Evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou a continuat joi seară, cu cele de la staţia Pipera, după ce, în urmă cu o zi, au fost dezafectate cele de la staţia de metrou Ştefan cel Mare, pe fondul protestelor ceor care aveau magazine în incinta staţiei.

<

Evacuarea de la staţia Pipera este fără incidente, ocupanţii spaţiilor comerciale scoţându-şi marfa de bună voie, făă a fi necesară intervenţia autorităţilor sau a forţelor de ordine.

Metrorex a avertizat deja că în această săptămână începe procedurile de evacuare a acestor spaţii – deţinute de firma sindicatului – în condiţiile în care termenul acordat pentru eliberarea acestora a expirat în 2 aprilie.

Miercuri, la staţia Ştefan cel Mare, au avut loc tensiuni între ocupanţii spaţiilor şi autorităţi.

Miercuri seară, primarul Radu Mihaiu a explicat că ceea ce s-a întâmplat nu a fost numai despre aplicarea legii.

”Nu a fost numai despre un semnal că epoca „şmecherilor intangibili” începe să apună. Ziua de azi a fost şi despre victime. Nu victime ale celor care aplică legea, ci victime ale celor şmecheri care au îndoit-o de prea mulţi ani. Mă refer la micii întreprinzători, care plăteau chirii către firma sindicatului Sindomet pe baza unui contract expirat, deşi spaţiile aparţin companiei statului, Metrorex. Vă vorbesc de oameni prinşi în capcana sistemului cinic creat de Rădoi – oameni care, deşi plăteau, erau ţinuţi în ilegalitate”, a scris primarul pe Facebook.

El a precizat că ”soluţii pentru oamenii muncitori şi corecţi, dispuşi să facă afaceri legale, MEREU vor exista”, anunţând că ”în cea mai mare zonă comercială din ţară, zona Obor, deţinătorii de spaţii şi-au arătat deja disponibilitate să aloce locuri de desfacere pentru micile afaceri atrase în capcana Sindomet”.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat, miercuri, că ”legea este lege”, referindu-se la situaţia de la metrou, adăugând că ”unde este lege nu este tocmeală”. ”Un cartel se destructurează cu ranga”, a afirmat ministrul, referindu-se la interveţia directorului Metrorex, care a forţat uţa unui magazin, cu o rangă.

”Acele construcţi provizorii sunt ilegale sub multiple aspecte. Cel mai important este că nu au autorizaţii de construire (…) nu au dreptul legal, comercial de a ocupa domeniul public (…) este foarte important că sunt nenumărate rapoarte ISU care identifică ca problemă de siguranţă amplasarea acestor spaţii comerciale – înguspează căile de evacuare, pobleme de flamabilitate”, a mai declarat ministrul.