Connect with us

Transport

După zece ani, Aeroportul Baneasa se redeschide taficului de calatori

Publicat

on

După 10 ani în care a funcționat la capacitate redusă, Aeroportul Băneasa va putea primi din nou călători. Lucrările de reabilitare începute în februarie anul trecut au fost finalizate.

Primele avioane vor decola la începutul anului viitor, iar reprezentanții aeroportului promit timp redus de așteptare: între 30 de minute și chiar deloc pentru pasagerii VIP.

Cu o vechime de mai bine de un secol, clădirea aeroportului Aurel Vlaicu din Băneasa, lângă Bucureşti, avea nevoie de reparaţii serioase. Lucrările au costat 66,6 milioane de lei.

Advertisement

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în ministerul transporturilor: ”A fost o lucrare dificilă pentru că a trebuit să îmbinăm partea de monument cu parte tehnologizată. Sistemele de aerisire au fost în totalitate schimbate. Toate sistemele de securitate sunt de ultimă generaţie”.

Reprezentanţii aeroportului spun ca tehnologie aeronautică este cea mai modernă din ţară şi chiar din Europa. Din cauza restricţiilor de securitate care s-au modificat în ultimii ani, aeroportul va putea primi cel mult un milion de pasageri anual, faţă de peste 2 milioane câţi erau acum 10 ani.

Valentin Iordache: ”În total sunt 5 porţi, de îmbarcare, dar în acest corp avem partea 1 pentru curse interne şi porţile 2 şi 3 pentru cursele internaţionale. Poarta 4 este la salonul VIP, iar poarta 5 este poarta desemnată pentru pasagerii în tranzit”.

Advertisement

Dacă înainte de restrângerea activitatiii decolau în principal curse low-cost, profilul aeroportului s-a schimbat acum. Costurile vor fi mai mari în medie cu un euro per pasager decât în cazul curselor de pe aeroportul Otopeni.

George Dorobanţu, directorul general al CNAB: ”Un aeroport de proximitate, foarte aproape de Bucureşti, pretabil pentru tot ceea ce înseamnă traficul de bussiness. Avem fluxuri dedicate pentru oamenii de afaceri, zona de bussiness, pentru VIP. Este pretabil pentru charter şi este pretabil şi pentru zborurile de linie pentru cursele locale. Acoperim spaţiul aerian românesc, dar putem să mergem şi în ţările de proximitate: Serbia, Bulgaria, Ungaria”.

Totuşi autorităţile iau în calcul şi preluarea unor curse de pe Aeroportul Otopeni, mai ales în perioada vacanțelor.

Advertisement

Dan Vîlceanu, ministru interimar al Transporturilor: ”Vom lucra astfel încât să luăm în momentele de vârf pasageri de pe Otopeni şi să îi aducem aici astfel încât să nu existe aglomeraţie şi blocaje pe Otopeni”.

Pentru că este un aeroport urban, înconjurat de cartiere, clădiri de birouri şi sedii de companii, traficul aerian va fi restricţionat noaptea. Avioanele vor putea zbura doar între 6 dimineaţa şi 10 seara.

Cam atât de aproape de casele oamenilor vor trece aeronavele care vor decola sau ateriza pe Aeroportul Băneasa. Odată ce va deveni operaţional 100%, adică cel târziu în aprilie anul viitor, va exista câte un zbor pe oră, cu o capacitate maximă de 250 de călători.

Advertisement

Cei mai deranjaţi de zgomot vor fi proprietarii clădirilor din apropierea pistelor. În 2007 autorităţile chiar au demolat o casă, construită prea aproape de pistă.

Localnic: ”Unul dimineaţa, unul seara. E ok acum, probabil va trebui făcut ceva, un perete fonic ceva o chestie făcută vom vedea”.

Reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti intenţionează să ceară statului terenurile virane din apropierea aeroportului, pe care vor să construiască mai multe hangare pentru mentenanţa şi reparaţia aeronavelor.

Advertisement

Transport

Contract semnat pentru reabilitarea a 18 kilometri de linii de tramvai in Capitala

Publicat

on

Reabilitarea liniilor de tramvai 40, 27, 19, 36 și 23 din Capitală, are trec pe Bd. Theodor Pallady, Bd. 1 Decembrie, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bd. Corneliu Coposu, inclusiv Bucla Complex Titan, poate începe.

Nicușor Dan a anunțat că a fost atribuit contractul pentru refacerea tronsonului de 18 kilometri cu cale dublă de rulare.

Inițiativa face parte din proiectul amplu de reabilitare a aproximativ 50 km de infrastructură de tramvai din Capitală, potrivit primarului general.

Advertisement

Porr Construct este firma căreia i-a fost atribuit contractul de reabilitare al liniilor de tramvai, conform reprezentanților Municipalității, citați de Club Feroviar.

Subcontractanți declarați sunt firmele IMSAT, Elektra Invest, Rotermit, Compania Municipală Iluminat Public București.

Săptămâna trecută, proiectul modernizării liniei 40 a fost votat în Consiliul General și are o valoare de aproape 19 milioane de euro.

Advertisement
Continue Reading

Transport

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Publicat

on

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.

Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.

Potrivit sursei citate, troleibuzele Solaris au o lungime de 12 metri, aer condiţionat, rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă, podea coborâtă, prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor, computer de gestiune management vehicul cu funcţii GPS şi comunicare online, sistem de informare audio-video şi sisteme de numărare a călătorilor.

Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.

Advertisement

Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Continue Reading

Transport

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Publicat

on

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații. 

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.

„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.

„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.

Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.

Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.

”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.

La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.

De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.

Continue Reading

La mare cautare

Copyright © 2012 Bucurestiul.ro