Spitalul Modular COVID din Pipera, cu o capacitate de 400 de locuri, a fost deschis, a anuntat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, intr-o postare pe Facebook. „Am reusit si fara conducere militara! Sa nu mai spuna vreun agitator ca nu avem locuri in spitale!”, a spus Firea. Cel care a anuntat ca nu mai sunt locuri in spitalele din Bucuresti pentru pacientii cu coronavirus a fost Raed Arafat.

<

„Am deschis Spitalul Modular COVID din Pipera, cu 400 de locuri, care poate fi extins la 700 de locuri. Sa nu aveti nevoie de spital, dar, daca se intampla ceva, suntem aici! Pregatiti sa venim in ajutor! Unitatea medicala este destinata pacientilor COVID-19 cu forme usoare si va functiona ca sectie externa a Spitalului de Boli infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes”, a scris Gabriela Firea.

Ea a precizat ca Primaria Capitalei, prin ASSMB, a asigurat tot ceea era necesar, de la construirea spatiilor, la dotarea lor, asigurarea serviciilor si a personalului, achizitia medicamentelor si a materialelor sanitare.

„Spitalul are aviz de functionare eliberat de DSP, acordat la doua luni de la solicitare in scris. Nu mai comentam, este o bataie de joc, ne-am obisnuit cu intarzierile acestei institutii”, a mai spus primarul general.

Gabriela Firea a afirmat ca incepand de vineri au fost detasate cadrele medicale care si-au dat acordul de a lucra in spitalul modular – 61 de medici, asistenti medicali si infirmieri, dintre care 36 din spitalele Primariei Capitalei si 25 din reteaua de medicina scolara a ASSMB.

„Admiterea pacientilor la Sectia Modulara Externa Pipera se va face dupa evaluarea lor initiala, clinica si radiologica, la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale ‘Dr. Victor Babes’, care trateaza in continuare cel mai mare numar de pacienti infectati dintre toate spitalele COVID. Pacientii care vor ajunge aici vor beneficia de conditii deosebite, fiecare salon avand cel mult doua paturi si fiind prevazut cu aparat de aer conditionat, lavoar, grup sanitar cu dus, vas de toaleta si boiler pentru asigurarea necesarului de apa calda”, a mai scris Firea.

Ea a anuntat ca saloanele dispun de televizoare si au asigurat accesul la internet, spitalul dispunand, totodata, de un numar de camere destinate personalului medical, dotate cu tot ceea ce trebuie pentru asigurarea nivelului necesar de confort.

„Spitalul modular a fost construit in timp record de Primaria Capitalei, prin Trustul de Cladiri Metropolitane si Compania pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic. Sunt asigurate toate serviciile necesare bunei functionari, prin incheierea contractelor de: mentenanta si curatenie, colectarea si neutralizarea deseurilor biologice, paza, catering, telefonie, internet, precum si utilitatile uzuale – apa, curent electric etc. Au fost achizitionate medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti, consumabile, uniforme si echipamente de protectie pentru personalul medical, pijamale pentru pacienti etc. Spatiile sunt dotate cu mobilier si echipamentele strict necesare (combine frigorifice, paturi, scaune, mese, noptiere, pubele, vestiare etc.), ASSMB beneficiind si de sprijinul DGASMB si al spitalelor aflate in administrare”, a anuntat primarul general.

Raed Arafat a declarat, in urma cu doua saptamni, la Digi 24, ca in spitalele destinate pacientilor cu COVID-19 din Bucuresti nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensiva, fiind vorba despre Institutul „Matei Bals”, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes”, Institutul „Marius Nasta” si Spitalul Militar de campanie.

„Spitalele care primesc cazuri COVID-19 de Terapie Intensiva (…) m-au anuntat intr-adevar ca nu mai avem locuri de Terapie Intensiva la Matei Bals, la Babes, la Marius Nasta si nici la spitalul militar care este mobil si este la Ana Aslan”, a spus Arafat.

Transparenta face diferenta