Intra in contact cu noi

Transport

După zece ani, Aeroportul Baneasa se redeschide taficului de calatori

Publicat cu

pe

După 10 ani în care a funcționat la capacitate redusă, Aeroportul Băneasa va putea primi din nou călători. Lucrările de reabilitare începute în februarie anul trecut au fost finalizate.

Primele avioane vor decola la începutul anului viitor, iar reprezentanții aeroportului promit timp redus de așteptare: între 30 de minute și chiar deloc pentru pasagerii VIP.

Cu o vechime de mai bine de un secol, clădirea aeroportului Aurel Vlaicu din Băneasa, lângă Bucureşti, avea nevoie de reparaţii serioase. Lucrările au costat 66,6 milioane de lei.

Reclama

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în ministerul transporturilor: ”A fost o lucrare dificilă pentru că a trebuit să îmbinăm partea de monument cu parte tehnologizată. Sistemele de aerisire au fost în totalitate schimbate. Toate sistemele de securitate sunt de ultimă generaţie”.

Reprezentanţii aeroportului spun ca tehnologie aeronautică este cea mai modernă din ţară şi chiar din Europa. Din cauza restricţiilor de securitate care s-au modificat în ultimii ani, aeroportul va putea primi cel mult un milion de pasageri anual, faţă de peste 2 milioane câţi erau acum 10 ani.

Valentin Iordache: ”În total sunt 5 porţi, de îmbarcare, dar în acest corp avem partea 1 pentru curse interne şi porţile 2 şi 3 pentru cursele internaţionale. Poarta 4 este la salonul VIP, iar poarta 5 este poarta desemnată pentru pasagerii în tranzit”.

Reclama

Dacă înainte de restrângerea activitatiii decolau în principal curse low-cost, profilul aeroportului s-a schimbat acum. Costurile vor fi mai mari în medie cu un euro per pasager decât în cazul curselor de pe aeroportul Otopeni.

George Dorobanţu, directorul general al CNAB: ”Un aeroport de proximitate, foarte aproape de Bucureşti, pretabil pentru tot ceea ce înseamnă traficul de bussiness. Avem fluxuri dedicate pentru oamenii de afaceri, zona de bussiness, pentru VIP. Este pretabil pentru charter şi este pretabil şi pentru zborurile de linie pentru cursele locale. Acoperim spaţiul aerian românesc, dar putem să mergem şi în ţările de proximitate: Serbia, Bulgaria, Ungaria”.

Totuşi autorităţile iau în calcul şi preluarea unor curse de pe Aeroportul Otopeni, mai ales în perioada vacanțelor.

Reclama

Dan Vîlceanu, ministru interimar al Transporturilor: ”Vom lucra astfel încât să luăm în momentele de vârf pasageri de pe Otopeni şi să îi aducem aici astfel încât să nu existe aglomeraţie şi blocaje pe Otopeni”.

Pentru că este un aeroport urban, înconjurat de cartiere, clădiri de birouri şi sedii de companii, traficul aerian va fi restricţionat noaptea. Avioanele vor putea zbura doar între 6 dimineaţa şi 10 seara.

Cam atât de aproape de casele oamenilor vor trece aeronavele care vor decola sau ateriza pe Aeroportul Băneasa. Odată ce va deveni operaţional 100%, adică cel târziu în aprilie anul viitor, va exista câte un zbor pe oră, cu o capacitate maximă de 250 de călători.

Reclama

Cei mai deranjaţi de zgomot vor fi proprietarii clădirilor din apropierea pistelor. În 2007 autorităţile chiar au demolat o casă, construită prea aproape de pistă.

Localnic: ”Unul dimineaţa, unul seara. E ok acum, probabil va trebui făcut ceva, un perete fonic ceva o chestie făcută vom vedea”.

Reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti intenţionează să ceară statului terenurile virane din apropierea aeroportului, pe care vor să construiască mai multe hangare pentru mentenanţa şi reparaţia aeronavelor.

Reclama

Transport

Veste bună pentru bucureșteni: Primele 15 tramvaie Imperio vor circula pe linia 41, în week-end

Publicat cu

pe

Primele 15 tramvaie Imperio vor circula pe linia 41, începând de sâmbătă, 10 decembrie, fiecare tramvai având câte un controlor dedicat, responsabil pe partea de informare şi de monitorizare a activităţilor pe parcursul întregii zile, a anunţat joi Societatea de Transport Bucureşti (STB), transmite Agerpres.

STB a instruit 91 de manipulanţi care vor conduce acest nou model de tramvai.

„Odată cu venirea acestor tramvaie, oferim publicului călător condiţii mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiţie, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun al tuturor utilizatorilor. Pe lângă îmbunătăţirea confortului şi a calităţii serviciului de transport, noile tramvaie contribuie la eficientizarea STB SA, ceea ce duce la posibilitatea a noi investiţii benefice călătorilor”, a declarat Adrian Criţ, directorul general al STB SA.

Potrivit sursei citate, achiziţia celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje şi premiere, atât pentru STB SA, cât şi pentru călători. Astfel, tramvaiele sunt dotate cu noua generaţie de validatoare la fiecare uşă pentru plata călătoriei, atât cu cardul bancar, cât şi cu dispozitive smart NFC şi au sistem de aer condiţionat şi încălzire HVAC ce va permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon.

De asemenea, tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.

Printre avantajele noilor mijloace de transport mai pot fi enumerate: creşterea accesibilităţii datorată podelei total coborâte şi a celor 5 uşi duble de acces, creşterea capacităţii de transport fără a fi necesară creşterea parcului circulant şi un consum energetic mult mai redus faţă de tramvaiele aflate în exploatare. Potrivit STB, consumul energetic specific este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra.

„Din punct de vedere al exploatării, utilizarea noilor sisteme de tracţiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice, dar şi o reducere a timpilor necesari reparaţiilor accidentale”, susţin reprezentanţii STB.

Noile tramvaie permit reducerea timpilor de parcurs şi creşterea calităţii rulării prin sistemele moderne de tracţiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tracţiune. De asemenea, conducătorii tramvaielor beneficiază de condiţii moderne de operare, cu o cabină spaţioasă, echipată cu aer condiţionat, camere video cu vedere în interiorul şi exteriorul tramvaielor şi un sistem de informare care oferă informaţii despre starea de funcţionare a tuturor sistemelor ce concură la securitatea şi buna funcţionare a tramvaiului.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri, în valoare de aproape 170 de milioane de euro, a fost semnat în mai 2021.

Tramvaiele noi vor fi introduse în exploatare pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55.

Continua sa citesti

Transport

Primarul Nicusor Dan: În câteva zile vor fi puse în circulație noile tramvaie

Publicat cu

pe

Primăria Capitalei a terminat recepția tramvaielor de la Astra Arad, după luni de evaluări și discuții, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. Primele 15 tramvaie, care deja se află în depourile STB, vor fi puse în circulație în următoarele zile.

”Comisia de Recepție a terminat evaluarea documentelor și a decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conforme și respectă cerințele din caietul de sarcini. În câteva zile, cele 15 tramvaie vor fi puse în circulație”, a anunțat Nicușor Dan.

Primul tramvai a venit în luna iunie, iar de atunci municipalitatea încearcă să facă recepția. Inițial, Nicușor Dan a anunțat că tramvaiele vor intra în circulație în septembrie.

Primarul Nicușor Dan a explicat marți de ce recepția a durat atât de mult.

”Este o chestiune care nu ține de tramvaie, ci de hârtiile care trebuie făcute. A fost o ofertă pe care Astra a făcut-o când achiziția a fost demarată în 2018. Un tramvai are cam 20.000 de componente. Piața s-a schimbat de atunci și pentru orice modificare pe care au făcut-o față de oferta depusă trebuie să existe o aprobare și de la Autoritatea Feroviară și de la noi, ca achizitor. Asta înseamnă un mare circuit de hârtii care s-a realizat în mare măsură până în acest moment”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Primăria Capitalei a semnat în mai 2021 contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

Contractul prevedea furnizarea primului tramvai în august 2022, urmând ca, începând de la momentul livrării prototipului, să fie furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună.

Potrivit unui comunicat transmis de STB, după semnarea contractului de furnizare, noile tramvaie au următoarele caracteristici:

Au o capacitate totală de 322 de locuri, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii.
Ușile, zonele de acces și trecerile asigură accesul călătorilor cu nevoi speciale (dizabilități locomotorii și/sau mobilitate redusă) pe platforma special destinată, dar și a celorlalți călători pe toată lungimea vagonului. Tramvaiul este prevăzut cu buton de semnalizare a intenției de acționare a rampei atât la interiorul, cât și la exteriorul vagonului, precum și semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul. Trapa (rampa) este rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală cu sistem de protecție împotriva plecării tramvaiului cu trapa deschisă.
Sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire, ceea ce asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces.
Din punct de vedere al confortului, tramvaiele au următoarele dotări: echipament de climatizare destinat asigurării aerului condiţionat/încălzirii atât în salonul de călători, cât și la postul de conducere, salonul iluminat în tehnologie LED, sistem de informare vizuală și auditivă în tehnologie LED/LCD, afișaje de traseu exterioare și indicatoare pentru avizare stații cu LED-uri, monitoare extrawide pentru afișarea traseului și a stațiilor, precum și WIFI gratuit pentru călători.
Beneficiază de sistem ticketing și sistem POS de achiziționare a cardului direct în tramvai.
Au un nivel de zgomot redus, sistem de recuperare a energiei la frânare, sistem de supraveghere video 24/24 și sistem de numărare a călătorilor.
Călătorii au posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat celorlalți utilizatori atunci când nu este folosit.
Noile tramvaie vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55.

Continua sa citesti

Transport

VIDEO-Înca un accident în Pasajul Unirii! Primarul Daniel Băluță îi face plângere penală șoferului

Publicat cu

pe

Un accident rutier a avut loc, marţi seara, în Pasajul Unirii şi Primăria Sectorului 4 va face plângere penală pentru distrugere pe numele şoferului care a fugit de la faţa locului, a anunţat edilul Daniel Băluţă, anunță Agerpres.

„În cursul acestei seri, un nou accident rutier a avut loc în interiorul Pasajului Unirii. (…) N-au fost înregistrate victime, însă şoferul vinovat a fugit de la faţa locului. Goana nu-l va ajuta însă deloc, întrucât accidentul a fost filmat, iar imediat după ce Poliţia Rutieră îl va identifica, îi vom face o plângere penală pentru distrugere! De asemenea, cheltuielile de refacere a elementelor distruse îi vor fi imputate”, a scris Daniel Băluţă pe Facebook.

El a subliniat că reprezentanţii autorităţii locale nu vor accepta nicio abatere şi nu vor trece cu vederea nicio distrugere produsă Pasajului Unirii sau oricărui alt obiectiv de investiţii al comunităţii Sectorului 4, indiferent de valoarea acestuia sau de modul în care este produsă.

Continua sa citesti
Reclama
Politica2 ore in urma

Premierul Ciucă: În funcție de realizări, vom decide dacă îl mai sprijinim sau nu pe Nicușor Dan în Consiliul General al Primăriei București

Organizaţia Bucureşti a PNL va trebui să gândească, până la sfârşitul lunii ianuarie, un plan în zece puncte cu termene...

Bucuresti8 ore in urma

Șahul românesc se dezvoltă: “În sport, ca și în business, pentru a performa pe termen lung ai nevoie de o bază solidă”

La un an de la preluarea mandatului de președinte al FR Șah, Vlad Ardeleanu anunță primul parteneriat extern cu Federația...

Bucuresti8 ore in urma

Un bucurestean si-a dat foc in Piata Universitatii

Un bucureștean s-a autoincendiat, vineri, în Piața Universității. Bărbatul a a fost preluat și transportat la o unitate medicală, pentru...

Transport12 ore in urma

Veste bună pentru bucureșteni: Primele 15 tramvaie Imperio vor circula pe linia 41, în week-end

Primele 15 tramvaie Imperio vor circula pe linia 41, începând de sâmbătă, 10 decembrie, fiecare tramvai având câte un controlor...

Bucurestio zi in urma

Primarul Nicusor Dan: „Dorim să realizăm o hartă digitală a tuturor reţelelor de utilităţi aflate în subteranul oraşului”

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că PMB va realiza o hartă digitală a tuturor reţelelor de utilităţi...

Sectorul 32 zile in urma

Robert Negoita: Primaria Capitalei blochează proiectele Primăriei Sectorului 3 de fluidizare a traficului

Municipalitatea blochează proiectele Primăriei Sectorului 3 de fluidizare a traficului, a declarat, miercuri, edilul Robert Negoiţă. „Aici, la Dristor, este...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: