Opinii
Egalitatea de șanse în Regiunea Centru: Antreprenorii cer mai multă implicare din partea autorităților

Antreprenorii sociali din Regiunea Centru fac eforturi pentru a promova egalitatea de șanse și nediscriminarea, însă pentru a avea rezultate concrete este nevoie și de susținerea autorităților publice locale.
Aceasta este una dintre concluziile rezultate în urma implementării în Regiunea Centru a proiectului „Laboratorul antreprenorilor sociali din regiunea Centru”. Proiectul are drept scop sprijinirea diminuării fenomenului de sărăcie și excluziune socială la nivelul Regiunii Centru prin susținerea creării de noi locuri de muncă și facilitarea accesului la acestea și pentru persoanele greu angajabile și pentru cele care provin din grupuri aflate într-o situație de vulnerabilitate.
În total, au fost create 21 de întreprinderi sociale și întreprinderi de inserție, care contribuie la susținerea în mod direct a altor teme secundare: sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon; inovare socială și nediscriminare.
Una dintre cerințele esențiale a fost respectarea egalității de șanse și dezvoltarea socială în Regiune Centru creând șanse egale de reușită pentru toată lumea, indiferent de gen.
”Crearea locurilor de muncă pentru categoriile defavorizate au condus la creșterea nivelului de satisfacție la locul de muncă și au dus la construirea unei imagini pozitive pentru persoanele inactive pe termen lung prin prezentarea abilităților și potențialului acestora în fața colegilor, partenerilor și a colaboratorilor. Angajații sunt informați constant asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au, a criteriilor de evaluare și a altor proceduri, asigurându-se eliminarea inegalităților de gen și a oricărei forme de discriminare” spune unul dintre beneficiarii care a pus pe picioare o astfel de afacere.
Pentru ca o afacere să meargă bine, mai ales în vremuri de incertitudine precum cele din ultimii doi ani, este nevoie de susținere reciprocă angajați-angajator. Iar un sprijin real ar trebui să vină de la autoritățile publice locale, în definitiv cele mai mari beneficii sunt cele din societate.
„Succesul procesului de implementare depinde de efortul unitar al tuturor părților: administrator, colaboratori, angajați, furnizori, clienți. De aceea, considerăm că fiecare persoană implicată poate aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor și un plus de valoare la calitatea serviciilor”, a completat un alt antreprenor.
„Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” este un proiect desfășurat de Primăria orașului Tălmaciu, alături de partenerii săi, Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare și Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
Opinii
Biserica Ortodoxa se dezice de Gabriela Firea: „Proba supremă de abjecție și cinism”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează în cazul ororilor din centrele de bătrâni din Ilfov și lansează un atac dur care pare să o vizeze pe Gabriela Firea.
Bănescu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook intitulat „monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată”.
El spune că „cruzimea este, probabil, fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști, iar când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii”:
„Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd.
Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă”.
„A te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe lansează un atac dur fără a nominaliza o persoană anume, însă acesta pare îndreptat către Gabriela Firea, care a susținut că nu are nicio implicare în acest caz și că nu a știut despre activitatea centrelor și a asociației vizate în această anchetă.
Bănescu vorbește și despre creștinismul afișat, clamat:
„Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.
Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.
Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează”.
Ulterior, el le-a transmis jurnaliștilor că mesajul său nu vizează „persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere”:
„În urma apariției în presă a unei informații care asociază o postare personală a mea pe Facebook cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea oficială că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate. Nu persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere.
Mesajul vizează din perspectivă creștină răul, banalizarea lui și denunțarea cruzimii”.
Opinii
Jurnalistul Oreste Teodorescu: Ma ingrijoreaza nivelul, in primul rand, de violenta si de polarizare la care a ajuns societatea noastra romaneasca

Jigniri, invective si o lumea mult prea dura… a scos la iveala deznodamantul concursului de talente castigat de tanarul Rares Prisacariu. Sorin Manea si Oreste Teodorescu au incadrat episodul intr-un cadru mult mai larg, al noilor valori in care cred oamenii din ziua de azi, intr-o discutie libera in newspodcast-ul Pusi la zid. Dar care mai sunt valorile in ziua de azi? Valorile tinerilor sa ai Nike Air sa ai Lamborghini, sa ii admiri pe fratii Tate, sa ai ultimul telefon, ultimul racnet? Care sunt valorile in ziua de azi? Am pierdut scala valorilor. Nu mai avem aceleasi repere.
„Suntem de 30 de ani intr-o asa-zis „lume libera”, in care suveran, apropo de consumul de televiziune, de internet este publicul este loc pentru orice fel de tip de abordare. Noi inca avem, din pacate, un mecanism de gandire autoritarist aproape comunist, pentru ca daca pe tine te afecteaza atat de mult o partitura dintr-un concurs de talente, emisiune care face parte dintr-o plaja mult mai larga, care se numeste entertainment si de aici sa starnesti o avalansa de invective, de cuvinte urate, de de patima, de scrasnet de dinti, de pumnii inclestati, de priviri din alea furibunde. Este ceva patologic. Adica pe mine ma ingrijoreaza nivelul, in primul rand, de violenta si de polarizare la care a ajuns societatea noastra romaneasca in ultima vreme. Acuma, exista tineri in zona de entertainment care glorifica trap manelele. Cu ce ne deranjeaza pe noi treaba asta? Exista in aceasta plaja uluitor de larga niste tineri mai seriosi, care valorizeaza prin educatie, prin parintii lor, prin propria lor optiune…”, spune Oreste Teodorescu.
Opinii
”În 40 de ani de șoferie am văzut multe…” – Reactia lui CTP dupa accidentul mortal provocat de actrita Monica Odagiu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu susține că actrița Monica Odagiu nu avea cum să-l evite pe tânărul care i s-a aruncat în fața mașinii. CTP arată că în 40 de ani de șoferie a văzut multe, dar un astfel de accident nu-l putea evita.
”Am văzut acum filmul accidentului mortal în care este implicată dna. Monica Odagiu. Tânărul care a murit, după părerea mea, s-a dus spre moarte. S-a ridicat brusc de pe scaunul din refugiul stației RATB. Dacă ar fi venit alergând, în poziție verticală, exista posibilitatea să fie săltat pe botul mașinii, să ajungă eventual pe parbriz și, având în vedere viteza nu prea mare a vehiculului, să cadă apoi lateral. Cu o anume probabilitate de a nu fi rănit letal. Dar el s-a aplecat la 90 de grade, ajungând jos, cu capul înainte în fața roților și barei de protecție, unde șansele de supraviețuire sunt minime. Potrivit necropsiei, traumatismul cranio-cerebral l-a ucis.
În 40 de ani de șoferie, am văzut și am avut niște evenimente de circulație cu pietoni – am reușit să evit de fiecare dată punerea în pericol a vieții lor. În cazul de pe Știrbei Vodă, nu cred că aș mai fi putut.”, scrie CTP.
- Monden3 săptămâni in urma
Drama unei actrite din Bucuresti care a trebuit sa plece din oras din cauza fostului soț, ofițer SRI, care o teroriza: Își lega copiii și le punea scotch pe gura!
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Viceprimarul General Stelian Bujduveanu: Au început primele probe la Pasajul Doamna Ghica – testele statice
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Nicușor Dan face economii serioase: Primaria Capitalei desfiinteaza 5 institutii
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Efect al caniculei? O mașină a ars ca torță pe Bulevardul Banu Manta, din Capitală
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Polițist condamnat la închisoare pentru că i-a spus unui cunoscut unde sunt radare pe Autostrada Soarelui
- Bani3 săptămâni in urma
Cum te fură hoții când scoți bani de la bancomat în București
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Soferul drogat care a omorat o femeie in Popesti-Leordeni este pensionar special, fost sef la crimă organizată în București
- Transport4 săptămâni in urma
București: cele 50 de tramvaie noi Astra Imperio au parcurs 1.8 milioane de km