Stirile Zilei
Fabrica BAT din Ploiești, certificată de prestigiosul Alliance for Water Stewardship

În primul raport anual combinat privind performanța de business și în domeniul sustenabilității, BAT anunță rezultate importante obținute în atingerea obiectivelor privind protejarea mediului, sociale și de guvernanță (ESG). În ceea ce privește managementul apei folosite în procesul de producție în anul 2022, raportul de sustenabilitate al BAT arată că
• 24 de centre proprii de producție sunt certificate de către Alliance for Water Steardship (AWS)**, printre care și fabrica BAT din Ploiești, care a primit certificarea AWS anul trecut;
• 22,6% din volumul de apă utilizat a fost reciclat;
• s-a înregistrat o reducere de 33% a cantității de apă extrase față de valoarea de referință din 2017, ceea ce înseamnă o reducere de 7% versus 2021;
• 82% dintre hectarele de tutun din lanțul BAT de aprovizionare cu tutun utilizează cele mai bune practici în vigoare de gestionare a solului și a apei.
„O bună gestionare a apei este vitală pentru utilizarea responsabilă a resurselor, atât la nivel individual, cât și organizațional. Este nevoie de consistență și de perseverență în acest demers, iar tema Zilei Mondiale a Apei din acest an este «accelerarea schimbărilor», completată de sloganul «Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume», un mesaj pe care și noi l-am susținut de-a lungul anilor în cadrul campaniilor dezvoltate sub umbrela Alege Asumat un Oraș Curat. BAT și-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun pentru consumatori și pentru societate atât prin îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate asumate la nivel de business, către care facem pași decisivi, precum și prin campanii privind responsabilitatea alegerilor individuale,” a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, Aria Europa Centrală și de Sud din cadrul BAT.
În 2020, BAT a anunțat asumarea unor obiective ambițioase privind reducerea impactului afacerii asupra sănătății, atingerea excelenței în protejarea mediului, dezvoltarea unui impact social pozitiv și reiterarea angajamentului pentru politici comerciale corecte și responsabile. Țintele de atingere a obiectivelor includ 50 de milioane de consumatori ale produselor BAT care nu ard până în 2030; zero emisii de dioxid de carbon la nivelul întregului lanț valoric până în 2050; 100% energie regenerabilă până în 2030.
În ceea ce privește managementul apei folosite, BAT își propune ca până în 2025:
• o reducere de 35% a apei extrase față de valoarea de referință din 2017;
• 100% dintre centrele proprii de producție să fie certificate de către Alliance for Water Steardship (AWS) – această certificare independentă recunoscută la nivel mondial va contribui la validarea utilizării sustenabile a apei de către BAT;
• reciclarea a 30% din volumul de apă folosită.
Eforturile și angajamentul BAT față de standarde înalte de sustenabilitate au fost recunoscute de instituții independente de prestigiu. Printre acestea se numără includerea companei în Dow Jones Sustainability Index pentru 21 de ani consecutiv (BAT fiind singura companie de tutun listată în prestigiosul World Index în 2022, fiind clasată între primele 3% companii evaluate), un rating MSCI BBB și nivelul CDP A List.
Despre BAT în România
• BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuție directă la bugetul de stat, sub formă de taxe și accize
• În 2020, compania a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuție de peste 9.6 miliarde de lei sub formă de taxe și accize.
• BAT a pastrat această poziție și în 2021, plătind circa 11 miliarde de lei la bugetul statului
• BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
• BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare.
• BAT a lansat în România în 2019 campania Alege asumat un oraș curat, o campanie de informare a consumatorilor privind gestionarea responsabilă a deșeurilor și utilizarea responsabilă a resurselor, cu scopul de a atrage atenția asupra gesturilor simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru protejarea mediului și a comunității.
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.
Compania continuă să susțină clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2024. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosință non-necesar și realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.
BAT are peste 50.000 de angajați. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline în 2022 și un profit din operațiuni de 10,52 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu implică arderea tutunului. Între acestea se numără țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creștere de 4,2 milioane față de anul precedent.
Stirile Zilei
Zeci de studenți evacuați în frig, după un incendiu la un cămin al Facultății de Construcții din București

Alertă la căminele Facultății de Construcții din București, din cauza unui incendiu. Zeci de studenți au fost evacuați, iar pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale. Pentru câteva zeci de minute circulația tramvaielor a fost blocată în zona bulevardului Lacul Tei.
63 de studenți s-au autoevaluat dintr-un cămin al Facultății de Construcții, în momentul în care au văzut fum și flăcări, potrivit Realitatea Plus.
Pompierii au sosit la intervenție cu 8 autospeciale și două echipaje. Deocamdată nu se știe cauza, dar cel mai probabil este vorba de un scurtcircuit provocat de instalații de incălzire.
Societatea de Transport București (STB) i-a informat pe bucureșteni că liniile 16 și 36 au fost sunt blocate pe Bulevardul Lacul Tei.
Stirile Zilei
Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare în București

Conform ultimei prognoze de la Administrația Națională de Meteorologie, de sâmbătă vremea se răcește, cerul va avea înnorări, va ploua, iar noaptea vor fi lapoviță și ninsoare.
De vineri dimineață și până sâmbătă dimineață, vremea se va încălzi față de ziua precedentă și va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii noiembrie.
Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 6 grade. Cerul va fi variabil la începutul zilei, apoi se va înnora treptat, iar din orele serii temporar va ploua – moderat cantitativ (se vor acumula până la 10…15 l/mp). Vântul va sufla moderat ziua cu viteze de 35…45 km/h, apoi va slăbi în intensitate.
Apoi, începând de sâmbătă dimineață și până duminică dimineață, vremea se va răci accentuat. Cerul va fi acoperit și pe tot parcursul intervalului vor fi precipitații, sub formă de ploaie, iar noaptea și lapoviță și ninsoare.
Se vor acumula cantități de apă însemnate, ce vor depăși 20…25 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului (cu rafale în general de 45…50 km/h). Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.
Duminică, vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări în primele ore, când vor mai fi precipitații slabe, mixte, apoi va deveni variabil. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…50 km/h. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade.
Stirile Zilei
Când pornește Bucureștiul iluminatul festiv și cât îi va costa pe bucureșteni toată distracția

Bucureștiul este în plină pregătire pentru sărbători. Cu ghirlandele luminoase care se montează deja pe Calea Victoriei și Bulevardul Magheru, atmosfera magică a Crăciunului începe să își facă simțită prezența în întreaga capitală.
În mod excepțional, în acest an, Primăria București a alocat un buget mai mare pentru iluminarea festivă, dorind să transforme orașul într-un veritabil paradis al luminilor.
Anul acesta Primăria Capitalei a alocat 5 milioane de lei pentru iluminatul festiv pe principalele bulevarde, un buget mai generos cu trei milioane față de 2022, când suma alocată a fost sub 2 milioane de lei. Beculețele vor fi aprinse pe 30 noiembrie, atunci când se va deschide și Târgul de Crăciun din Piața Constituției.
Lucrătorii Primăriei Capitalei au început montarea de beculețe pe principalele artere ale Capitalei. Deja, de două săptămâni, a început instalarea ghirlandelor luminoase. Noaptea trecută, mai multe echipe de lucrători au montat luminițe pe Calea Victoriei și pe Bulevardul Magheru. Circulația rutieră nu a fost în niciun fel afectată.
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden2 săptămâni in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Sectorul 6o săptămână in urma
Inca un scandal de corputie in primaria lui Ciprian Ciucu! Sef la Serviciul impozite si taxe pe mana cu rechinii imobiliari!
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Politica2 săptămâni in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea