunt firmele IMSAT, Elektra Invest, Rotermit, Compania Municipală Iluminat Public București.
Săptămâna trecută, proiectul modernizării liniei 40 a fost votat în Consiliul General și are o valoare de aproape 19 milioane de euro.
Transport
Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.
Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.
Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.
Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Transport
Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații.
Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.
„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.
„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.
Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.
Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.
”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.
La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.
De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.
Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.